Decizie de ultima ora: metoda prin care Guvernul scoate CE Hunedoara din insolventa

Guvernul aproba un mecanism prin care sterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolventa. Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 milioane lei a Companiei Nationale a Huilei (CNH) catre buget si nu i se va mai imputa astfel plata creantei catre CNH, in aceeasi suma, pentru care i s-a cerut insolventa in instanta, operatiune care a fost aprobata, miercuri, de Guvern, potrivit Mediafax.

"Este vorba despre o ordonanta de urgenta prin care se vor reduce arieratele si va creste atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligatiei debitorului initial, Compania Nationala a Huilei, catre noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF", a comunicat consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.

El nu a dorit sa prezinte detalii, aratand ca actul normativ aprobat de Guvern va fi public atunci cand va aparea in Monitorul Oficial. La insistenta jurnalistilor, el a confirmat insa datele acestora, din care rezulta ca Guvernul sterge astfel datorii de 70 milioane lei ale CE Hunedoara fata de CNH, printr-o operatiune in care si datoriile CNH la buget sunt preluate de aceasta companie.

Consilierul guvernamental a sustinut insa ca statul roman nu si-ar permite sa elaboreze o legislatie care sa contravina normelor UE in domeniul ajutorului de stat.
Compania Nationala a Huilei, aflata in lichidare, a cerut insolventa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

In 6 noiembrie, a fost depusa la Tribunalul Hunedoara cererea CNH privind deschiderea procedurii insolventei.
Pentru a evita deschiderea procedurii, Guvernul a elaborat o ordonanta de urgenta in care se arata ca, in scopul diminuarii simultane a datoriilor CE Hunedoara catre Compania Nationala a Huilei si a datoriilor Companiei Nationale a Huilei catre bugetul general consolidat administrat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a fost identificata urmatoarea posibilitate: CE Hunedoara preia o datorie in cuantum de 70,2 milioane lei pe care CNH o are de achitat catre ANAF, reprezentind o parte din obligatiile fiscale neachitate ale acesteia, iar datoria fiscala a CNH catre bugetul general consolidat se diminueaza cu valoarea nominala a obligatiei preluate de catre CE Hunedoara, respectiv cu 70,2 milioane lei. In acelasi timp, creanta comerciala in aceeasi suma detinuta de catre CNH asupra CE Hunedoara se stinge.

Citeste si:
Deputatii au decis: CE Hunedoara preia obligatiile fiscale...
Deputatii au decis: CE...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat anul trecut, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni, si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului. Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia nationala de energie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri