Scandalul carnii de cal ajunge si in Olanda: doua lanturi alimentare isi retrag produsele congelate

Doua lanturi de supermarketuri olandeze vor proceda la retragerea de la vanzare a unor produse congelate dupa descoperirea carnii de cal in locul celei de vita, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Supermarketurile "PLUS au retras lasagna congelata marca Primafrost de pe rafturi, ca masura de precautie", a declarat pentru AFP Debbie Huisman, purtatorul de cuvant al lantului olandez, adaugand ca aceste produse nu reprezinta un pericol pentru sanatate, dar "ar putea" contine carne de cal, fara ca acest lucru sa fie inscris pe ambalaj.

Un alt supermarket, Boni, a recurs la aceeasi masura, a declarat Roel Vincken, un purtator de cuvant al organismului de supraveghere alimentara si consum (NVWA) in Olanda.

"Este o decizie pe care supermarketurile o iau ele singure, trebuie sa asteptam rezultatele anchetei pentru a lua decizii oficiale", a adaugat el, contactat prin telefon.

NVWA a deschis o ancheta luni, pentru a afla daca produsele ce contin carne de cal in loc de vita au fost comercializate si pe piata olandeza. Aceasta ancheteaza si asupra unei eventuale implicari a companiei olandeze, intre care un trader care a tranzitat carne gasita in lasagna marca Findus.

Scandalul a izbucnit in Marea Britanie cand s-a constatat ca lasagna acestui gigant alimentar suedez, etichetata drept lasagna de vita, continea carne de cal. Aceasta a fost fabricata de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectiva, de origine romaneasca, potrivit autoritatilor franceze, ar fi trecut pe la un trader olandez, apoi unul cipriot, inainte de a ajunge la un furnizor francez, Spanghero, si de a fi directionata catre Comigel.

Ancheta desfasurata in diferite tari nu a permis pentru moment sa se stabileasca in ce masura carnea de cal a fost etichetata fraudulos drept vita. Carnea de cal este mai ieftina decat cea de vita.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri