Finantele sunt importante pentru orice manager, insa strategia trebuie plasata pe primul loc, o spune chiar un specialist in finante corporative, Graeme Rankine, profesor in cadrul programului de EMBA al WU Executive Academy.
Corporate finance, o ecuatia simpla. Finantele iti ofera anumite abilitati de gandire analitica, asa ca un program de EMBA se adreseaza si managerilor care conduc departamentele financiare ale marilor companii. Cursul de finante te ajuta sa iei ideile generale si sa le transformi in ceva concret prin punerea unor numere in jurul ideilor. Pana la urma, finantele se rezuma la o ecuatie cu doua variabile: (1) ce fel de resurse financiare ai nevoie si (2) de unde ai de gand sa le obtii (datorii sau equity).

Strategia, pe primul loc. Finantele sunt esentiale pentru orice manager, insa cand ne gandim la un business, nu acestea sunt cele mai importante, ci strategia de business, capacitatea de a da o directie corecta companiei prin cativa pasi simpli: identificarea clientului, un interes ridicat fata de competitie si ce fac pentru a fi diferit. Odata ce ai identificat directia companiei tale, trebuie sa te concentrezi asupra leadershipului: cine are abilitatile potrivite pentru a mobiliza angajatii? Abia in al treilea rand apare si zona de corporate finance: practic, cum sa finantezi dezvoltarea unui proiect de business? Te imprumuti sau cauti investitori privati? Piata din Romania este, fara indoiala, orientata mai mult spre finantarea bancara, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, unde capitalul privat este mai disponibil.
Abordeaza riscurile cu atentie! Zona de corporate finance este esentiala pentru antreprenori, pentru ca o idee excelenta si inovatoare nu poate ajunge nicaieri fara finantarea care face procesul antreprenorial sa se intample. In plus, investitorii si institutiile care au lichiditati adreseaza, de obicei, intrebari grele celor care vor bani, adica intreprinzatorii, despre cat de mult bani face aceasta idee. Antreprenorul se afla in permanenta competitie pentru clienti, concureaza pentru atragerea angajatilor buni si se lupta cu alte idei mari pentru a atrage finantare. Spre exemplu, am intalnit un administrator american de fonduri de private equity devenit antreprenor in Cehia care imi spunea ca trebuie sa abordezi riscurile si rezultatele in egala masura. El a lansat una dintre primele retele de spalatorii auto din Europa Centrala si Est si un alt business de-al sau este o firma importatoare de masini de lux. Am invatat de la el ca atunci cand vrei sa atragi o finantare, trebuie sa-ti faci temele foarte atent pentru ca creditorul se documenteaza atent inainte. Un investitor sau un investitor financiar nu iti va finanta afacerea pana cand nu va fi convins de rentabilitatea investitiei. Vorbim foarte mult la cursurile de EMBA despre risc, o variabila care poate fi pozitiva sau negativa. Bancherii, spre exemplu, sunt mai interesati de ce se poate intampla in cel mai rau scenariu posibil, spre deosebire de antreprenori, care privesc mai ales partea plina a paharului.

Cele mai importante aspecte la care un manager sa se gandeasca intr-un proces de M&A sunt (1) cum aceasta tranzactie creeaza valoare si (2) modul in care va integra activele - tinta cu stiluri si modele de management diferite. Tranzactiile care esueaza nu reusesc sa rezolve aceste doua probleme simple, si nu se blocheaza din cauza calculelor financiare. Recomand managerilor romani sa fie atenti atunci cand cumpara o alta societate intrucat este un proces mult mai complex decat cred majoritatea oamenilor. Spre exemplu, un director juridic si specialist in fuziuni si achizitii, cu peste 120 de trazactii la activ, se uita la trei aspecte simple: cultura, strategia si economia companiilor implicate intr-un mariaj corporatist.

De unde vine succesul unei tranzactii. Daca 1+1 fac 3 intr-o tranzactie, inseamna ca aceasta mutare creeaza valoare. Fiecare organizatie are o cultura proprie, iar ca sa-i faci pe salariati sa lucreze eficient, atunci trebuie sa-i pregatesti pe angajatii a doua companii care fuzioneaza sa fie omogeni, sa lucreze impreuna. Realitatea ne arata ca 50% dintre tranzactiile incheiate esueaza, iar unul dintre motivele care influenteaza acest lucru este incapacitatea de a integra activele implicate intr-un deal. De asemenea, este esential sa pastrezi angajatii valorosi dupa incheierea unei tranzactii. Daca pierzi oamenii foarte buni, inseamna ca dispare unul dintre motivele pentru care ai cumparat o companie.

Sunt multi bani disponibili pentru tranzactii. Directorii de investitii din private equity imi spun ca nu este o lipsa de capital, insa remarca lipsa de predictibilitate fata de viitor, ceea ce isi pune amprenta asupra apetitului de investitii. Incertitudinea din Europa si America in privinta evolutiei consumului si a pietelor financiare afecteaza activitatea marilor investitori.

Particularitatile managerilor romani
. Experienta internationala de profesor mi-a aratat ca managerii din Romania sunt foarte cooperativi si mai deschisi sa lucreze in echipa, spre deosebire de executivii din Statele Unite ale Americii, care sunt mai individualisti si mult mai competitivi decat cei europeni. Nu ma suprinde: face parte din ADN-ul managerilor sa lucreze pe cont propriu, ceea ce se transpune si printr-un interes mai mare pentru crearea de proiecte antreprenoriale. Oamenii viseaza acolo sa-si conduca afacerea proprie, se gandesc mai intai la idee si abia apoi la cum sa atraga finantare pentru dezvoltarea ei. In schimb, cultura cultura manageriala din Asia, Coreea de Sud si Japonia, spre exemplu, este orientata spre consens: „toata lumea sa fie multumita”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri