"In cadrul acestor intalniri, contribuabilii au dreptul sa clarifice sau sa isi exprime propriul punct de vedere. De asemenea, schimbarea unui asociat, al administratorului sau a sediului social nu mai constituie motiv pentru re-depunerea Declaratiei 088", potrivit unui anunt al ANAF.

Modificarea procedurii de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor care prezinta risc fiscal, conform analizei specifice efectuate, este realizata in urma consultarilor realizate cu mediul de afaceri. Indicatorii de risc utilizati pentru selectia automata a persoanelor impozabile supuse procedurii se stabilesc in scopul prevenirii si limitarii utilizarii abuzive sau frauduloase a inregistrarii in scopuri de TVA, noteaza ANAF.

Declaratia 088 este o declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA.

Citeste si:

ANAF a publicat in luna iulie in Monitorul Oficial ordinul nr. 2048 privind modificarea modelului si continutul formularului 088 - ”Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”.

In urma criticilor venite din partea mediului privat cu referire la volumul mare de informatii solicitat si a unei tentative esuate de schimbare a formularului, ANAF a adus simplificari semnificative la Declaratia 088. Astfel a fost redus numarul de intrebari si a fost eliminata obligatia de a anexa sapte tipuri de documente: actul privind sediul social, actul privind sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, contractul de munca, adeverinta de venit, extrasul de cont si diploma de studii.

Sursa foto: Sursa foto: Shutterstock