Statul ar trebui sa impuna legi si sanctiuni drastice agentilor comerciali care nu isi desfasoara corect activitatea, este de parere Andrei Sulyok (foto), directorul general Lindab Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai importanti producatori de tigle metalice din Europa.

„Institutiile statului ar trebui sa aiba un rol foarte important in educarea cetateanului si a agentilor economici, inainte de a institui taxe si de a da amenzi pentru nerespectarea legislatiei, indiferent de sectorul de activitate.Concret, in piata constructiilor, autoritatile ar trebui sa se asigure ca produsele comercializate pe piata sunt conforme si ca respecta normativele in vigoare. Iar in cazul gasirii de nereguli sa fie drastice in sanctionari”, a declarat pentru wall-street.ro – seful Lindab.

Mai mult decat atat, a subliniat Sulyok, este binecunoscuta de toata lumea obisnuinta de a folosi si evident presta munca la negru.

„Exista cu siguranta modalitati prin care autoritatile sa diminueze aceste practici, una dintre acestea fiind evitarea muncii la negru, o caracteristica tot mai prezenta in randul companiilor cu activitate in constructii. Totodata, in contextul economic actual, ar fi binevenita din partea autoritatilor stimularea investitiilor prin facilitati fiscale pentru firmei care reinvestesc profitul pe de o parte si pentru contribuabilii persoane fizice care investesc in reparatii, renovari si reabilitari pe de alta parte. Si este la indemana sa ne uitam spre tari membre ale UE, care au adoptat un astfel de program de facilitate fiscala pentru renovari – asa cum este si cazul Suediei”, a completat seful Lindab Romania.

Suprataxarea carburantului va creste preturile in tot ecosistemul constructiilor

Suprataxarea carburantului cu 7 eurocenti, masura care ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie, va creste costul pe tot lantul constructiilor incepand de la materia prima, produsul finit, implicand cheltuielile de transport, totul cu finalitate in cresterea pretului la produsul comercializat catre clientul final, crede Andrei Sulyok.
„Este evident ca masura de suprataxare a carburantului cu 7 eurocenti reprezinta cea mai simpla metoda de a securiza veniturile la bugetul de stat, dar din pacate nu se face nimic din punct de vedere al cresterii gradului de colectare a taxelor si impozitelor. Pare o regula nescrisa – cine nu a platit pana acum, asa va continua sa se comporte si in viitor. Totul este amplificat de munca la negru/fara acte care prolifereaza in continuare si loveste direct in firmele care lucreaza corect, platindu-si toate taxele si impozitele la zi”, a mai spus seful Lindab pentru wall-street.ro.

Un 2014 cel putin la fel cu anul precedent

La modul general, piata constructiilor in 2014 nu ar trebui sa fie un an mai dificila decat 2013, sustine Andrei Sulyok.

„Provocarile sunt aceleasi, contextul economic la fel. Singura noutate majora este ca 2014 va fi an electoral, ceea ce va transforma institutiile statului in jucatori mai activi pe toate planurile.Este evidenta incertitudinea data de contextul economic, motiv pentru care dam dovada de precautie in a estima prognoze, care sa reflecte perspectivele pietei constructiilor pentru 2014”, apreciaza seful Lindab.

El a mai subliniat ca in acest an piata constructiilor va inregistra o crestere usoara fata de 2013, insa nu putem vorbi nicicum de o „revenire”.

„Semnalele de imbunatatire sunt date de contextul anului electoral 2014, cand institutiile statului vor aproba investitii generoase, mai mari decat anul 2013 (procentul de intensificare al numarului sau valorii investitiilor in 2014 stau sub semnul intrebarii). Daca ar fi sa analizam la nivel teoretic cel putin, exista proiecte de infrastructura, care insa duc lipsa de fonduri/finantare, lucru ce s-ar putea imbunatati in 2014. Cat priveste consumul rezidential, judecand pe baza factorilor interni pe care-l cunoastem in acest moment, acesta se va mentine in 2014 la un nivel similar cu 2013, avand in vedere ca nu putem actualmente estima o schimbare in posibilitatile financiare ale consumatorilor romani.Suntem asadar optimisti si asteptam un 2014 cel putin la acelasi nivel cu 2013”, a conchis reprezentantul filialei locale aproducatorului suedez de tigle metalice.

Conform datelor Neomar, intreaga piata de acoperisuri din Romania s-a ridicat la nivelul anului 2012 la 123 de milioane de euro (valoare) si 25 milioane mp (volum).

Lindab este unul dintre cei mai mari producatori de acoperisuri din Romania si din Europa. Principalii concurenti ai companiei sunt Bilka Steel, Ruukki, Megaprofil, Coilprofil, dar si Final Distribution.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri