McDonald's ar fi fentat taxe de un mld. euro in perioada 2009-2013 prin transferarea unor venituri catre divizia din Luxemburg, acuza sindicatele si organizatiile sociale care cer Comisiei Europene o investigatie in acest caz.

Practicile companiilor de ocolire a platii taxelor au devenit un subiect politic fierbinte in Europa, iar executivul UE a deschis investigatii legate de acordurile fiscale incheiate de unele state cu multinationalele, inclusiv cele dintre Luxemburg si grupul auto Fiat si retailerul online Amazon.com. Organizatii sindicale care reprezinta milioane de angajati din Statele Unite si Europa, precum si organizatia sociala War on Want au solicitat Comisiei Europene sa extinda investigatia pentru a include si McDonald's, potrivit Mediafax.

Federatia Europeana a Sindicatelor din Serviciile Publice si Sindicatul International al Angajatilor din Sectorul Serviciilor sustin ca McDonald's a economisit bani din taxe prin plata de catre restaurantele operate a unor redevente echivalente cu 5% din cifra de afaceri catre subsidiara din Luxemburg. Reprezentantii biroului european al McDonald's nu au fost disponibili pentru a comenta informatia. Anterior, compania a precizat ca respecta legislatia fiscala din tarile unde desfasoara operatiuni.

Redevente de peste 1 mld. de dolari catre divizia din Luxemburg

O investigatie efectuata de Reuters in 2012 a scos la iveala ca restaurante fast-food intre care Burger King, Subway si McDonald's au redus facturile fiscale prin intermediul redeventelor pentru utilizarea brandurilor, platite catre subsidiare din state cu nivel scazut de fiscalizare. Declaratiile fiscale din Luxemburg arata ca divizia McD Europe Franchising a incasat redevente de peste 1 miliard de dolari de la francizati si de la subsidiarele McDonald's din Europa, in 2013. Compania a platit impozit de doar 1,4% dintr-un profit de 288 de milioane de dolari in 2013, cu mult sub impozitul pe profitul companiilor de circa 29%, practicat in Luxemburg.

Organizatiile sindicale considera ca nivelul scazut de impozitare poate fi datorat utilizarii scutirilor fiscale pentru exploatarea proprietatii intelectuale, cu toate ca McDonald's ar putea profita si de faptul ca multe dintre operatiunile sale au loc prin intermediul sucursalei elvetiene. Potrivit juristilor consultati de Reuters, companiile pot beneficia de impozite mici prin transferarea profiturilor legate de brevete si branduri catre subsidiarele din Elvetia.

Sursa foto: Mcdonald's/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri