Potrivit studiului, dintre persoanele intervievate, 42% ar alege sa mearga intr-un spital privat. Orientarea catre un spital privat este mai frecventa in randul tinerilor cu varste intre 18 si 29 de ani, in randul rezidentilor din orasele mari si din Bucuresti, care au studii superioare si venituri care pornesc de la 1.000 lei sau mai mari.

Studiul mai releva faptul ca, dintre persoanele care au mers intr-un spital de stat in decursul ultimului an, 31% au declarat ca i-au oferit medicului cadouri sau bani. Acest tip de comportament este mai frecvent in orasele mici, dar si in Capitala, cu preponderenta in cazul persoanelor cu venituri mari si cu studii superioare.

Referitor la notorietatea operatorilor din sistemul medical privat, studiul IMAS arata faptul ca MedLife detine in continuare prima pozitie la nivel de Bucuresti, fiind cel mai cunoscut furnizor de servicii medicale, avand o notorietate totala de 88%, pe locul urmator situandu-se Regina Maria cu o notorietate de 76%, iar pe locul trei Sanador cu un procent de 75%.

Sondajul a fost realizat in luna martie 2013, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane.