Sectorul energetic este si va fi pe lista de prioritati in urmatorii ani, mai ales ca in Romania consumul energetic este mult mai mare fata de alte tari din Uniunea Europeana, crede Laurentiu Istrate, director general Austrotherm Romania, unul dintre cei mai mari producatori de solutii pentru termoizolare la nivel local, parte a grupului german Baumit.

„Avem cladiri izolate incorect sau chiar deloc, care pentru Romania reprezinta adevarate gauri financiare. Pana in anul 2020 strategia sectorului energetic vizeaza satisfacerea necesarului de energie, la preturi cat mai scazute. Un plus pentru industria termoenergetica poate fi reprezentat de sursele alternative de energie, care sunt din ce in ce mai des recomandate si castiga teren in proiectele cladirilor noi si reabilitate”, sustine Istrate.

El apreciaza ca pe fondul scaderii lucrarilor de constructii noi, piata de polistiren se axeaza pe lucrarile de reabilitari termice.

“Trebuie tras insa un semnal de alarma, deoarece, in lipsa unei legislatii stricte, normativele care recomanda tipul de polistiren utilizat nu sunt in totalitate respectate. Un simplu exemplu: pentru termoizolarea fatadelor, standardele EU recomanda polistirenul de tip EPS 80. Cu toate ca in caietele de sarcini ale proiectelor de reabilitare sunt specificate aceste caracteristici, nu toti executantii le respecta, apeland la solutii mai ieftine, mai putin corecte. Ei sunt ajutati si de anumiti producatori, care folosind denumiri inselatoare, influenteaza decizia cumparatorului, transmitand in mod fals ideea ca materialul poate fi utilizat la termoizolarea fatadelor”.

In Romania pierderile de caldura ajung si la 50%

O revenire in domeniul constructiilor va depinde de felul cum se va construi in urmatorii ani si de standardele agreate, mai spune reprezentantul Austrotherm.

„In Romania pierderile de caldura sunt semnificative, mai ales la blocurile de locuinte, unde pierderile ajung uneori si la 50%. Singura solutie pe care noi o recomandam pentru a rezolva aceasta problema este o termoizolare corecta, cu un polistiren de calitate, conform domeniilor de aplicabilitate specificate. Astfel, lipsa produselor de calitate si lucrarile executate incorect duc la pierderea unor sume considerabile de bani. Mai mult decat atat, discutam despre o realitate vizibila in toata Europa. Comisia Europeana a facut mai multe sesizari si a cerut in mod oficial Romaniei si Cehiei sa isi respecte in totalitate angajamentele pe care le-au luat in fata Uniunii Europene privind eficienta energetica a cladirilor. Vorbim aici despre masurile de armonizare legislativa cu normele europene”, a completat acesta.

Programul de reabilitare, o provocare

Programul National de reabilitare termica va fi in continuare o provocare, mai spune reprezentantul Austrotherm.

„Pana astazi au fost reabilitate peste 1000 de blocuri cu peste 30 000 de apartamete. Pentru anul 2014 sunt prevazute, in cadrul Programul Operational Regional, lucrari de crestere a eficientei energetice pentru circa 50.000 de apartamente, suma acoperita, desigur cu ajutorul Uniunii Europene. Exista o urma de scepticism in ceea ce priveste reusita acestui proiect”, a conchis Laurentiu Istrate.

Potrivit datelor comunicate Ministerului de Finante, rulajul Austrotherm in Romania s-a ridicat in 2012 la circa 20 de milioane de euro.

Principalii concurenti ai Austrotherm la nivel local sunt AdePlast si Arcon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri