150 de reprezentanti ai Institutului Verde, companii de colectare, firme autorizate de colectare si reciclatori privati au iesit in strada astazi pentru a protesta fata de promulgarea Legii 101/2006 a salubrizarii si efectelor acesteia asupra industriei de colectare si reciclare din Romania. Evenimentul a avut loc in fata Palatului Parlamentului, intre orele 10:00 si 12:00.

Propunerea de modificare a Legii 101/2006, adoptata de Parlament si trimisa spre promulgare Presedintelui Romaniei (poate fi consultata aici) ofera drept EXCLUSIV companiilor de salubritate pentru colectarea deseurilor, restrictionand accesul altor operatori, colectori si reciclatori la aceasta resursa, instituind monopol la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale.

„Legea reprezinta un atentat la una dintre pietele cele mai dinamice din industria romaneasca, cea a deseurilor si reciclarii. In conditiile intrarii in vigoare a acestei legi, se va crea cadrul legal si functional pentru ca firmele de salubritate sa beneficieze de exclusivitate la o piata ce valoreaza aproape doua miliarde euro”, a declarat Silviu Dumitru, Secretar al Institutului Verde.

In cadrul protestului, participantii, angajati ai firmelor de reciclare si colectare din tara ce risca sa ramana fara locuri de munca, au afisat mesaje precum: „Reciclatorii de azi, somerii de maine”, „Legea 101 – O singura lege arunca in aer o intreaga industrie!”, „Cativa se umplu de bani, noi toti ne umplem de gunoaie!”. Totodata, a fost afisata o bancnota de 3 metri, ilustrand valoarea industriei de reciclare din Romania, aproximativ 9 miliarde de lei, care risca sa ajunga intr-un singur buzunar, cel al companiilor de salubritate.

Alte obiectii aduse in discutie de protestatari includ faptul ca legea incalca art. 44 din Constitutia Romaniei, ingradind dreptul de proprietate al generatorilor de deseuri de ambalaje carora le este interzisa valorificarea acestora si incalca art. 45 din Constitutia Romaniei prin limitarea libertatii economice a intreprinderilor care desfasoara in mod legal activitatea de colectare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Totodata, forma finala a legii nu a fost supusa dezbaterii publice si nici nu a primit aviz de la Consiliul Concurentei.

In cadrul protestului, au fost semnate 5 scrisori deschise ce au fost trimise instutiilor cu putere de decizie si expertiza in acest caz: Presedintiei Camerei Deputatilor, Consiliul Concurentei, Presedintiei Romaniei, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerului Economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri