Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat, joi, ca pretul unei calatorii la metrou ar putea creste de la 2,5 lei la 4 lei daca salariile angajatilor vor creste cu 42%, asa cum revendica sindicalistii care ameninta cu greva.

"Daca astazi noi vom ceda nu negocierii, ci santajului la care sunt supusi nu angajatii Metrorex, nu conducerea Metrorex, nu conducerea Ministerului Transporturilor, ci sutele de mii de bucuresteni care beneficiaza de acest serviciu, practic fiecare bucurestean va trebui ca, de la data la care va intra in vigoare un Contract Colectiv de Munca care sa prevada o crestere cu 42% a salariilor, fiecare calator va plati echivalentul unei paini pe zi, paine care in loc sa fie mancata acasa va fi transferata celor de la Metrou, mai ales in beneficiul liderilor sindicali. Daca noi vom accepta cresterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusa decat in costurile biletelor de calatorie. Vreau sa stie toti bucurestenii ca, practic, astazi, noi cu totii suntem supusi unei presiuni sindicale care trebuie, in viziunea celor care ameninta cu greva, sa conduca la cresterea preturilor la biletul de metrou la 4 lei o calatorie, 8 lei - doua calatorii. Mie nu mi se pare ca acest lucru poate fi acceptat nici de catre Ministerul Transporturilor, nici de catre administratia Metrorex, nici de catre cetatenii care circula cu metroul", a declarat Lucian Sova, citat de Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a mai spus ca greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comerciantii din statii, iar metroul Bucuresti nu a fost construit pentru bunastarea catorva dintre liderii sindicatului.

"Metroul Bucuresti nu a fost construit pentru bunastarea catorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex si negociaza in numele a mii de angajati ai acestuia intotdeauna avand in vedere si propriile lor interese. Aceasta greva nu este pentru bunastarea muncitorilor de la Metrorex. Aceasta greva este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comerciantii din statiile de metrou", a subliniat Sova.

Potrivit acestuia, negocierile referitoare la incheierea Contractului Colectiv de Munca au inceput cu cateva luni in urma, au fost 8 runde de negocieri, iar principala si singura revendicare nenegociabila a fost cresterea salariilor cu 42%.

Ministrul a mentionat ca angajatii de la metrou au beneficiat de cresteri salariale in ultimii patru ani astfel: in 2015 - 9%, in 2016 - 12%, in 2017 - 21% si in 2018 ar trebui negociata o crestere salariala de 42%.

Numarul de salariati de la Metrorex este de 4.528, din care personal TESA - 953 de persoane, personal de conducere - 132, personal de executie - 821 si personal operativ - 3.575.

Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariati este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici si mecanici ajutor si 5.300 lei pentru cei care lucreaza in regim de noapte in statiile si pe liniile de metrou. Ministrul a amintit ca, pe langa salarii, exista o serie de beneficii negociate si obtinute de salariatii Metrorex, precum tichete de masa de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihna si de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferata si rutiera, decontarea a 99% din pretul cazarii la Hotelul Zamora din Busteni (hotel care apartine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 calatorii.

Seful de la Transporturi a reiterat faptul ca administratia Metrorex este deschisa negocierilor, dar cresterea de 42% este ilegala.

"Ion Radoi (n.r. liderul Sindicatului liber Metrou) vinde iluzii astazi tuturor angajatilor din Metrorex spunandu-le ca poate sa negocieze o crestere de 42% a salariilor lor. De fapt, stie foarte bine ca 42% crestere salariala este ilegala. Cresterea salariala nu poate fi acordata decat in corelare cu cresterea productivitatii muncii, lucruri care au fost discutate la nenumaratele intalniri pe care administratia Metrorex le-a avut cu sindicatul", a explicat oficialul MT.

Trenurile de metrou nu au circulat joi dimineata, in intervalul orar 4:00 - 6:00, in urma declansarii unei greve de avertisment de catre Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Sursa foto: Silviu Matei | Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri