Noua declaratii trebuie depuse la ANAF pana luni. De asemenea, trebuie platite si mai multe impozite, taxe si contributii

Mai multe declaratii care trebuie depuse la ANAF de anumite categorii de contribuabili au termenul limita luni, 26 septembrie, printre acestea fiind declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat si cea referitoare la decontul de TVA. De asemenea, tot luni au termenul limita o serie de plati, lunare sau trimestriale.

Declaratia 100

Declaratia 100 privind obligatiile la bugetul de stat, trebuie completata pentru impozite, taxe si contributii sociale.

Declaratia 112

Declaratia 112 vizeaza obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta, potrivit ANAF.

Trebuie depusa de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, institutiile prevazute la art.136 lit. d) - f) din Legea nr.227/2015 precum si persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte. De asemenea, aceasta obligatie o au si persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, dar si institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului, precum si orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.

Declaratia 224

Declaratia 224 se depune, potrivit ANAF, pentru veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru luna precedenta.

Citeste si:
Ocean Credit: portofoliu de 20 mil. lei după 10.000 de credite...
Ocean Credit a acordat anul...

Aceasta obligatie o au persoanele fizice care obtin salarii din strainatate pentru activitati in Romania si persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania.

Declaratia 300 pentru decontul de TVA

Aceasta obligatie catre ANAF o au persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr.227/2015. Declaratia 300 trebuie depusa lunar, trimestrial, semestrial sau anual - dupa caz.

Declaratia 301 - decontul special de TVA pentru luna precedenta

Declaratia trebuie depusa la ANAF de persoanele mentionate in instructiunile de completare a formularului, pentru fiecare sectiune.

Declaratia 307

Se depune pentru sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.

Citeste si:
Reluarea controalelor ANAF și cum pot evita companiile disputele...
Reluarea controalelor ANAF și...

Declaratia 311

Declaratia se depune la ANAF pentru TVA colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat (conform art.316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal) si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA, livrari si/sau achizitii /prestari de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA.

Declaratia 390 VIES

Este o declaratie recapitulativa ceruta de ANAF privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri pentru luna precedenta si trebuie depusa de contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA.

Declaratia 097

Pentru incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Au aceasta obligatie catre ANAF persoanele impozabile care depasesc plafonul de 2.250.000 lei si cele care renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare.

Impozite, taxe, contributii

De asemenea, tot luni, 26 septembrie, expira termenul pentru plata unor impozite, taxe si contributii, potrivit ANAF.

Citeste si:
Slujbele în interior se desfășoară cu maximum 16 persoane
Regulile privind accesul în...

Plata impozitului pe constructii, rata a doua

Au aceasta obligatie:

  • persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoanelor juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
  • persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
  • persoanele juridice cu sediu social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.

Plata impozitului retinut la sursa in luna precedenta

Trebuie efectuata de platitorii urmatoarelor venituri:

  • din drepturi de proprietate intelectuala;
  • din premii si jocuri de noroc;
  • obtinute de nerezidenti;
  • din alte surse.

Efectuarea platilor anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului al treilea din 2016

Aceasta obligatie o au contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia veriturilor din arendare), activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferenta trimestrului al treilea

Trebuie depusa pama luni de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit.

Plata taxei anuale pentru autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc, aferenta trimestrului urmator

Aceasta obligatie revine organizatorilor de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si jocurile tip slot-machine.

Sursa foto: Shutterstock

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri