Bancile faceau anul trecut presiuni pentru ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa, avand in vedere ca nu aveau, practic, nicio garantie pentru creditele acordate, administratorul judiciar Euro Insol pregatind initial un plan de redresare in care recomanda o reorganizare judiciara de 24 de luni, a declarat Remus Borza la ZF Live.

„Erau 12 banci care aveau credite totale de 760 milioane de euro, nicio banca nu avea vreo garantie reala. Singura garantie era cesiunea contractelor de energie cu «baietii destepti»“, a afirmat Borza, care a redevenit administrator judiciar odata cu reintrarea in insolventa a producatorului de electricitate, in luna februarie. El a mai precizat ca la declansarea insolventei, tot bancile acuzau statul ca „a raspuns la o smecherie (contractele bilaterale de energie-n.r.) cu o alta smecherie“.

Totusi, Borza afirma ca autoritatile nu aveau atunci alternativa, deoarece Hidroelectrica avea un deficit de contractare de 2 TWh si cumpara energia cu 300 de lei de pe PZU (Piata Zilei Urmatoare de pe bursa de specialitate OPCOM – n.r), pentru a vinde „baietilor destepti“ cu 130 de lei/MWh si populatiei cu 70 de lei/MWh. Astfel, compania era in pericol sa ajunga chiar in faliment, a spus Borza.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Peste 96.200 de cereri depuse până în prezent în programul IMM Invest
Peste 96.200 de cereri depuse...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Hidroelectrica sponsorizează cu peste 10 milioane de lei șapte spitale
Setari Cookie-uri