Sectorul productiei de metale este unul dintre cele mai putin profitabile din lume si cu cele mai mari datorii. Din 94 de industrii, acest sector se plaseaza pe pozitia a 90-a, potrivit unei analize realizata de Coface.

„Acest sector este cel mai riscant dintre cele 12 evaluate de Coface. Este evaluat cu <<risc foarte inalt>> in America Latina, Asia emergenta, Orientul Mijlociu si Europa de Vest, si cu <<risc ridicat>> in Europa Centrala si America de Nord”, arata Coface.

Unul dintre principalele motive este supracapacitatea de productie a otelului in toata lumea, de 700 milioane de tone, dintre care aproximativ 400 milioane de tone doar in China.

"Situatia este foarte grava. Industriile siderurgice din toate tarile se confrunta cu provocari reale astazi. Supracapacitatile combinatelor de otel reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale timpului nostru", spune Geert Van Poelvoorde, presedintele EUROFER, asociatia producatorilor de otel din Uniunea Europeana.

China a facut un prim pas pentru reducerea supracapacitatii de productie a otelului

Industria otelului sufera din cauza unei evolutii slabe in economia mondiala, dupa o perioada lunga in care cererea din China a crescut. In prezent, exista un dezechilibru dintre cerere si oferta, alimentat de supracapacitatea de productie la nivel mondial si de exporturile chinezesti.

Totusi, China a anuntat, in februarie, o prima reducere, cu 40 milioane de tone, a capacitatii de productie. In 2014, China a reprezentat 45% din productia totala de otel din lume, iar anul trecut statul asiatic e exportat peste 20% din surplusul sau de productie, potrivit Coface.

„Reamintim omologilor nostri chinezi ca sunt responsabili pentru decalajul cel mai mare si extinderea acestuia intre cererea si oferta interna, ca este responsabilitatea lor sa se angajeze la reduceri semnificative de capacitate neta si pentru a se asigura ca interventia statului in sectorul lor de otel se incheie", adauga Van Poelvoorde.

Industria siderurgica europeana are o cifra de afaceri de aproximativ 170 miliarde de euro si 330.000 de angajati, care produc, in medie, 170 de milioane de tone de otel pe an. In 24 dintre statele membre ale Uniunii Europene exista circa 500 de unitati de productie a otelului.

„Ceea ce avem nevoie este un angajament real din partea tuturor guvernelor internationale, care au toate un interes in sustenabilitatea si viabilitatea sectoarelor lor de otel", adauga Van Poelvoorde.

Coface noteaza ca economia chineza este in curs de schimbari structurale, iar industria producatoare cedeaza in sprijinul sectorului servicii aflat in crestere.

Cu toate acestea, China a reusit sa slabeasca industria de otel din toata lumea prin preturile mici pe care le practica la exporturi, orientate in principal catre Europa, SUA si tarile in curs de dezvoltare.

„Consumul intern de otel al tarii a atins deja apogeul si va continua sa scada”, mentioneaza Coface.

Piata de otel ar putea sa-si revina dupa 2018

Potrivit Coface, reechilibrarea cererii si a ofertei ar putea fi posibila din 2018, avand in vedere ca deja au fost facute primele reduceri de productie din partea Chinei.

La acest scenariu vor contribui trei sectoare industriale care utilizeaza cantitati mari de otel si care au perspective pozitive pe termen mediu. Este vorba, in primul rand, de industria auto, urmata de sectorul utilajelor industriale si de segmentul constructiilor.

In acelasi timp, noi „relee de crestere” ar putea fi urbanizarea si extinderea clasei de mijloc in tarile emergente.

Romania a produs anul trecut 3,35 milioane de tone de otel, cu 6,3% mai mult fata de nivelul de 3,15 milioane de tone din 2014, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei. Cifra de afaceri cumulata a producatorilor de otel din Romania, sector in care lucreaza 22.000 de persoane, a fost anul trecut de 2,2 miliarde de euro.

Cel mai mare producator de otel din Romania este ArcelorMittal Galati, din grupul ArcelorMittal, cea mai mare companie de profil din lume. Compania galateana poate produce 2 milioane tone de otel pe an si exporta peste 70% din productie.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri