Cateva companii de taximetrie si-au majorat, in ultimele zile, tariful, ajungand la 1,99 lei/km, in timp ce altele au in plan sa creasca pretul platit de clienti de la 1 noiembrie. O parte din firmele care au crescut inca de la inceputul anului tariful, asteapta, insa, miscarea urmatoarea: trecerea pragului de doi lei per kilometru.

Tarifele in taximetrie au crescut de la inceputul anului, doar ca acum isi ajusteaza tarifele companiile care nu au facut-o la timpul potrivit si au decis sa o faca in etape. In prezent, firmele asteapta sa urce tarifele peste doi lei, sustine Viorel Radu, presedintele Asociatiei pentru Drepturile Taximetristilor Independenti (ADTI).

Speed Taxi va majora, de la 1 noiembrie, tariful, de la 1,69 lei/km la 1,99 lei/km, a declarat Andrei Gafita, directorul companiei de taximetrie. Cresterea tarifului a fost influentata de inlocuirea caselor de marcat, de cresterea salariului minim si de cresterea pretului combustibilului, precizeaza directorul Speed Taxi.

Taxi D’Artex este una dintre companiile care a majorat recent tariful, la 1,99 lei/km, incepand de joi, 4 octombrie.

Companiile care isi pastreaza tariful

Next Taxi isi mentine tariful de 1,77 lei/km din 2016, de cand s-a infiintat. Next Taxi Plus aplica doua tarife in functie de clasa auto, unul de 1,99 lei/km si celalalt de 2,49 lei/km, pentru masinile care ofera un standard de calitate mai ridicat, tariful fiind majorat de la 1 octombrie 2018, sustine Roberto Daniel Cocheci, cofondator Next Taxi Plus.

Titan Taxi isi pastreaza tarifele de 1,69 lei/km, 1,99 lei/km si 2,29 lei/km, pe timp de noapte, soferii putand sa isi aleaga tariful.

Marius Daniel, directorul Titan Taxi, este de acord sa majoreze tariful doar in conditiile in care toate celelalte companii ridica si ele pretul: „Nu am incredere ca ceilalti vor ridica toti la 1,99. Daca vor ridica toti la 1,99, da, am mai ridica si noi pe cel mai mare pe care il avem, 1,99. L-am face pe cel de 1,69, 1,99 si cel de 1,99 l-am face putin mai mare. Am vazut ca majoritatea si-au facut o divizie separata cu 1,99. Asta inseamna ca ei nu vor renunta la 1,69”.

Majorarea tarifelor este decisa de dispecerate pe baza fiselor de calcul ale transportatorilor. „Transportatorii au fise de calcul, de cheltuieli. Fisele se depun la primarie si la disperat si in baza lor se fac ajustari, modificari si se stabileste tariful la nivel de dispecerat, unic sau diferentiat, pe categorii de autovehicule”, explica Viorel Radu, presedintele ADTI.

1,99 lei/km – tariful real

Potrivit unei analize realizata de ADTI, tariful de 1,99 este adecvat atat pentru soferi si companii, cat si pentru clienti. „Noi am facut o analiza. Pe baza unui studiu al operatorilor de transport care sunt membri ai asociatiei si clientii nostrii, cetatenii bucuresteni, noua ne-a dat cu virgula, in sensul ca piata suporta in momentul de fata tariful de 1,99. Odata ce a crescut acest tarif, a crescut si calitatea serviciului”, spune Radu.

Potrivit legii taximetriei, tariful de distanta, lei/km, se stabileste in functie de caracteristicile tehnice si de capacitatea de transport maxima autorizata ale autovehiculelor respective. In cazul taxiurilor pentru transportul persoanelor se va tine seama si de nivelul confortului oferit.

Tariful de distanta, lei/km, poate fi stabilit pentru timp de zi si pentru timp de noapte. Tariful de noapte nu va fi mai mare decat cu pana la 50% din tariful de zi, potrivit legii 38/2003.

Sursa foto: George Calin | Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri