Combinatul siderurgic Mechel Targoviste (COS) a cerut marti intrarea in insolventa, intr-un dosar inregistrat la Tribunalul Dambovita, informeaza Mediafax.
"Dorim sa mentionam ca se are in vedere protejarea intereselor societatii si relansarea activitatii pe baze solide in temeiul unui plan de reorganizare, care avem convingerea ca va conduce la viabilizarea societatii. Cu sprijinul Invest Nikarom, societatea care detine indirect pachetul majoritar de actiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activitatii la Mechel Targoviste in conditii de eficienta economica", se arata intr-un comunicat al companiei, remis Bursei.

Combinatul siderurgic a inregistrat in primele noua luni din 2012 o cifra de afaceri in scadere cu aproape 10%, la 773,2 milioane lei (174,4 milioane euro), si pierderi de 78 milioane lei (17,6 milioane euro), cu 12,6% sub cele din perioada similara a anului precedent.
Compania a raportat la finele trimestrului al treilea din 2012 datorii de 613 millioane lei si creante de 149,3 milioane lei.

Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, cu peste 10.000 de salariati in 1990 si aproximativ 2.000 de angajati in prezent, a fost preluat in 2002 de firma Conares Trading, inregistrata in Elvetia, care a devenit ulterior parte a grupului metalurgic rus Mechel.

Productia Mechel Targoviste ramane oprita si in luna februarie, angajatii fiind in somaj tehnic din decembrie 2012.

Grupul rus a vandut pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro) cele patru combinate metalurgice pe care le detine in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia vizeaza compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila, potrivit unui comunicat transmis marti de grupul rus.

Activele din Romania aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde ruble (60 milioane euro), potrivit declaratiilor directorului general al Mechel, citat in comunicat.

Ce spune Ponta despre situatia de la Mechel?

Premierul Victor Ponta a promis, miercuri, sprijinul Guvernului pentru orice nou investitor care sa salveze uzinele din Romania apartinand companiei Mechel, dar a spus ca Executivul nu poate interveni in aceasta situatie, fiind vorba despre o firma privata, transmite corespondentul Mediafax.

Intrebat, miercuri, la UBB Cluj, cum comenteaza situatia vanzarii fabricilor grupului Mechel, premierul a raspuns ca aceasta companie si-a inchis operatiunile nu doar in Romania, ci in 12 tari.

"Compania Mechel si-a inchis nu doar in Romania, in vreo 12 tari, operatiunile. Este afectata si Romania. Tot ceea ce tine de statul roman, pentru a ajuta un nou investitor, vom face, insa e vorba de o investitie privata. Am verificat daca s-au respectat toate conditiile la momentul privatizarii si s-au respectat, iar criza in care se afla compania este o realitate pe care nici noi, nici alte tari europene nu am putut sa o combatem altfel. Orice sprijin pentru un nou investitor care sa salveze acele uzine care tineau de compania Mechel, o sa o facem", a spus Ponta.

Intrebat in continuare despre pretul de vanzare a fabricilor din Romania, el a raspuns ca Mechel este o companie privata "care poate sa vanda si pe doua miliarde, si pe doi lei, pentru ca e privata, nu e a statului".

"Eu nu pot sa intervin, dupa cum nu pot sa intervin nici la dumneavoastra, daca vreti sa va vindeti masina, nu pot sa va spun cat sa luati pe ea. In realitate, ceea ce se intampla cu uzinele din Romania si din celelalte tari europene este un tip de reorganizare fata de care statul roman, fiind vorba de o companie din Rusia, nu are absolut niciun control", a afirmat Ponta.

Sursa foto: pabook.libraries.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri