Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian cu acelasi nume, unul dintre cei mai mari producatori de ciment, betoane si agregate din lume, mizeaza in acest an pe o revenire pe profit, dupa ce in ultimii doi ani a consemnat pierderi nete cumulate de aproape 10 milioane de euro

“Anul 2014 a fost unul atipic pentru piata constructiilor, cu o iarna usoara, dar din pacate fara proiecte importante de infrastructura. Ne asteptam ca piata sa creasca usor fata de nivelul inregistrat anul trecut. Anul trecut am inregistrat pierderi si am vazut efectul lor. Estimam ca in acest an vom reveni pe profit, asta dupa ce ne-am optimizat costurile. In acest an proiectele rezidentiale si cele non-rezidentiale au inregistrat un usor reviriment, dar si o relaxare venita din partea bancilor”, a declarat Francois Petry, CEO-ul Holcim Romania, intr-o intalnire cu presa.

El a aratat ca nu sunt schimbari foarte mari in ceea ce priveste business-ul, dar sustine ca deprecierea scazuta si investitiile derulate in ultimii ani in facilitatile de productie au permis companiei sa inregistreze un rezultat pozitiv in acest an.

Lucrarile de infrastructura scad sub 40% in business-ul Holcim

Lucrarile de infrastructura in business-ul Holcim reprezentau pana in prezent o pondere de aproximativ 40%, insa 2014 va aduce pentru prima data o scadere a acesteia. “In 2014 ponderea infrastructurii in business-ul nostru va scadea sub 40%”, a declarat seful Holcim Romania.

Holcim Romania a ramas anul trecut singura companie de pe piata cimentului care a reusit sa se mentina deasupra pragului de 200 de milioane de euro. Elvetienii au inregistrat in 2013 afaceri de 202 milioane de euro, in scadere cu 5% fata de nivelul inregistrat in 2012.

Holcim a continuat insa trendul negativ si a ramas pe pierdere in 2013, insa a raportat un rezultat net mai bun decat in 2012. Astfel, compania elvetiana a raportat anul trecut pierderi de 1,4 milioane de euro, fata de 8,5 milioane de euro in 2012. Si numarul de angajati a avut de suferit, Holcim ajungand la 816 angajati, fata de 942 cati avea in la finele anului 2012.

Holcim si Lafarge, doi dintre gigantii pietei de materiale de constructii din lume, si-au anuntat la inceputul acestui an planul de a fuziona, proces care va urma sa se incheie in vara anului viitor. Autoritatile de reglementare din Europa si din lume ii obliga in acest fel pe cei doi producatori sa renunte la o parte din facilitatile de productie, astfel ca si in Romania Lafarge va urma sa renunte la operatiunile pe care le detine la nivel local. Pana acum s-au aratat multe companii interesate de fabricile Lafarge din Romania, printre acestea numarandu-se irlandezii de la CRH sau firme turcesti ori fonduri de investitii.

Principalii concurenti ai LafargeHolcim la nivel local raman nemtii de la Heidelbergcement, companie care detine in Romania firma Carpatcement Holding.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri