George Copos, Mihai Stoica, Gica Popescu, Ioan Becali, Victor Becali, Cristian Borcea, Jean Padureanu si Gigi Netoiu au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la inchisoare cu executare. Cei opt reprezinta nume grele in fotbalul romanesc, insa o parte din ei erau cunoscuti si in mediul de afaceri. Care sunt principalele business-uri ale acestora?

George Copos

Cu o avere estimata la 160 milioane de euro, George Copos este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania si fost senator de Arges in perioada 2004 – 2008. Pana anul trecut, el a fost si actionarul majoritar al clubului de fotbal Rapid Bucuresti.

Principalele afaceri ale lui George Copos sunt in industria ospitaliera: in Bucuresti, Copos controleaza hotelurile de cinci stele Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton, iar in Poiana Brasov el detine hotelurile Sportul, Bradul si Poiana.

George Copos mai are afaceri in domeniul panificatiei dar si in industria producatoare de motoare electrice, prin firmele Ana Pan, respectiv Ana IMEP.

Gica Popescu

Fost jucator de fotbal in cadrul unor echipe precum U Craiova, Dinamo Bucuresti sau FC Barcelona, Gica Popescu s-a lansat in mai multe afaceri de-a lungul ultimilor ani, majoritate esuate.

Gica Popescu si alti doi parteneri au dezvoltat un centru comercial de tip bazar in zona Piata Rahova, cu o investitie de 10 mil. euro. Doldora Capital a intrat insa in insolventa anul trecut.

Si scoala de fotbal Gica Popescu a devenit insolventa in 2013, dupa ce acumulase datorii de aproape 1 mil. lei.

Gica Popescu mai are afaceri si in industria ospitaliera. Omul de afaceri si Marriott International au semnat in 2012 un parteneriat pentru constructia primului Hotel marca Courtyard Marriott din Romania, in valoare de 20 mil. euro. Compania fostului fotbalist a primit acordul oficial de constructie, dezvoltare si operare a hotelului ce urma sa fie amplasat in centrul capitalei.

Cristian Borcea

Cristian Borcea a facut avere din comertul cu combustibili si afacerile cu firme din industria gazelor.

Fostul presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti a controlat pana in 2008 fima Crimbo Gas International. La acel moment, Crimbo Gas a fost preluat de Grupul olandez SHV Gas, care a anuntat insa ulterior ca se retrage din piata romaneasca. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, asociatii Crimbo Gas International SRL sunt Elena Borcea, mama oficialului dinamovist, cu 50% din partile sociale, si Corneliu George Gadoiu, partener de afaceri al acestuia (diferenta de 50%).

Elena Borcea detine si Gaspeco L&D. Petrom si-a vandut in 2012 divizia de gaz petrol lichefiat – Petrom LPG - catre Crimbo Gas. Petrom LPG a fost ulterior redenumita in Gaspeco L&D.

Gigi Netoiu

Gigi Netoiu are afaceri in agricultura, in ultimii ani preluand in arenda 2.000 de hectare de teren in judetul Dolj.

Potrivit Forbes, Netoiu este actionar in cadrul Complexului Turistic International Doi Cocosi, in compania producatoare de mezeluri Meda Prod 98 si in cadrul East Way Spedition, firma care opereaza afacerile in agricultura.

Mihai Stoica

Mihai Stoica a cochetat cu mediul de afaceri insa firmele sale fie au fost dizolvate, fie nu au iesit in evidenta cu cifre spectauloase.

Cel mai recent, mangerul clubului de fotbal Steaua Bucuresti a controlat MM Soccer Management SRL, firma radiata in 2012, si Steaua Security, unde era asociat cu fostul body-guard al lui Gigi Becali – Catalin Smarandescu.

Ioan si Victor Becali

Fratii Ioan si Victor Becali sunt cei mai cunoscuti impresari din fotbalul romanesc. Transferul lui Gica Hagi la Real Madrid si transferul lui Gica Popescu la FC Barcelona reprezinta cele mai importante mutari din fotbal intermediate de catre acestia.

Cei doi frati au avere estimata de Forbes la 50 mil. euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri