16 Decembrie 2014

Cronologia celui mai dinamic sector din business: cele mai relevante evenimente pe piata de bricolaj, in 2014



Bricolajul a fost cel mai dinamic sector din business in 2014, fiind caracterizat atat de exituri, preluari, cat si consolidari ale jucatorilor in piata. Ce evenimente au marcat piata de bricolaj in 2014, aflati in prezentarea de mai jos!

Omer Susli preia operatiunile Praktiker - februarie 2014

Anul 2014 a inceput puternic pe piata de bricolaj, in luna februarie omul de afaceri de origine turca Omer Susli a achizitionat operatiunile nemtilor de la Praktiker in Romania. Praktiker a anuntat in mod oficial tranzactia in cursul zilei de 24 februarie, brandul de bricolaj intrand astfel in portofoliul Search Chemicals, o companie romaneasca infiintata in anul 2003, si aflata in proprietatea omul de afaceri Omer Susli.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta operatiunile de pe piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale. In 2012, compania austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est.

Planurile lui Susli la Praktiker: 45 de magazine in urmatorii ani

Praktiker, candva liderul pietei locale de bricolaj, companie ale carei afaceri au cunoscut un declin puternic in plina criza, ajungand ca anul trecut sa ocupe pozitia a cincea in top, a primit o gura de oxigen o data cu achizitia operatiunilor de catre omul de afaceri turc Omer Susli, care are planuri mari cu reteaua de bricolaj in urmatorii ani pe piata.

Omul de afaceri si-a intrat rapid in drepturi si inca din primavara anului a demarat o campanie agresiva de promovare a brandului Praktiker pe piata, iar in toamna a inaugurat primul magazin de la preluarea operatiunilor companiei, in Targu Jiu, un spatiu de circa 4.000 mp, care a necesitat o investitie de circa 1,5 milioane de euro.

Omer Susli si-a propus ca in urmatorii ani sa ajunga la 45 de magazine la nivelul intregii tari, asta dupa ce retailerul detine in prezent un numar de 28 de unitati in Romania.


Kingfisher deschide primele magazine Brico Depot in Romania - martie 2014

In data de 14 martie, britanicii de la Kingfisher, cel mai mare retailer european specializat in bricolaj, a inaugurat primele doua magazine Brico Depot din Romania, asta dupa ce in 2013 grupul britanic a achizitionat operatiunile francezilor de la Bricostore la nviel local.

Brico Depot Orhideea si Brico Depot Pantelimon au fost primele unitati tip depozit inaugurate de catre Kingfisher in Romania, moment in care britanicii si-au anuntat si planurile in Romania: vor sa ajunga la 50 de magazine pe intreaga suprafata a tarii.

La finalul verii, in luna august, Kingfisher a inceput modernizarea mai multor magazine in spatii Brico Depot, pentru ca in mai putin de doua luni sa deschida pe piata alte sase noi magazine de profil. Astfel, vineri, 17 octombrie, retailerul britanic a inaugurat magazinele Brico Depot din Militari (Brico Depot Militari – Chiajna), Brico Depot Ploiesti, Brico Depot Pitesti, Brico Depot Brasov, Brico Depot Arad si Brico Depot Oradea.

Brico Depot va opera incepand de vineri in opt puncte comerciale: trei in Bucuresti – Pantelimon, Orhideea si Militari precum si la Ploiesti, Pitesti, Brasov, Arad si Oradea.

Inca sase magazine Bricostore vor deveni spatii Brico Depot

Dupa modernizarea celor opt spatii Bricostore in depozite Brico Depot, in prima jumatate a anului viitor Kingfisher va demara transformarea altor sase magazine. Pe lista britanicilor vor intra magazinele Bricostore din Calarasi, Braila, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Focsani, dar si cel mai mare magazin al retelei – Bricostore Baneasa, din Bucuresti.


Leroy Merlin cumpara Baumax - iulie 2014

Cu doar un singur magazin in Romania in vara acestui an, Leroy Merlin, unul dintre cei mai “tineri” retaileri specializati in bricolaj prezenti in Romania, a anuntat achizitia operatiunilor Baumax, compania austriaca detinand pe plan local 15 magazine.

Achizitia Baumax vine dupa ce retailerul austriac s-a confruntat cu pierderi uriase pe pietele din estul Europei, grupul luand decizia de a vinde operatiunile din tarile din regiunea balcanilor, printre care si in Romania.
In toamna acestui an, Leroy Merlin a inaugurat magazinul din Craiova, proiect care trebuia deschis in primavara lui 2014. Magazinul Leroy Merlin din Craiova are o suprafata de circa 12.000 de metri patrati, in care va lucra un numar de aproximativ 100 de angajati.

Astfel, in urma achizitiei retelei Baumax, dar si a extinderii organice, Leroy Merlin a ajuns la o retea de 17 magazine, incluzand si magazinul din centrul comercial Electroputere Parc Craiova. Afacerile Leroy Merlin in Romania s-au ridicat in 2013 la circa 25 de milioane de euro, cu o singura unitate, fiind retailerul in bricolaj cu cele mai mari vanzari per unitate din intreaga tara.

Leroy Merlin se afla in momentul de fata in plin proces de lucru la viitorul magazin pe care il vor construi pe soseaua Alexandriei de la iesirea din Capitala.


Nemtii de la OBI pleaca din Romania - august 2014

Un anunt neasteptat a venit din partea retailerului german OBI, care, dupa zvonuri legate un posibil exist de pe piata locala s-a si materializat.

In primavara anului WALL-STREET.RO a scris in exclusivitate despre exitul OBI din Romania. Angajatii companiei germane au primit o instiintare in cursul lunii mai potrivit careia de la 1 septembrie retailerul de bricolaj OBI va inchide magazinele, iar o parte dintre acestea vor fi inchiriate de catre un alt retailer.

Potrivit informatiilor obtinute de catre WALL-STREET.RO, cinci din cele sapte locatii in care OBI era chirias au fost ocupate de catre retailerul grec de jucarii Jumbo. “Magazinele OBI din Theodor Pallady si OBI din Sibiu vor ramane singurele neocupate de la inceputul acestei toamne, in rest toate vor fi inchiriate de catre Jumbo (…) La aflarea vestii ca vor ramane fara slujbe, multi angajati au izbucnit in plans. (…) Totusi, angajatii OBI vor beneficia de salarii compensatorii”, au declarat surse apropiate situatiei.

Pe parcursul verii, retailerul de bricolaj a demarat un program de reduceri in vederea lichidarii stocului de produse, care, din pacate si-a lasat inca o data o amprenta neplacuta, sute de romani imbrancindu-se si creand agitatie.


Dedeman cumpara un teren in nordul Capitalei pentru cel mai mare magazin de bricolaj din Romania - noiembrie 2014

Dedeman, cel mai mare retailer specializat in bricolaj, companie detinuta de catre antreprenorii romani Dragos si Adrian Paval, pregateste una dintre cele mai importante mutari pe piata de bricolaj, atacand zona nordul Bucurestiului, una dintre cele mai exclusiviste zone comerciale din Romania.

Potrivit unor surse din piata, Dedeman ar fi cumparat un teren de circa 50.000 mp (5 hectare) langa magazinul IKEA din cartierul Baneasa pentru dezvoltarea celui mai mare magazin de bricolaj din Romania, un spatiu pentru care compania din Bacau ar fi platit nu mai putin de 16 milioane de euro, la un pret de circa 320 de euro/mp, poate cea mai mare suma platita de catre un retailer de profil in Romania, pentru un teren. “Spatiul despre care vorbim apartine Aviatiei Utilitare si reprezinta o suprafata de circa 5 hectare, fiind situat pe DN1, in spatele benzinariei Lukoil si langa magazinul IKEA din Baneasa. Pretul la care a ajuns negocierea a fost de 320 de euro/mp”, au declarat pentru WALL-STREET.RO surse din piata.

Anul 2014 a fost unul bun pentru liderul pietei de bricolaj. Dedeman a deschis in 2014 patru noi magazine – in Sibiu, Deva, Targu-Jiu si Colentina (Bucuresti) si isi continua planul de a inaugura alte noi magazine si in 2015, ca parte a planului de a ajunge la o retea de 50 de magazine in Romania.

Cu afaceri de 600 milioane de euro la nivelul anului trecut, Dedeman incheie 2014 cu 40 de magazine si peste 7.000 de angajati. Pentru 2015, Dedeman si-a propus sa mai inaugureze inca 4 – 5 magazine la nivelul intregii tari. Piata locala de bricolaj a trecut in 2014 prin cea mai mare schimbare din istoria sa, fiind cea mai dinamica piata din economie, marcata de achizitii, exituri, dar si consolidari. Intrebat despre cum vede piata bricolajului in 2015, Paval sustine ca se asteapta ca aceasta sa isi continue evolutia.

“Piata bricolajului este un sector foarte competitiv si va fi dinamic din toate punctele de vedere, inclusiv in 2015. Ne asteptam ca piata sa continua sa creasca”, a mai spus seful celui mai mare retailer in bricolaj.

In ceea ce priveste business-ul, Dragos Paval a precizat faptul ca 2014 a fost un an “foarte bun”, in care Dedeman a reusit sa isi depaseasca tinta de crestere prognozata la inceputul anului, de 8%.


Hornbach intra in hora inaugurarilor de magazine - noiembrie 2014

Hornbach, singurul retailer german ramas pe piata locala de bricolaj, dupa plecarea OBI din vara anului, si-a anuntat planurile de a deschide noi magazine in Romania. Hornbach detine pe plan local in momentul de fata numai cinci unitati, trei dintre locatii fiind in Bucuresti si planuieste ca de anul viitor sa mai deschida magazine in Sibiu, Cluj, dar si Craiova.

Pe primul loc in planurile de viitor ale Hornbach la nivel local se afla identificarea celor mai bune posibilitati de pozitionare a magazinului, fara a se face rabat de la zona doar pentru a forta termenul de inaugurare. „Inca de la intrarea pe piata locala, in 2005, ne indreptam atentia catre orase cu peste 300.000 de locuitori care sa permita realizarea unei cifre de afaceri corespunzatoare cu investitiile efectuate. Astfel, pe lista noastra se afla in acest moment orase precum Cluj, Sibiu, neexcluzand insa nici estul Capitalei”, a precizat Mugurel – Horia Rusu, directorul general Hornbach Romania.

In acest moment Hornbach detine cinci locatii, dintre care trei in Bucuresti (Berceni – 2007, Militari - 2008 si Balotesti - 2010), una in Brasov (2009) si una in Timisoara (2012). Acestea sunt, in acest moment, cele mai mari magazine de materiale de constructii si gradinarit de pe piata locala, cu suprafete de peste 22.000 de metri patrati fiecare.

Hornbach a achizitionat de curand fostul magazin detinut de concurentii de la OBI din Sibiu, asta dupa ce nemtii au plecat in vara acestui an din Romania, dupa cinci ani consecutivi de pierderi. “Ne-am dorit o expansiune sanatoasa pe plan local. La Hornbach vorbim de un proces foarte amplu de formare a colectivului. Nu este vorba de precautie, asta deoarece daca nu risti in business nu ai rezultate. Eu cred ca succesul intr-un business sta in personal si in oamenii care te inconjoara. Fara acestia nu ai rezultate”, a spus Mugurel – Horia Rusu.




Citeste si