Tot prin ordonanta de urgenta a fost aprobat si transferul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat surse oficiale.

Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic si s-au aflat in portofoliul Ministerului Finantelor, condus de PNL, potrivit Mediafax.

Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD. Ordonanta de urgenta a fost aprobata in ultima sedinta de guvern, la care Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre inlocuire, nu au participat, in locul lor fiind prezenti secretari de stat.

Transelectrica si Transgaz sunt companiile gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale. In martie anul trecut, cele doua companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finantelor, dupa ce Comisia Europeana a impus separarea calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale de calitatea de actionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Citeste si:

Schimbarea actionariatului celor doua companii a fost anuntata inca din martie 2012, insa la acea data Guvernul nu hotarase care minister sa preia participatiile. Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.

In cazul Agentiei Domeniilor Statului, Guvernul a intentionat, prin Legea de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, sa reduca din atributiile acesteia, dar ulterior, dupa ce presedintele Traian Basescu a formulat mai multe observatii solicitand modificarea propunerii, a decis ca Agentia sa fie pastrata in aceeasi formula la Ministerul Agriculturii, iar in cadrul ministerului sa fie infiintata si o directie speciala pentru terenuri in suprafata de peste 30 hectare.

Agentia Domeniilor Statului dispune de multe proprietati, in principal terenuri, care pot fi vandute.