Numarul firmelor care au intrat in insolventa anul trecut a crescut cu cu 10% fata de 2011 si cu 20% fata de 2010, arata analiza Coface, realizata pe baza datelor preliminare disponibile la Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Astfel, in 2012 a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de 23.665 de companii, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2011 (21.499 de insolvente noi) si cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010 (19.650 de insolvente noi).

Avand in vedere intarzierile privind inregistrarea procedurilor de insolventa la BPI (ce pot varia intre una si patru saptamani) si modificarile retroactive operate in sistemul BPI, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2012 poate varia intre 25.000 - 25.500. Astfel, cresterea reala a insolventelor fata de anul 2011 poate varia intre 17% - 18%.

Specialistii Coface observa o crestere a calibrului financiar al firmelor insolvente in anul 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce a determinat cresterea cifrei de afaceri aferente firmelor insolvente (comparativ cu anul anterior), dar in acelasi timp, scaderea ratei pierderii, indatorarii si duratei de incasare a creantelor in medie. Acest lucru se datoreaza profilului firmelor mijlocii, mari si foarte mari, care inregistreaza indicatori financiari mai buni decat valorile corespunzatoare microintreprinderilor.

"Comparand dinamica indicatorilor financiari pentru firmele intrate in insolventa in anul 2012 cu cea inregistrata de catre firmele intrate in insolventa in aceeasi perioada in 2011, observam ca insolventele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate, care au cunoscut socuri externe si interne mai putin semnificative, comparativ cu cele din anii anteriori. In ciuda acestui fapt, numarul firmelor nou intrate in insolventa este in continua crestere. Astfel, pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere", mentioneaza oficialii Coface.

„De remarcat este faptul ca erodarea sustenabilitatii financiare a firmelor s-a suprapus in anul 2012 cu o incetinire a ritmului de regenerare a economiei. Astfel, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe tot parcursul sau, o crestere anuala mai rapida a insolventelor decat cea a firmelor nou inmatriculate. In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesara” a declarat Iancu Guda, business information & debt collection manager la Coface Romania.

Domeniile afectate de insolventa

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii. Astfel, daca in anul 2010, „Comertul cu amanuntul” inregistra un numar comparabil de insolvente cu sectorul „Comertul cu Ridicata si Distributie”, in ultimii doi ani, „Comertul cu amanuntul” s-a detasat, inregistrand 2.512 de insolvente nou deschise in prímele noua luni ale anului curent.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute, a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Eliminand sectoarele care au inregistrat deviatii semnificative din cauza efectului de baza (negativ sau pozitiv), cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in anul 2012 (comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior) s-au inregistrat in sectoarele: Comertul cu Amanuntul (+62%), Tranzactii Imobiliare (+38%), Hoteluri si Restaurante (+48%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (+35%) si Transporturi (+25%).

Distributia teritoriala a insolventelor

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din anul 2012 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior.

Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentatate de S-E, S, si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata si cresteri de doua cifre (+17%, +20%, +10%) fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in anul curent a scazut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt in Bucuresti si N-E, care au inregistrat o scadere de 9,44%, respectiv 10,96%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri