Nita ataca distribuitorii privati de energie: NU investesc suficient

Calitatea serviciului de distributie a energiei nu a fost imbunatatita dupa privatizarea companiilor de profil, situatie inacceptabila, iar actionarii majoritari exporta profiturile obtinute in Romania si importa echipamente second-hand, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

"Ne asteptam ca prin privatizarea distributiei de electricitate calitatea serviciului sa creasca. Acest lucru nu se intampla. Cele mai multe reclamatii vin din zonele unde serviciul este privatizat", a afirmat Nita intr-o conferinta de presa, conform Mediafax.

Companiile straine care au cumparat filiale de distributie a energiei in Romania sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) si E.ON (Germania).

"Fac un apel ca aceste companii sa revizuiasca politica de distributie a energiei in Romania. Intelegem ca exportam profiturile si internalizam cheltuielile, dar lucrul acesta nu trebuie facut in detrimental consumatorulor casnici sau industriali. Sunt autoritati care se plang ca aceste companii nu reusesc, nu vor sau nu pot, vom verifica, mai ales in cartierele noi, sa se preocupe de alimentarea cu energie. Este inacceptabil", a adaugat ministrul.

Potrivit lui Nita, Guvernul va imbunatati legea energiei, astfel ca toate produsele din sistemul energetic care vor fi aduse in Romania vor trebui omologate local, pentru ca sunt multe produse importate la mana a doua si de calitate redusa.

Citeste si:
De la 1 iulie scade prețul la electricitate
De la 1 iulie scade prețul la...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

"Trebuie sa impunem un standard. Romania trebuie tratata cum trebuie, nu cum vor aceste companii", a spus Nita.
Intrebat daca exista riscul ca firmele de distributie privatizate sa se intoarca la stat, Nita a raspuns ca "intotdeauna exista riscuri".

El a afirmat ca Electrica, societatea de stat care a privatizat filiale in perioada 2004-2008, are procese la Curtea de Arbitraj de la Paris cu toate companiile care au cumparat firme de distributie a energiei in Romania, din cauza ca investitorii privati nu si-au respectat unele obligatii din contractile de privatizare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri