6 Noiembrie 2014

De la raft in online: cum se aliniaza brandurile pentru batalia digitala



Intr-un context in care digitalul prinde avant, nu doar retailerii trebuie sa aiba o prezenta tot mai activa online, ci si produsul trebuie sa comunice in mediul virtual cu potentialii consumatori. Cele mai noi tendinte, dar si studii de piata in domeniu au fost discutate in cadrul conferintei RetailArena - Innovation in Retail, organizata de wall-street.ro cu sprijinul MasterCard, PayU si Evozon.

Digitalul, noua miza a investitiilor in marketing: ce bugete au producatorii pentru online

Digitalul (mediul online) devine treptat, dar sigur, unul dintre principalele medii in care vor fi directionate bugetele de marketing, segment care a crescut puternic in ultimii ani

Kandia Dulce si Danone, doi dintre marii producatori din piata de retail, sustin la unison ca bugetele alocate online-ului au crescut in ultimii ani. “Rom a inceput sa comunice online in 2008 si de atunci a devenit din ce in ce mai activ si in prezent are campanii care se consuma doar in online. Retailul pentru noi este mai important decat campaniile derulate la TV, asta deoarece bugetele pe care le alocam sunt mai mari. Ciocolata este un produs de impuls, este incarcata emotional. Avem campanii pe online si la TV, insa decizia de cumparare clientii o iau la raft. Important pentru noi este sa fim vizibili si prezenti in magazine. (…) Am derulat campanii online chiar si cu cateva mii de euro care au fost cu adevarat spectaculoase”, a declarat Gabriela Munteanu (foto cover dreapta), director de marketing in cadrul Kandia Dulce.

La randul lor, reprezentantii Danone, prezenti la evenimentul Retail Arena – Innovation in Retail, sustin ca sunt campanii in care online-ul detine si 15% din totalul bugetului alocat. “Descoperim, dar ne-am dorit sa aducem online-ul mai aproape. Am creat o platforma in care utilizatorii puteau interactiona cu brandul. Momentan suntem in zona de incercari. Pentru noi cea mai importanta este promovarea prin TV, urmata de retail. Pentru noi online-ul este in crestere. Este un focus in toata lumea Activia nu doar in Romania. Paginile de Facebook si marea majoritatea paginilor sunt intretinute de membrii echipei noastre, bugetul alocat in online pentru o campanie ridicandu-se chiar si la 15% din total”, a spus Anca Ignat (foto cover stanga), senior brand manager in cadrul Danone.

Citeste mai multe aici.


Andreea Florea, BrandTailors: Digitalul a pus capat "epocii de aur a raftului"

In branding companiile nu mai folosesc termenul de “strategie de online”, ci doar strategie, integrand deja online-ul pe ordinea de zi a activitatii de comunicare si pozitionare pe piata a produsului, sustine Andreea Florea (foto), managing partner BrandTailors

Potrivit reprezentantului BrandTailors, online-ul a pus capat “epocii de aur a raftului”. “Avem de-a face cu universalitatea brandurilor. Nu mai putem vorbi de domenii diferite. Acest fenomen incheie epoca de compartimentalizare a brandurilor dupa mediul de manifestare. Totodata, online-ul, sau digitalul, este un fenomen care pune capat “epocii de aur a raftului”, in care comunicarea de pe orice mediu ducea consumatorul direct in retail, pentru o interactiune directa. Prezenta in online este o conditie necesara, dar nu suficienta, pentru succesul comunicarii brandului. Online-ul trebuie folosit si ca pe un suport de informatie reala, nu numai ca pe un alt mediu de propagare a unui mesaj de comunicare unidirectional”, a precizat Andreea Florea in cadrul conferintei WALL-STREET.RO .

Citeste mai multe aici.


Digitalul suprapus recesiunii a rezultat in perioada adevarului

Explozia digitalului suprapusa cu recesiunea a dus la crearea unei perioade a adevarului, spune Razvan Orbulescu (foto), director marketing al Friesland. "Consumatorul este mult mai informat, mult mai critic si mai putin singur. Daca te gandesti ca vrei sa vinzi unui consummator descoperi ca de fapt vinzi unei gasti de consumatori in care o parte sunt experti in ce vinzi tu".

El a adaugat ca daca in 2007-2008 punei ceva pe TV si vindeai oricum, acum nu mai este asa, trebuie sa oferi ceva autentic “sa fii fidel brandului pe care il ai”.

Citeste mai mult aici.


GfK: Ponderea marcilor proprii, 14% din piata de retail

In Romania ponderea marcilor proprii reprezinta 14% din total vanzari, la peste jumatate fata de Germania si de peste trei ori mai putin fata de Marea Britanie, insa chiar si asa trendul isi continua evolutia pe piata, conform datelor GfK Romania.

“In primul semestru al anului cota de piata a marcilor private a crescut cu un punct procentual, la o pondere de 14%, cea mai mare parte a vanzarilor de profil fiind inregistrate de retailerii tip discounteri (40%), urmat de hipermarketuri (33%). Cele mai multe vanzari de marci proprii au vizat cu precadere zona produselor alimentare, printre acestea numarandu-se uleiurile, lactatele si faina”, a declarat Gabriela Luca (foto), group account manager GfK, in cadrul evenimentului organizat de WALL-STREET.RO .

Citeste mai multe aici.


Jean Valvis: "No-name-urile" ajung sa omoare producatorii din Franta

Franta, o tara in care peste o treime din produsele comercializate in retail sunt marci private (private label – engl.) se confrunta cu o mare problema legata de cresterea numarului de produse produse sub brand propriu, a declarat Jean Valvis, presedintele Valvis Holding, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania

“No-Name-urile ajung sa omoare producatorii in Franta. Retailerul nu investeste, nu comunica nimic, el doar vinde. Desi am primit nenumarate cereri, eu nu voi face niciodata un private label. Retailerul va primi un private label cu bratele deschise, dar nu va miza niciodata pe calitatea produselor. Exista minciuni pe piata. Private label se prezinta acolo unde supracapacitatea instalata de produse devine o comoditate”, a declarat Jean Valvis.


Mihaela Bourceanu: Vremea discountului de 20% s-a dus

Consumatorii au nevoie de incredere, de distractie, nu vor doar un produs excelent. Vor sa fie implicati in povestea brandului. Acest lucru trebuie sa-l facem si in retail. Vremea discountului de 20% s-a cam dus, apreciaza Mihaela Bourceanu (foto), client service director Geometry Global.

In opinia sa, democratizarea brandurilor are loc ca urmare a democratizarii consumatorilor. "Si-a depasit zona de confort, unde statea intr-o bula si nu avea informatii. Acum are foarte multe informatii la indemana si foarte multe posibilitati de a face alegeri. Drumul pe care-l stiam cu totii de la reclama TV pana la cumpararea din magazin nu mai este unul liniar. Consumatorul face multi pasi pana la achizitie. Orice moment este unul de adevar intre consumator si brand".

Citeste mai mult aici.


Alina Stepan: Rezonanta germana a brandurilor nu mai reprezinta un miraj

Era o vreme, cel putin inainte de perioada de criza, in care cei care alegeau branduri romanesti alegeau mai degraba cu spirit patriotic. Cand a venit criza am inceput sa ne orientam catre branduri mai accesibile ca pret. Am ajuns inspre o rationalizare a deciziei in ideea in care este romanesc si bun - e bio, e sanatos. Romanii incep sa consume branduri romanesti din convingerea calitatii lor, a declarat Alina Stepan (foto), director general Ipsos Research.

Ea a adaugat ca rezonanta germana a numelor de branduri nu mai reprezinta mirajul pe care il reprezenta acum cativa ani. Consumatorii chiar incep sa consume alimente romanesti din convingerea calitatii lor. Este un trend care a fost determinat de criza, dar acum este din ce in ce mai pregnant", a mai spus directorul Ipsos Research.

Citeste mai mult aici.


Cum abordeaza marii retaileri micul producator roman

Producatorii mici si foarte mici au inceput deja sa fie abordati de marii retaileri. Numarul celor prezenti in marile lanturi este inca foarte mic si abordarea este locala, insa pasi mari vor fi facuti in domeniu, au spus specialistii din retail.

Billa a lansat in acest an proiectul Bun din Romania care aduce producatorii romani in lantul de supermarketuri. Momentan in programul Billa se regasesc legume si fructe. Potrivit Soranei Georgia, Billa lucreaza in prezent cu 15 producatori romani, iar cantitatile livrate difera foarte mult. Ponderea producatorilor romani este mare si in cazul Carrefour, iar Silviu Diaconu spune ca in continuare vor fi pasi mari facuti in directia produselor romanesti din retail.

Citeste mai mult aici.


Vinul isi construieste brandul pe increderea clientului

Budureasca va inregistra o crestere de 20% a afacerilor anul acesta si asteapta anul viitor tot o crestere de 2 cifre, a spus Olga Miloiu (foto), director executive Budureasca, in cadrul retailArena. Legat de competitia cu marcile private, Olga Miloiu spune ca in general industria de vin nu simte competitia vanzarilor de marci private fiind un segment in care brandul si povestea conteaza foarte mult.

"In general producatorii de vin nu sunt foarte implicati pe piata noastra de marci proprii", a mai spus Miloiu, care a precizat ca firma produce totusi anumite vinuri cum ar fi Castelul Poienari, special pentru magazinele de suveniruri.




Citeste si