Doua dintre cele mai grele nume din industria romaneasca au anuntat intrarea in insolventa la o diferenta de doar cateva saptamani, locurile de munca a mii de angajati fiind puse sub semnul intrebarii. De ce nu am putut preveni colapsul celor doi giganti si ce remedii pot exista acum, au explicat pentru wall-street.ro analistii economici si oamenii de HR.


"Existenta unui cadru legislativ precar (e.g. Legea insolventei trebuia modificata de mult si nu doar favorizand industria lichidatorilor) si amanarea penalizarii companiilor care capuseaza ori evita plata taxelor”, reprezinta in opinia economistului Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, doua dintre motivele pentru care s-a ajuns la o astfel de situatie.

Compania Oltchim a intrat in insolventa la finele lunii ianuarie dupa ce o incercare de privatizare a esuat anul trecut pentru ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de actiuni detinut de stat. Cu 3.353 de salariati, compania nu va putea fi revitalizata astfel incat sa poata fi pastrati toti actualii angajati, a anuntat recent premierul Victor Ponta.

In cazul Mechel, cei aproximativ de 2.000 de angajati sunt in somaj tehnic din luna decembrie a anului trecut, compania fiind vanduta pentru pretul simbolic de 230 de lei si anuntand intrarea in insolventa.

Potrivit lui Isar, statul poate usor sa diminueze capusarea companiilor de stat si sa elimine posibilitatile legale de evaziune, insa acest lucru “va incepe anemic doar atunci cand plata salariilor si a pensiilor va fi sub semnul intrebarii”.

La randul sau, economistul Florin Citu (foto) sustine ca acesti giganti industriali trebuiau sa fie privatizati cu mult timp in urma. In schimb, solutia aleasa in detrimentul privatizarii a fost insolventa.

“Oltchim si Mechel nu mai contau foarte mult in economie. Insa prin privatizare macar jumatate din personal ar fi avut o sansa la un loc de munca. In schimb, noi am cautat solutii ca sa nu privatizam, ca sa pacalim FMI si Comisia Europeana si acestea au fost manager privat la stat si insolventa. Si cum ne asteapta un an electoral nu vom vedea privatizari nici in perioada urmatoare”, completeaza Citu.

Nu este nicio surpriza ca s-a ajuns in aceasta situatie, considera si analistul economic Aurelian Dochia, care nu exclude aparitia unor decizii similare in alte industrii care traverseaza o perioada dificila. Cel mai ingrijorator este impactul social al acestor hotarari, in conditiile in care aceste companii sunt in cele mai multe cazuri cei mai mari angajatori din zona.

“Oricat am discuta despre restructurari ele necesita timp. Un om care a lucrat in metalurgie intreaga viata nu poate sa se transforme in informatician peste noapte. Statul a dezvoltat o serie de programe pentru aceste situatii insa eu nu cred ca aceste solutii rezolva problemele pe termen lung. Trebuie gasite solutii de sprijin la nivel individual, nu la nivel de companii”, mai spune Dochia.

Cum ramane cu miile de angajati?

Daca nu va fi cumparat de un investitor care sa aiba cu adevarat interes in zona aceasta de activitate, Oltchim va fi cu adevarat o “bomba sociala” si una chiar foarte urata intrucat acei angajati nu au alte oportunitati in zona, considera Mihaela Tudorancea, director general Human Capital Consulting.

“Guvernul ar fi trebuit sa prevada aceasta situatie in conditiile in care Oltchim nu era pe pierdere de un an sau doi, ci de mai mult timp. Ar fi putut atrage investitii in zona, poate pe segmentul energiei regenerabile. Insa s-a mers pe stilul clasic romanesc <<batista pe tambal>>. Acum toata zona se agata de o speranta si Oltchimul este un bolovan de gatul Guvernului”, spune Tudorancea.

Si Oana Datki, country manager Consulteam crede ca sansele respectivilor oameni de a se mai angaja sunt “zero” in lipsa unor investitii similare in domeniu sau a unor proiecte de mari dimensiuni care ar fi permis o reprofilare. “Cate sanse mai are un om de peste 50 de ani sa se angajeze intr-un alt domeniu dupa ce a lucrat 30 de ani in metalurgie? Zero”, declara Datki.

In acest context, Cristina Pasat, director general Professional, crede ca incurajarea antreprenoriatului (nu doar a celui social sau la scara mica, ci si a companiilor locale care au peste 50 de angajati) va genera o piata a muncii capabila sa absoarba surplusul de forta de munca generat de astfel de disponibilizari masive.

“Mediul investitional privat nu este suficient de dezvoltat pentru a da posibilitatea persoanelor active in piata muncii, sa se reorienteze profesional spre alt angajator, atunci cand apar astfel de situatii. Din pacate, la ora actuala, piata muncii din zonele respective, nu permite o absorbtie foarte rapida a unui numar atat de mare de angajati. Acest lucru se va produce in timp”, completeaza Pasat.

Investitorii, interesati de preluarea activelor?

OMV Petrom va demola rafinaria Arpechim Pitesti, daca nu va gasi un cumparator, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa.

In aceste conditii apare intrebarea: cat de atractive sunt aceste active pentru investitori?

“In forma actuala nu sunt deloc atractive”, raspunde Doru Lionachescu (foto), presedintele Capital Partners, care subliniaza ca “sub presiunea pietei sectorul se va restructura cu drame enorme”.

“Nu mai este nimic de salvat. Oltchim avea potential de crestere in urma cu 10 ani, insa a fost praduit sub protectia statului. Suntem sub fantezia mitului valorii economiei romanesti, insa vedem ca lucrurile stau cu totul altfel cand dam nas in nas cu realitate”, conchide Lionachescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri