Criza medicamentelor care afecteaza Romania in ultimii ani, este o consecinta a politicii de pret impusa de autoritati. Politica de preturi genereaza o serie de consecinte care pot afecta atat jucatorii din piata farmaceutica, cat si pacientii. Potrivit datelor Cegedim, in contextul in care producatorii trebuie sa renunte la medicamentele ale caror costuri de productie nu mai pot fi acoperite sau sa inchida facilitati de productie, peste 2.300 de medicamente risca sa dispara de pe piata, 60% fiind medicamente sub 25 lei.

De la inceputul acestui an au fost depuse la ANMDM 1.640 notificari de discontinuitate a produselor de pe piata romaneasca, din care 176 renuntari la APP/notificari discontinuitate permanenta. Pe categorii de produse, vanzarile din programul national de hepatita au inregistrat una dintre cele mai abrupte scaderi, de 86%, ajungand la valoarea de aproximativ 96 milioane lei, comparativ cu valoarea de 671 milioane lei in perioada similara a anului 2016, potrivit datelor furnizate de catre compania de cercetare de piata Cegedim.

Cifra de afaceri inregistrata de Zentiva in primul semestru al acestui an este de 228,5 milioane lei, iar in aceeasi perioada de anul trecut a fost 193,4 milioane lei. Anul acesta in S1 profitul net a fost de 43,04 milioane lei, mai mare cu o treime fata de primul semestru din 2016.

Sursa foto: Leszek Bogdewicz / Shutterstock.com