Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicita Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta pentru majorarea sumei alocate medicamentelor in vederea scaderii taxei de clawback, conform declaratiei sustinute de doamna Ministru Sorina Pintea in data de 11 decembrie a.c., se arata intr-un comuncat de presa.

Mai mult, APMGR atrage atentia ca dezinteresul autoritatilor fata de aplicarea taxei de clawback diferentiat pune in pericol soarta a milioane de pacienti romani care folosesc medicamente ieftine, fiind primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback.

APMGR spune ca este o situatia extrem de grava la nivelul sistemului de sanatate in contextul in care alte mii de medicamente vor disparea in 2019 si multe linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise.

”APMGR a inaintat Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice mai multe solutii viabile pentru a asigura accesul pacientilor la aceste medicamente generice de o importanta strategica in terapiile pe care le urmeaza, in primul rand prin introducerea metodei de calcul diferentiat al taxei clawback, in functie de pretul de referinta generic”, a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

Rezidentii de la Spitalul de...
Citeste si: Medici rezidenti, pusi sa-si plateasca mesele. Reactia Sorinei Pintea

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a validat aceasta solutie ca fiind una viabila, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18.57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27.53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fara a avea un impact asupra bugetului de stat. Mai mult, Consiliul Concurentei considera ca aplicarea contributiei diferentiate ar aduce beneficii bugetare.

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva.

Previziuni 2019: Anul nou...
Citeste si: Ce asteptari au jucatorii din piata farmaceutica pentru anul 2019?

Sursa foto: Shutterstock / Bukhta Yurii