Piata farmaceutica locala a inregistrat in primele 9 luni ale acestui an valoarea de 10,3 miliarde lei, in crestere fata de perioada similara a anului trecut cu aproximativ 8%, potrivit Cegedim. Companiile Zentiva, Biofarm, Farmaceutica Remedia, Ropharma si Antibiotice, listate la bursa, au inregistrat in primele sase luni ale acestui an cresteri semnificate, conform rapoartelor publicate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

In primele noua luni ale acestui an s-a observat o evolutie crescatoare a pietei de Hospital (+14%) crestere valorica comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2016 si o crestere de o cifra inregistrata de piata de Retail (+7,3%), potrivit Cegedim. Cresterea segmentului Hospital este sustinuta de evolutia pozitiva a medicamentelor inovatoare, top 10 branduri originale asigurand aproximativ 60% din cresterea in valoare absoluta a acestei piete, cat si de cresterea pietei genericelor pe antivirale HIV, albumine, anestezice generale, antiemetice si heparine. Exceptand cresterea inregistrata de aceste segmente, piata spitalelor a stagnat comparativ cu perioada similara a anului trecut. Totodata, cresterea de 7,3% pe segmentul Retail este influentata de evolutia medicamentelor fara prescriptie medicala (aport valoric +380 mil. lei) si generice (aport valoric +155 mil/ lei).

rezultate obtinute de companiile farma de pe bursa

1. Zentiva (SCD) - crestere cu 17% a afacerilor

Valoarea de piata a companiei - 984 milioane lei

Cifra de afaceri inregistrata de Zentiva in primele noua luni ale acestui an este de 347,7 milioane lei, in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Tot in aceasta perioada profitul net inregistrat este de 80,8 milioane lei, in crestere cu 25 % fata de rezultatul obtinut in 2016, fiind influentat pozitiv de cresterea vanzarilor atat pe piata locala cat si la export.

2. Antibiotice (ATB) - profit mai mare cu 14%

Valoarea de piata a companiei - 367,8 milioane lei

Rezultatele producatorului de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) arata o valoare a veniturilor din vanzari de 234,2 milioane lei in primele 9 luni ale anului 2017, in crestere cu 4% fata de valoarea estimata in bugetul de venituri si cheltuieli si cu 3% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, cand a inregistrat o valoare de 227,3 milioane lei. Totodata, profitul net a inregistrat valoarea de 20,24 milioane lei, in crestere cu 37% comparativ cu valoarea bugetata si cu 14% fata de primele 9 luni ale anului 2016.

3. Biofarm (BIO) - profit in crestere cu 23%

Valoarea de piata a companiei - 297,5 milioane lei

Veniturile din vanzari ale Biofarm au inregistrat o evolutile pozitiva in primele noua luni ale acestui an, acestea ajungand la 121,6 milioane lei, in crestere comparativ cu perioada similara din 2016 cand au fost 107 milioane lei. Profitul companiei a crescut cu 23%, ajungand la 29,2 milioane lei.

4. Ropharma (RPH) - crestere de circa 4% a veniturilor din vanzari

Valoarea de piata a companiei - 198,3 milioane lei

Cifra de vanzari realizata de Ropharma in primele noua luni din 2017 este de 359,5 milioane lei, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada din 2016, cand a fost 346,7 milioane lei. In acelasi timp, profitul net atribuibil proprietarilor societatii mama a crescut cu 5%, ajungand la 5 milioane lei de la 4,8 milioane lei.

Anul acesta compania si-a marit personalul ajungand la un numar de 941 angajati, cu 40 mai multi fata de anul trecut.

5. Farmaceutica Remedia (RMAH) - un profit mai mare de aproape 12 ori

Valoarea de piata a companiei - 33,8 milioane lei

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia a realizat in perioada 01.01.2017 - 30.09.2017 venituri totale de 246,7 milioane lei, in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand a fost 175,3 milioane lei. In acelasi timp, profitul inregistrat in primele noua luni din acest an este aproximativ 2,9 milioane lei, mai mare cu 1.191% fata de rezultatele obtinute in 2016.

Sursa foto: Leszek Bogdewicz / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri