Consiliul Local Suceava va vinde companiei Adrem Invest o suprafata de 5 hectare de teren care a fost concesionat pentru constructia noii centrale termice a municipiului intrucat banca finantatoare a cerut pentru acordarea creditului ca firma sa fie proprietar si pe teren.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat intr-o conferinta de presa, ca va convoca, saptamana viitoare, o sedinta extraordinara a Consiliului Local, pentru a aproba vanzarea unei suprafete de teren de cinci hectare catre compania Adrem Invest, care a concesionat suprafata pentru a construi noua centrala termica, investitie de peste 80 de milioane de euro.

El a aratat ca banca austriaca Raiffeisen, care finanteaza investitia, a cerut firmei Adrem Invest, pentru acordarea creditului de 62 de milioane de euro, ca terenul pe care se construieste centrala sa fie in proprietatea firmei.

Primarul a precizat ca pana saptamana viitoare va fi facuta o evaluare a terenului respectiv, urmand ca decizia sa fie adoptata in Consiliul Local, si ca nu poate fi organizata o licitatie pentru vinderea terenului in conditiile in care acesta este concesionat de Adrem Invest, care a inceput deja constructiile.

Lungu a mai spus ca redeventa pe care Adrem Invest trebuia sa o achite in zece ani pentru concesionarea acestui teren se ridica la 300.000 de euro si a apreciat ca pretul de vanzare se va ridica peste aceasta suma, iar cu banii rezultati vor fi achitate datoriile Termica SA catre societatea de distributie a gazelor naturale.

Primarul a mai sustinut ca noua centrala termica va fi pusa in functiune in toamna acestui an, mentionand ca Adrem Invest a achitat deja 20 de milioane de euro reprezentand avansul pentru echipamentele care vor fi montate.

Compania Adrem Invest a inceput in luna martie lucrarile de constructie la centrala de cogenerare pe baza de biomasa de la Suceava si a anuntat ca aceasta va fi complet functionala si operationala pentru a asigura agent termic incepand cu iarna 2013-2014.

Lucrarile de constructie a centralei vor fi realizate de catre General Construct, un constructor local cu proiecte in Romania si Germania, in timp ce furnizorul de echipamente este firma austriaca URBAS.

Firma de inginerie industriala Adrem Invest Bucuresti a castigat in primavara anului 2011 licitatia organizata de Primaria Suceava pentru construirea unei centrale termice in oras si infiintarea unei noi societati de termoficare. Combustibilul pe care va functiona centrala va fi gazul metan in timpul iernii si biomasa pe perioada de vara.

Reprezentantii companiei Adrem Invest Bucuresti sustineau, in luna februarie a anului trecut, ca vor incepe constructia termocentralei in luna aprilie, cu doua luni mai tarziu fata de planul initial, din cauza ca inca nu a finalizat detaliile tehnice. Ulterior, in septembrie 2012, firma anunta ca va semna cu banca austriaca Raiffeisen un contract de finantare a proiectului. Noua centrala termica de cogenerare ar fi trebuit inaugurata in mai 2013, dar termenul a fost prelungit cu sase luni.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar pretul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fara TVA. La acest pret, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Societatea de termoficare Termica SA apartinand Consiliului Local ar putea intra in conservare in acest an odata cu functionarea noii centrale termice a orasului, iar o parte dintre angajati vor fi disponibizati.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, la inceputul lunii februarie, ca administratia locala analizeaza procedura de transfer a activitatii de producere a energiei termice de la Termica SA la noua centrala de cogenerare construita de firma Adrem Invest si care va asigura, incepand cu iarna 2013-2014, incalzirea in regim centralizat.

El arata ca pretul gigacaloriei va ramane la fel pentru populatie, de aproximativ 200 de lei, dar ca municipalitatea nu va fi nevoita sa mai asigure subventionarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea ca programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajati din cei 569 de salariati existenti, persoanele disponibilizate urmand sa beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de munca.

El preciza ca firma Adrem Invest va prelua si concesiunea pentru distributia agentului termic si ca, in aceste conditii, o parte din salariatii Termica care lucreaza in acest sector vor fi preluati de aceasta firma.

Lungu si-a exprimat increderea ca Adrem Invest va veni cu o noua gandire in domeniul distributiei energiei termice, cu incheierea de contracte cu beneficiarii finali, astfel incat sa fie evitate situatiile din prezent, cand se constata intarzieri foarte mari la plata incalzirii, datoriile populatiei fiind de peste 20 de milioane de lei.

Primarul mai declara ca, cel mai probabil, Termica SA Suceava va intra in conservare, urmand ca, in cazul in care vor exista firme interesate sa preia firma pentru activitatea de producere a energiei electrice, aceasta sa fie privatizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri