Peter Malanik, cel care conduce din februarie anul trecut afacerile companiei austriece de executive search Neumann Partners, sustine ca in urmatorii ani scena le va apartine femeilor aflate in pozitii de conducere in companii, rolul lor in luarea deciziilor urmand sa creasca.

Cu o experienta de 27 de ani in cadrul companiei aeriene Austrian Airlines, ultima pozitie ocupata fiind cea de CEO, Peter Malanik vorbeste cu entuziasm despre tendinta actuala de a numi femei in pozitii de conducere in companii, nu pentru ca este “la moda”, ci pentru ca exista o necesitate.

“Femeile reprezinta jumatatea de creier de pe aceasta planeta. Pentru prea mult timp ne-am folosit doar de o jumatate a creierului si am ignorat-o pe cealalta. Avem nevoie de mai multi oameni inteligenti”, considera Malanik.

Potrivit unui studiu realizat de compania Mercer, la nivelul anului 2012 femeile ocupau mai putin de o treime de functiile de conducere la nivel european. La nivel mondial, Arabia Saudita nu are nicio femeie in functii de conducere. In Europa Centrala si de Est ponderea femeilor este de 44% in Lituania, urmata de Bulgaria (43%), Federatia Rusa (40%), Estonia si Kazahstan (fiecare cu 37%), Serbia (36%), Ucraina (35%), Romania (34%), Ungaria (33%), Polonia (30%), Slovacia (30%) si Cehia (27%).

In vestul Europei, tarile cu cea mai mare pondere a femeilor in pozitii de conducere sunt Grecia si Irlanda (cu 33%), urmate de Suedia (30%) si Belgia (29%).

Nivelul bun de reprezentativitate al femeilor in functii de conducere in randul tarilor din Europa Centrala si de Est spre deosebire de cifrele din statele din vestul Europei este justificat de CEO-ul Neumann Partners prin faptul ca state precum Germania, Austria si Olanda s-au bucurat in trecut de prosperitate economica, in cadrul unei familii fiind suficient un singur venit, sustinut de regula de un barbat. In schimb, femeile aveau grija de gospodarie si de copii.

Un lucru surprinzator pentru societatile occidentale, mai conservative, este faptul ca romancele in pozitii de conducere sunt foarte populare. Ponderea femeilor in pozitii de conducere in Romania este buna, insa a trece peste acest procent va fi o miscare dificila. Daca acest lucru se va materializa in curand ramane de vazut. Nu toate femeile au aceeasi idee despre dezvoltarea lor in cariera”, sustine Peter Malanik.

Acesta considera ca femeile sunt uneori mai atente la ceea ce fac, spre deosebire de barbati care isi asuma decizii mai indraznete. Spre exemplu, atunci cand un barbat este intrebat daca doreste sa faca parte din consiliul de supraveghere al unei companii despre care nu cunoaste detalii va raspunde imediat afirmativ, in timp ce o femeie va solicita mai multe detalii (ex. situatie financiara a companiei, arie de activitate) pana va lua o decizie.

Cu toate acestea, exista domenii de activitate unde prezenta femeilor in pozitii de top management este destul de redusa, in aceasta categorie intrand aviatia, metalurgie, industria extractiva.

“Incercam pe vremea in care eram CEO al Austrian Airlines sa convingem femeile sa aplice pentru un job de copilot, insa era o misiune imposibila. Am incercat diferite metode, de la campanii de informare la proiecte in scoli unde promovam avantajele unei astfel de meserii. Este un job potrivit pentru femeile care au familii, este foarte bine platit, poti beneficia de suficient timp liber. Cu toate acestea, doar 5% dintre aplicanti erau femei”, povesteste Malanik.

In schimb, el este convins de faptul ca viitorul in pozitiile de conducere in companii va fi marcat de prezenta femeilor, la fel cum loialitatea si onestitatea vor juca un rol mai important, iar “lacomia” va mai disparea.

“Ce ne-a invatat criza a fost ca orientarea pe rezultate pe termen scurt este gresita. Beneficiile pe termen scurt nu pregatesc companiile pentru viitor. Acum structura salariala a unei companii este mult mai orientata spre performante pe termen lung, spre mentinerea angajatilor in companie pentru o perioada mai lunga de timp, spre transformarea companiei intr-una profitabila pentru urmatoarele decenii si nu ani. Adaptabilitatea la un mediu in schimbare si curajul de a face niste schimbari inspirate in strategia unei companii sunt doua din aspectele foarte cautate in procesul de recrutare al unui manager”, explica CEO-ul Neumann Partners.

Munca inseamna viata, este important sa te simti viu la munca

Astfel, acesta sustine ca pachetul salarial nu mai reprezinta un criteriu de top in optiunile unui manager. In schimb, conteaza ca respectivul manager sa isi mentina “atractivitatea” in piata muncii chiar si dupa un manadat de lunga durata in cadrul unei companii.

“Poate timp de 5 ani esti foarte bine platit intr-o companie, insa la finalul mandatului nu te mai vrea nimeni altcineva in piata. Managerii sunt foarte atenti la acest aspect. Si mai cred ca nici expresia magica <<echilibrul viata personala – job>> nu este atat de importanta. Toata lumea vorbeste despre asta, insa este o perceptie gresita: pune viata in opozitie cu munca si pana la urma daca faci asta insinuezi ca nu traiesti in momentul in care lucrezi. Este stupid si inseamna ca nu esti fericit. Munca inseamna viata, este important sa te simti viu la munca. Toti cei care aspira la o pozitie de top management au luat decizia ca le place sa munceasca, nu mai conteaza daca lucreaza 40-60 de ore daca le place ceea ce fac”, spune Malanik.

Printre industriile in care procesele de recrutare la nivel executiv s-au intensificat sunt cele in curs de dezvoltare precum cercetarea, sanatate, componente auto. In plus, pozitiile de management cele mai cautate sunt cele din zona financiara, respectiv CFO.

Compania Neumann Partners, din care face parte Neumann Partners Romania, a fost infiintata in anul 1971 si este specializata in executive search. Cu sediul central in Viena, compania are in prezent peste 150 de angajati in 20 de tari si afaceri de circa 12 mil. euro.

Scurt CV. Peter Malanik a inceput sa lucreze in cadrul Austrian Airlines in calitate de director relatii internationale, ocupand ulterior functia de director de HR pentru personalul de la sol, respectiv vicepresedinte de HR. Ultima pozitie detinuta in cadrul companiei a fost cea de CEO.

In paralel cu activitatea din cadrul Neumann Partners, el preda in cadrul unui program de MBA in domeniul aviatiei si colaboreaza cu diferite universitati.

Detine un doctorat in avocatura in cadrul Universitatii din Viena.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri