Grupul american GE, prezent de peste 30 de ani in Romania, se asteapta sa exporte pana in 2017 cu 10-15% mai mult fata de nivelul actual. GE are in Romania trei fabrici, in Bucuresti si Ploiesti, care exporta produse in valoare de peste 100 milioane de dolari si care ar putea sa iasa pe piata cu noi produse, a declarat Cristian Colteanu, presedinte si CEO al grupului american pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

GE are o fabrica de utilaje petroliere la Ploiesti, pe care a cumparat-o de la o alta companie americana, Lufkin. Aceasta unitate asigura 90% din exporturile GE din Romania.

In Bucuresti, GE are o fabrica de componente pentru avioane, denumita Unison Engine Components Bucharest. In urma preluarii companiei Alstom, americanii si-au trecut in portofoliu inca o fabrica in Capitala, care produce componente de turbine pentru industria energetica.

In 2014, exporturile GE din Romania se ridicau la 80 milioane de dolari, insa la acea data grupul avea in portofoliu doar doua unitati de productie.

„Fabrica Lufkin s-a confruntat anul trecut cu o incetinire a comenzilor, din cauza scaderii pretului petrolului, dar astfel de situatii sunt ciclice. Lumea a trait foarte bine si cu un baril de 20 de dolari. Daca nu am fi avut activitate, personalul nu ar fi putut fi mantinut. Nimeni nu vine cu bani de acasa”, a spus Colteanu intr-o conferinta de presa.

GE a preluat in 2014 o parte a operatiunilor grupului francez Alstom, inclusiv din Romania. In urma acestei operatiuni, care este aproape finalizata, GE a preluat 350 de angajati, ajungand la peste 900 de salariati in Romania, dintre care 600 doar pe partea de productie.

„Preluarea Alstom in Romania este aproape finalizata. Facem o reevaluare si o diversificare a productiei. Fabricile din Romania ar putea sa inceapa sa fabrice produse noi. La partea de aviatie, productia e stabilizata. Ne asteptam sa avem o pondere echilibrata pe cele trei fabrici”, a adaugat Colteanu.

Totodata, GE a deschis in 2012, in Romania, centrul Grid Software Engineering Office, unde lucreaza 100 ingineri software inalt calificati.

Acesta este unul dintre centrele globale ale GE de excelenta in zona solutiilor pentru retelele de energie, care deserveste clienti din Europa, Africa si America de Nord. Cele mai noi acorduri au fost incheiate cu operatorul de retea norvegian Statnett si cu compania scotiana de utilitati SPEN.

Colteanu a adaugat ca, in acest an, GE va face o evaluare complexa a business-ului in Europa pentru a vedea unde este nevoie de „retusuri”, insa in urma unui acest proces nu sunt asteptate reduceri semnificative de personal in Europa Centrala si de Est.

Inginerii nu sunt niciodata suficienti. Cei din Romania sunt foarte buni. Toti cei care lucreaza in fabricile din Romania sunt romani, a afirmat Colteanu.

Preluarea Alstom este un pas important in procesul de transformare a GE in principala companie industriala digitala din lume. Americanii isi concentreaza operatiunile in sectoarele energiei, petrolului si gazelor naturale, sanatatii, transportului, aviatiei si iluminatului.

Odata cu integrarea Alstom, numarul de angajati ai GE in Europa Centrala si de Est a crescut cu 4.300, la 28.300 de persoane. In urma tranzactiei, GE a ajuns sa detina 24 de unitati de productie in Europa Centrala si de Est.

GE: cererea de energie creste. Romania nu-si permite sa se joace cu strategiile

Potrivit lui Colteanu, la nivel global, cererea de energie va continua sa creasca accelerat, iar in acest context digitalizarea este esentiala, scopul fiind eficientizarea sectorului energetic.

Chiar daca fereastra de oportunitate in zona regenerabilelor s-a restrans foarte mult pe piata romaneasca, energia produsa din surse alternative va continua sa fie importanta. La fel si energia produsa din carbune, resursa care acopera 40% din necesarul la nivel mondial.

In opinia lui Colteanu, Romania nu are nevoie de o crestere masiva a capacitatilor de energie regenerabila, iar noile proiecte in acest sector vor fi doar de mici dimensiuni si situate aproape de beneficiari, cum ar fi IMM-urile.

„E bine ca multinationalele sa aiba succes, dar si IMM-urile. Nu avem de ce sa instalam noi capacitati de productie, consumul e sub nivelul productiei. Dar putem eficientiza ce avem, retelele, capacitatile de productie”, aprecizat el.

Romania are un potential de crestere economica substantiala, crede Colteanu, care vine din necesitatea modernizarii infrastructurii in multe domenii si din diferenta fata de tarile care au intrat mai demult in UE.

Problemele apar insa atat la nivelul managementului unor companii, cat si al capacitatii de a elabora proiecte valide si finantabile.

„Romania are o problema sa prezinte proiecte valide si are o problema cu managementul unor companii care nu e pregatit pentru aceasta transformare a Romaniei. Nu ne putem permite sa ne jucam cu strategiile. Banii de la UE sunt oportunitati care nu se vor regasi in viitor. Lipseste si capacitatea institutionala si corelarea legislatiei primare, secundare si a normelor de aplicare”, a mai spus Colteanu.

Sursa foto: GE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri