Konieczny, FP: Posta Romana intra in insolventa anul acesta fara un investitor strategic

Dupa Hidroelectrica si Oltchim (OLT), Posta Romana ar putea sa fie urmatoarea companie de stat care intra in insolventa anul acesta daca Guvernul nu gaseste un investitor strategic, considera Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP). Cititi in continuare ce spune managerul FP despre valul de insolvente dar si despre cele mai recente promisiuni ale ministrului Economiei cu privire la privatizari.

“Nu as spune ca trimiterea in insolventa a companiilor de stat reprezinta mereu solutia. Pentru unele companii reprezinta mai degraba sfarsitul. La Oltchim de exemplu, actionarii si bancile creditoare vor trebuie fie sa isi reduca semnificativ expunerea pe companie, fie sa accepte o devalorizare a activelor si, implicit, a investitiilor pe care le-au facut. La Oltchim era de asteptat sa se intample asta; combinatul trebuia sa fie in insolventa de mai bine de un an”, spune Konieczny.

Toti cei cinci membri ai Consiliului de Administratie al Oltchim Ramnicu Valcea au votat joi pentru intrarea companiei in insolventa, in vederea reorganizarii, validand astfel propunerea ministrului Economiei. Intre timp, Electrica a scos deja la vanzare active Oltchim in valoare de 55,4 mil. lei.

“Oarecum similara este situatia foarte dificila de la Posta Romana. Daca pana la sfarsitul anului statul nu gaseste un investitor strategic atunci mai mult ca sigur si aceasta companie va deveni insolventa”, mentioneaza seful FP.

In schimb, acesta considera ca insolventa Hidroelectrica nu poate sa fie comparata celei de la Oltchim. “Insolventa Hidroelectrica m-a nemultumit initial, insa acum trebuie sa recunosc ca domnul Borza a reusit o schimbare dramatica a companiei in doar cateva luni. Oricum acolo problemele nu erau atat de mari precum la Oltchim”, adauga Greg Konieczny.

“Vreti sa vedeti diferenta intre manageri privati si de stat? Comparati Azomures si Oltchim”

“Acum vedem intr-adevar care este diferenta intre companiile administrate de stat si cele administrate privat. Comparati situatia de acum zece ani a Oltchim si Azomures cu situatia din prezent. Sigur, Azomures s-a delistat, este un lucru negativ pentru Bursa, dar nu putem sa scapam din vedere performanta foarte buna a companiei, in conditiile in care activeaza tot in sectorul chimic, ba chiar intr-un segment de piata mai dificil”, spune Konieczny.

In 2004, producatorul de ingrasaminte chimice Azomures (privatizat inca din 1998) facea un profit de 28,2 mil. RON, in comparatie cu cel de 83,6 mil RON inregistrat de Oltchim Ramnicu Valcea. In 2011, Oltchim a terminat cu o pierdere de 278 mil. lei, in vreme ce Azomures raporta un profit record de 365 mil. lei.

Saptamana trecuta, managerul FP si ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, au criticat lipsa unor administratori independenti si profesionisti la companiile de stat. Diplomatul a declarat ca ineficienta companiilor de stat este cel mai mare obstacol in calea competitivitatii Romaniei si pune o presiune suplimentara pe finantele publice.

Mai asteptam trei luni pana Guvernul „se aseaza”. Nu mai cred in promisiunile cu privire la privatizari

In ceea ce priveste relatia cu noul Guvern, managerul Fondul Proprietatea se fereste sa ofere prea multe detalii.

“Este prea devreme sa vorbim despre noul Guvern. Oficialii Cabinetului abia si-au intrat in functie, nici nu se stie exact ce companii va avea in portofoliu fiecare minister sau daca OPSPI (Oficiul Privatizarilor) va ramane in forma actuala sau atributiile sale vor fi impartite intre mai multe ministere. Eu zic sa dam timp Guvernului sa se aseze inca trei luni si abia apoi vom discuta concret”, declara Konieczny.

Tot un termen de circa trei luni a dat si ministrul Economiei, Varujan Vosganian, pentru privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul sau.

“(zambind) Ce companii a spus domnul Vosganian ca se privatizeaza pana in aprilie? Cele din portofoliul Economiei? Nu stiu ce sa spun… de-aici nu putem decat sa tragem o concluzie despre cat de bine este inteles procesul de listare a unei companii pe bursa”, afirma managerul Fondului Proprietatea.

Acesta spune ca nu mai crede in promisiunile despre privatizari dupa ce “in ultimii doi ani am primit atat de multe incat nici nu mai stiu cine ce promisiune a facut”.

Daca CNVM aproba regulamentele saptamana aceasta, listarea Fondului la Varsovia se face pana in iulie

Managerul FP se arata increzator ca listarea pe Bursa din Varsovia a Fondului se poate face pana la jumatatea acestui an, insa doar daca CNVM nu amana din nou decizia cu privire la proiectul de modificare a regulamentului privind autorizarea si functionarea Depozitarului Central.

Regulamentul este in dezbatere publica pana pe 31 ianuarie, acesta urmand sa permita stabilirea unei legaturi intre Depozitarului Central si depozitarul din Polonia, fara de care listarea secundara a Fondului Proprietatea nu poate avea loc.

“Actionarii se plang ca au aprobat listarea la Varsovia dar acest lucru nu se infaptuieste. Se plang ca au aprobat un program de rascumpare, dar inca nu facem nicio achizite de actiuni si se mai plang ca avem in continuare prea multe companii nelistate in portofoliu. In cazul primelor doua cereri am facut tot ce a depins de noi, decizia este la alte institutii. In privinta companiilor nelistate din portofoliu vina este impartita atat de statul roman, care amana IPO-urile, dar si de noi, pentru ca, teoretic, am putea sa vindem o parte din aceste pachete de actiuni”, spune Konieczny.

Polonezul adauga insa ca nu va face vanzari de actiuni atat timp cat ofertele nu sunt in concordanta cu valoarea reala. De asemenea, Fondul nu va achizitiona titluri pana cand discountul actiunilor fata de activele netele se mentine la circa 50%.

In mod clar nu vom cumpara nimic nici in acest an daca discountul nu se reduce semnificativ. In conditiile actuale cea mai buna achizitie pe care o putem face sunt propriile actiuni. Programul de rascumparare este insa blocat in instanta”, spune managerul Fondului.

Fondul Proprietatea s-a listat pe Bursa in urma cu doi ani, pretul actiunilor fiind in scadere cu 8% de la acea data. Compania a avut in 2012 un profit de 567 milioane lei (127 milioane euro), in crestere cu 4,2% fata de rezultatul obtinut in anul precedent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri