Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei de joi, un memorandum prin care companiile vor fi obligate sa participe la licitatiile publice organizate de institutiile si autoritatile finantate din bani publici, scrie Digi24.

Potrivit ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, memorandumul adoptat in cadrul sedintei de Guvern va duce la „cresterea competitivitatii companiilor detinute majoritar sau integral de stat, prin intermediul procedurilor de achizitie publica”.

Care sunt pasii intregului proces

Mai intai se va intocmi o lista completa a operatorilor economici cu capital integral sau majoritar de stat, pe domenii, subdomenii si activitati autorizate prin statut. Apoi, printr-un ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, se va stabili obligatia pentru autoritatile contractante de a transmite o invitatie de participare la agentii economici din lista, in concordanta cu domeniul de activitate. Al treilea pas il constituie mandatarea reprezentantilor statului in consiliile de administratie si in adunarile generale ale actionarilor pentru a „hotari cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte si de a participa la procedurile de achizitii publice organizate de autoritatile contractante de la care au primit invitatii”.

In a doua etapa, se va vedea cate din ofertele transmise au fost si castigatoare.

Teodorovici a mai precizat ca exista, la acest memorandum, un aviz pozitiv din partea Consiliului Concurentei si ca actul „va aduce modificari importante si, poate, o schimbare de paradigma”.

„Este o chestiune care trebuia facuta de foarte mult timp si, eu zic, ca de azi inainte lucrurile se vor schimba”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul de Finante a explicat adoptarea memorandumului printr-o intamplare prin care a trecut institutia pe care o conduce: „Am avut, normal, ca orice institutie publica, sa contractam anumite servicii de transport aerian si am constatat o situatie neplacuta vizavi de operatorul nostru national de transport aerian, care nu a ofertat la acea solicitare a noastra. Astfel, Ministerul de Finante a fost obligat sa plateasca - si probabil sunt multe astfel de cazuri - pentru un transport pe o anumita ruta, unde trebuiau sa ajunga expertii Ministerului, in loc de 200 si ceva de euro, cursa respectiva, 500 si ceva de euro, cu o ruta extinsa desigur. Si atunci s-a pus foarte clar problema urmatoare: inseamna ca astfel de situatii pentru care statul, de multe ori, a avut masuri de sprijinire, nu-si produc si efectele necesare”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri