Producatorii farmaceutici din Romania spun ca vor fi nevoiti sa opreasca investitiile pentru acest an si sa renunte la produsele care se dovedesc nerentabile, ca urmare a cresterii cu 30% a taxei clawback calculata pentru trimestrul patru al anului trecut, fata de trimestrul anterior, scrie Mediafax.

"Subfinantarea din sistemul de sanatate a ajuns la un nivel nesustenabil, producatorii de medicamente nu mai pot sustine din singuri, prin plata taxei clawback, deficitul de finantare. Nivelul taxei clawback in trimestrul patru a ajuns la un nivel de 20% din vanzarile producatorilor de medicamente, asta inseamna ca platim, pe langa cota unica de 16%, inca de 20% din cifra de afaceri. Discutam despre o supraimpozitare, undeva la 40%. Vom fi nevoiti sa oprim toate investitiile in anul 2014 pana ce se va gasi o solutie pentru aceasta taxa clawback", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian.

El a aratat ca in ultimul trimestru al anului trecut taxa clawback a crescut cu 30% fata de trimestrul anterior, suma pe care producatorii nu si-au bugetat-o.

"Aceasta contributie creste in fiecare an pentru ca bugetul nu a mai fost actualizat din 2012, fiind la nivelul consumului de medicamente din 2011. In fiecare an, producatorii de medicamente acopera integral diferenta dintre bugetul alocat de stat si consumul in functie de nevoia de tratament. Spre exemplu, noi (Terapia Ranbaxy - n.r.) avem 3 milioane de lei in plus la taxa clawback, pe care nu i-am alocat", a aratat Damian.

In acest caz, fabriciile isi vor opri investitiile, iar unele chiar si-ar putea inchide portile.

"Vor fi fabrici care daca nu vor opri productia, o vor temporiza, replanifica. Oprirea investitiilor inseamna neextinderea capacitatilor de productie si renuntarea la unele produse care se dovedesc nerentabile, inseamna necrearea de locuri noi de munca si deficit la bugetul de stat. Sunt deja la nivelul producatorilor locali analize interne daca anumite produse vor mai fi rentabile si atunci unele dintre ele vor disparea. Sigur, exista alternative la acestea pe piata, dar sunt mai scumpe si asta inseamna o crestere a costului cu medicamentatia", a explicat seful APMGR.

Potrivit acestuia, in ultimii 3-4 ani au disparut de pe piata circa 1.000 de tipuri de medicamente din toate arile terapeutice, atat din cauza clawback, dar si a meodologiei de calcul.

"Toate medicamentele sunt vulnerabilizate, dar in prima etapa vor disparea cele ieftine, cu pretul sub 25-30 lei", a precizat Damian.

Seful APMGR mai spune ca, in prezent, sunt 120 de procese pe rol ale companiilor farmaceutice privind taxa clawback, castigate in prima instanta, iar daca acestea vor fi castigate definitiv, CNAS va trebui sa returneze diferentele, iar efortul bugetar va fi urias.

La randul sau, Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), spune ca 2 din 10 pacienti din Romania au fost tratati prin contributia producatorilor de medicamente.

"In fiecare an, producatorii de medicamente acopera intreaga diferenta intre bugetul alocat de stat pentru medicamente si consumul real generat de necesitatile de tratament ale pacientilor romani. Cu alte cuvinte, taxa clawback s-a transformat dintr-o masura de control a bugetului intr-o povara fiscala care a dus la crearea unui mediu de business lipsit de transparenta si predictibilitate. Povara este cu atat mai mare cu cat si lista de medicamente compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de 6 ani, ceea ce inseamna un impact negativ economic si social puternic", a spus Galaseanu.

El precizeaza ca producatorii farma au acceptat aceasta taxa, dar problema este modul in care este calculata.

In acest context, producatorii si importatorii de medicamente solicita actualizarea nivelului de referinta pentru taxa clawback, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe, actualizarea imediata a listei medicamentelor compensate cu noi molecule concomitent cu introducerea unor acorduri pret/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar, si eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor.

Asociatiile spun ca formula de calcul propusa autoritatilor este fara risc de crea deficit bugetar.

ARPIM cuprinde cele mai importante 28 de companii farmaceutice internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Acestea realizeaza impreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice romanesti.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri