Marja de rafinare a grupului OMV a scazut puternic in trimestrul al treilea, la 1,17 dolari pe baril, cel mai redus nivel inregistrat de la sfarsitul anului 2009, din cauza evolutiei nefavorabile a preturilor la benzina si cresterii pretului petrolului, potrivit unui raport al grupului austriac, scrie Mediafax.

In trimestrul al doilea, marja de rafinare s-a plasat la 2,48 dolari pe baril, iar in trimestrul al treilea al anului trecut la 5,28 dolari pe baril.

"Marja indicativa de rafinare a OMV a scazut semnificativ fata de trimestrul al doilea al anului 2013 si s-a plasat la cel mai redus nivel din trimestrul al patrulea al lui 2009, din cauza spread-urilor (diferente intre preturi - n.r.) mai slabe pe benzina si preturilor mai ridicate ale petrolului, sortimentul Urali fiind cotat la un nivel mai ridicat fata de Brent", se arata in raportul publicat vineri de OMV.

Pretul mediu al petrolului Brent a urcat in trimestrul al treilea la 110,29 dolari pe baril, fata de 102,43 dolari pe baril in perioada aprilie iunie. In trimestrul al treilea al anului trecut, cotatia medie Brent s-a plasat la 109,5 dolari pe baril.

Barilul de petrol Urali a atins un pret mediu de 110,63 dolari pe baril in trimestrul al treilea, usor peste sortimentul Brent, fata de 102,15 dolari in trimestrul al doilea, respectiv 109,26 dolari in iulie-septembrie 2012.
Grupul precizeaza ca marja realizata de rafinare poate fi diferita de cea indicativa, datorita mai multor factori, printre care paleta de sortimente de petrol procesate de rafinarii, randamentul productiei si conditiile de operare.

Totodata, cresterea preturilor petrolului in trimestrul al treilea a condus la efecte pozitive de inventar in zona de rafinare.

In domeniul petrochimic, marjele inregistrate de OMV in trimestrul al treilea au fost afectate negativ de cresterea preturilor la nafta, efect compensat partial de volumul mai ridicat al vanzarilor fata de trimestrul al doilea.
In zona de marketing de produse petroliere si petrochimice, OMV a raportat de asemenea o imbunatatire a volumului vanzarilor si marje similare celor inregistrate in trimestrul al doilea, insa rezultatele au fost limitate de costuri exceptionale, se spune in raport.

Productia de hidrocarburi a grupului OMV a scazut cu 11% in trimestrul al treilea fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, la 275.000 barili echivalent petrol pe zi. In trimestrul al doilea, productia raportata de OMV era de 297.000 barili echivalent petrol pe zi.

"Productia a scazut fata de trimestrul anterior in principal din cauza suspendarii activitatilor in Libia si Yemen, din cauza problemelor de securitate si grevelor, precum si in urma opririi productiei la exploatarea Maari din Noua Zeelanda", noteaza OMV.

Productia Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi in perioada iulie-septembrie, in stagnare fata de intervalul corespunzator al lui 2012, respectiv in scadere usoara de la 184.000 barili echivalent petrol pe zi in trimestrul al doilea.

Volumul vanzarilor a scazut fata de trimestrul al doilea, iar efectul negativ al deprecierii dolarului fata de euro a fost compensat de cresterea preturilor petrolului.
Vanzarile de gaze ale OMV au scazut cu 14% in trimestrul al treilea fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 100,39 TWh la 85,94 TWh.

Totusi, Petrom a inregistrat vanzari de gaze in crestere puternica, cu 22%, de la 9,24 TWh la 11,24 TWh, insa marja a coborat, se spune in raport.

In domeniul energiei electrice, OMV a raportat o productie totala neta de 1,18 TWh in trimestrul al treilea, insa performantele au fost limitate de evolutia slaba a pietelor din Romania si Turcia.
Grupul austriac a inregistrat costuri speciale de aproximativ 100 milioane euro, contabilizate in rezultatul operational din trimestrul al treilea, rezultand in principal din deprecierea unor active din Kurdistan (Irak) si Austria.

OMV anticipeaza o rata de taxare semnificativ mai redusa in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, mai ales datorita scaderii productiei in Libia si contributiei semnificative a Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri