Conturile bancare ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au fost blocate din cauza cererilor inainte de sase dintre creditorii companiei, au declarat surse din piata.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, la inceputul acestei luni, intrarea in insolventa a CEH, instanta admitand apelul Sindicatului "Noroc Bun” Petrosani impotriva sentintei judecatorului sindic de intrare in insolventa a companiei. Instanta a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara. Astfel, unii creditori au putut cere blocarea conturilor, in conditiile in care compania nu mai este protejata de legea insolventei, scrie News.ro.

”Cei sase creditori au de recuperat peste 20 milioane de lei de la CEH. Cea mai mare suma ar avea-o de luat Enel Distributie Banat, peste sase milioane de lei”, au declarat sursele.

Ceilalti cinci creditori ar fi Societatea Comerciala de Conservare si Inchidere a Minelor (Conversmin), care ar avea de recuperat 6,5 milioane lei, Administratia Mediului cu 330.000 lei, primaria comunei Vetel (Judetul Hunedoara) cu 150.000 lei si alte doua firme cu cateva zeci de mii de lei fiecare. Ministerul Energiei a negociat cu creditorii pentru a putea permite deblocarea banilor necesari platii salariilor angajatilor, potrivit acelorasi surse.

Decizia suprinzatoare a Curtii de Apel Alba Iulia, de anulare a intrarii in insolventa a CEH, lasa compania de stat fara protectie in fata creditorilor, iar planurile de executare silita vor putea fi puse in aplicare si ar putea lasa compania de stat fara o parte importanta din patrimoniu, a declarat recent avocatul specializat pe insolventa Remus Borza.

CEH, aflat in insolventa din ianuarie 2016, avea datorii acceptate de catre administratorul judiciar de peste 1,3 miliarde de lei, din care 477 milioane lei sunt catre bugetele statului, potrivit ultimelor date disponibile.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a prezentat recent concluziile unui comitet pentru minerit, care arata ca la CEH este nevoie de doua grupuri energetice, Paroseni si Deva, si de doua mine viabile, Livezeni si Vulcani, in timp ce minele Lonea si Lupeni sunt considerate fara viitor si vor fi inchise.

Ministerul este favorabil crearii unei noi companii care sa preia activele viabile ale CEH, dar nu si datoriile, si a solicitat Ministerului Finantelor, principalul creditor al societatii, sa aiba incredere in planurile ministerului, in conditiile in care, in caz contrar, risca sa recupereze mult mai putin din creantele detinute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri