In acest context, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) spera ca ”la nivelul plenului Camerei Deputatilor va exista un plus de responsabilitate, iar deputatii sa inteleaga ca prevederile acestei legi nu au nicun fel de baza reala, nu sunt sustinute de niciun fel de date si nu vor face altceva decat sa bulverseze complet comertul, in dauna tuturor”, potrivit unui comunicat transmis News.ro.

Reprezentantii marilor retele de retail sunt de parere ca deputatii din Comisia de agricultura au procedat ”din nou intr-o maniera conspirativa caracteristica – intr-o sedinta neanuntata, cu usile inchise, care a durat doar cateva minute – pentru a decide ca proiectul de modificare a Legii 321 sa se intoarca in plenul Camerei Deputatilor fara alte dezbateri”.

Impunerea catre comercianti ca 51% din produsele aflate pe raft sa provina din „lantul scurt de aprovizionare, local sau regional” ii avantajeaza pe producatorii necompetitivi, dar atasati unor grupuri de interese, carora li se garanteaza practic businessul indiferent de performanta, considera marii retaileri, care fac apel la guvernanti sa asigure respectarea legislatiei nationale si europene in cazul modificarilor propuse la Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare.

Citeste si:

”Prevederile absurde, inaplicabile si care incalca evident regulile libertatii economice si pietei concurentiale reprezinta elementele pe care aceasta comisie le vede ca fiind parte a reformei agriculturii romanesti, dar nu-si asuma nicio raspundere, pasand convenabil problema la Guvern, care a dat aviz negativ acestui proiect de lege. Cu alte cuvinte, noi legiferam, insa Guvernul trebuie sa gaseasca solutii”, se mai arata in comunicatul citat.

Prin lipsa oricarui studiu de impact si prin adoptarea unor concepte nevalidate nicaieri, reprezentantii hipermarketurilor considera ca opinia publica a fost indusa in eroare de catre Comisia de agricultura, ”al carei unic scop a fost acela de a lovi cat mai tare in comertul modern, folosind fara nicio retinere slogane populiste care instiga la ura impotriva marilor retaileri”, mai spun membrii AMRCR.

Proiectul de lege a fost amanat pentru o luna, saptamana trecuta, chiar inainte de a fi votat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Sursa foto: Shutterstock