9 Mai 2014

Serie neagra pentru producatorii de tigari: contrabanda continua sa creasca



Piata neagra a tigaretelor a crescut in luna martie pana la 15,8%, conform datelor companiei de cercetare Novel.

Cele mai afectate regiuni sunt cele din nord-est (32,4%) si vest (30,8%), ambele inregistrand cresteri 8,2% si 9,7%. In regiunea sud, contrabanda creste pentru a treia oara consecutiv, ajungand la 7,6%, in timp ce Bucuresti inregistreaza o scadere de 7,2%, situandu-se la 6,6%.

Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” detin cea mai mare pondere din piata neagra - 45,9%. In plus, produsele cu timbru de Ucraina si Moldova au intrat in martie pe un trend de crestere. Pe de alta parte, se inregistreaza scaderi importante pentru produsele cu timbru de Serbia (-5,8%, pana la 0,7 %) si cele destinate Duty Free (7 %, pana la 1,9%).

“Faptul ca, in martie, contrabanda a continuat sa creasca, dupa majorarea brusca din ianuarie, nu poate decat sa ne ingrijoreze, mai ales daca tinem cont ca diferenta dintre preturile de pe piata legala si cele de pe piata neagra este de circa 5 lei”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

In opinia celor mai importanti trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.).

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa sectorul petrolier. In 2013, companiile de tutun au virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii. Exporturile de produse din tutun si tutun brut au crescut cu 11,5%, de la 476 milioane euro in 2012 la 531 milioane euro in 2013, reprezentand circa 1,1% din totalul exporturilor. Importurile s-au mentinut in 2013 la acelasi nivel din 2012, de 260 milioane euro.

Cei mai importanti producatori de tigarete pe plan local sunt British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris.



Citeste si