Strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara trebuie refacuta pe cele doua componente, "mina"" si "energie", angajament luat fata de Comisia Europeana, altfel Guvernul nu va putea acorda un ajutor de salvare de aproximativ 160 de milioane de lei, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea.

"Intentia Guvernului de a oferi ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara presupune in primul rand, care e un angajament luat la momentul notificarii Comisiei Europene, ca acest complex sa fie divizat in componentele <<mina>> si <<energie>>, altfel ne putand fi acordat acest ajutor. Din acest motiv, in mod evident nu se mai putea continua pe acest drum al strategiei de privatizare avand la pachet toate componentele complexului energetic", a spus Gerea.

Ministrul Energiei a adaugat ca noua strategie trebuie sa fie conceputa tinandu-se cont de interesul manifestat pe zona miniera, de anumite companii, dar si de alte elemente evolutii si strategii care sunt in curs de elaborare. Ministrul a mai precizat ca se are in vedere acordarea unui ajutor de salvare care poate ajunge pana la 160 de milioane de lei care vor fi utilizati doar in zona operationala, fondurile neputand fi folosite "in zona miniera".

Intrebat de jurnalisti daca noua strategie va duce la inchiderea unor mine si disponibilizari, ministrul a acceptat existenta unei astfel de posibilitati, scrie Mediafax.

"In cel mai rau caz, putem intra pe o varianta de inchidere mine, asa cum se inregistreaza si acum cu alte mine intrate in acest program de inchidere, dar, repet, exista un interes pentru preluarea activitatii miniere tot in domeniul energetic, dar doar a activitatii miniere, din partea unor investitori. Va trebui sa revenim cu o noua strategie pentru ca sunt evolutii si in zona aceasta se pot facediverse activitati ori de brichetare, ori de gazeificare a carbunelui", a explicat gerea.

El a precizat ca este nevoie de timp, de "o gura de oxigen" acordata complexului si de aceea a fost gasita solutia ca Trezoraria sa acorde un imprumut pentru rambursarea unui ajutor de stat primit de catre Complexul Energetic Hunedoara in mod ilegal.

Intr-un comunicat, Guvernul precizeaza ca a aprobat, miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, cadrul legal si conditiile in care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finantelor Publice va putea acorda, la solicitarea Complexului Energetic Hunedoara, in conditii de piata, un imprumut in limita sumei de 40 de milioane de lei.

Imprumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioada de 90 de zile, va fi destinat rambursarii de catre Complexul Energetic Hunedoara ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeana a dispus in data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de catre statul roman. Obligatia de recuperare a ajutorului de stat rezultat din tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Termoelectrica si Societatea Electrocentrale Deva s-a extins la Complexul Energetic Hunedoara in calitate de succesor in drepturi al celor doua societati.

Imprumutul in limita sumei de 40 de milioane de lei se va acorda in baza unei analize economico-financiare efectuate de EximBank in vederea stabilirii capacitatii de rambursare si a marjei de dobanda. De asemenea, imprumutul in limita sumei de 40 de milioane de lei se acorda cu conditia constituirii unor garantii care trebuie sa acopere cel putin 120% din cuantumul imprumutului. Garantiile se constituie prin instituirea de catre organul fiscal competent al ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea societatii. Imprumutul si dobanda aferenta vor fi rambursate de catre Complexul Energetic Hunedoara din surse proprii.
Imprumutul se acorda dupa incetarea procedurii de administrare speciala instituita asupra societatii.

"Actul normativ a fost adoptat de Guvern avand in vedere faptul ca nerambursarea ajutorului de stat incompatibil de catre Complexul Energetic Hunedoara ar fi facut imposibila acordarea, ulterior, a unui ajutor de stat individual pentru salvare in suma de 167 de milioane de lei acestei Societati. Asupra acestui ajutor de stat individual de salvare a fost notificata Comisia Europeana. In data de 21 aprilie 2015, Comisia Europeana a emis decizia nr. C (2015) 2652 final, cazul SA.41318 - Romania, prin care a stabilit sa nu ridice obiectiuni si a decis ca acest ajutor de stat individual de salvare este compatibil cu piata interna. Conditiile de acordare a unui ajutor de stat individual de salvare pentru CE Hunedoara vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior", se arata in comunicat.

Tot in sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat o hotarare de abrogare a HG 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara, luand in considerare structura integrata a societatii de producator de energie electrica si de exploatare a unor perimetre de huila.

Conform prevederilor legale in vigoare, societatea avea obligatia de a restitui pana la data de 30 aprilie 2015 un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, egal cu numarul total de emisii de gaze cu efect de sera provenite din instalatiile care functionasera in anul anterior, inregistrand un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la circa 39 milioane lei.

Implementarea cerintelor Deciziei Comisiei Europene din 21 aprilie 2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare catre Societatea Complexul Energetic Hunedoara care sa asigure si restituirea certificatelor mentionate anterior, conditie esentiala pentru continuarea activitatii de producere energie electrica, impune, potrivit Guvernului, separarea activitatii miniere de celelalte activitati. In acest context se modifica structura patrimoniala a societatii fata de cea avuta in vedere la momentul elaborarii strategiei de privatizare si, astfel, actionarul se afla in imposibilitatea de a derula procesul de privatizare in conditiile prevazute prin strategia adoptata prin HG 86/2013.

Totodata, Complexul Energetic Hunedoara a fost inclus in programul de reducere a platilor restante, fiind vizate masuri de restructurare interna si gasirea unor solutii viabile de dezvoltare. Situatia economico-financiara a societatii nu s-a apreciat atat de mult astfel incat sa reziste pietei concurentiale, inregistrand la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. Pe cale de consecinta, este necesara abrogarea strategiei de privatizare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri