De profesie strungar, Alexandru Minea, din localitatea ialomiteana Fierbinti, a decis, in urma cu 16 ani, sa se reprofileze si sa se apuce de agricultura. A inceput cu muncile campului pentru ca apoi sa treaca la cultura protejata. Iar, de patru ani, a devenit unul dintre cei 158 de parteneri ai Mega Image in programul „Gusturi romanesti de la gospodari”.


"Aceasta colaborare a venit ca o gura de oxigen pentru mine pentru ca devenise din ce in ce mai dificil sa gasim locuri in piata sau sa fim niste samsari pe marginea drumului", explica producatorul din Fierbinti care, anual, livreaza circa 200 de tone de legume catre retailerul belgian.

Investitie de 50.000 de euro in ferma din Fierbinti

In primii doi ani de colaborare cu Mega Image, fermierul producea legume in doua solarii, insa, odata cu cresterea cererii, s-a mutat intr-un spatiu mult mai mare, unde are 7000 mp de solarii.

“Am obtinut o finantare pe fonduri europene in valoarea de 40.000 de euro, am mai adaugat aproximativ 10.000 de euro din fonduri proprii si ne-am cumparat un spatiu mult mai mare, unde producem ardei kapia, ardei gras, vinete si rosii, din mai pana in noiembrie si salata pe timpul iernii”, mai spune fermierul din Fierbinti.

Acesta se declara multumit de colaborarea cu retailerul belgian atat in ceea ce priveste conditiile impuse de Mega Image cat si profitabilitatea.

Investitia in producerea unui kilogram de rosii recoltate este de aproximativ doi lei, iar incasarile de la Mega Image variaza intre 4,7 si 4,8 lei pe kilogram.

Pentru ca nu totate legumele cultivate in ferma sa din Fierbinti sunt la standardele solicitate de Mega Image, Alexandru Minea, impreuna cu fiul sau, inginer agronom, vor sa isi construiasa o mica fabrica de produse procesate in care sa produca zacusca, muraturi sau sos de rosii.

„Vream sa folosim si legumele care raman dupa sortare, asa ca acum scriem un proiect, tot pe fonduri europene, pentru a obtine finantare pentru aceasta mica unitate de productie”, explica Minea.

Pradatori naturali inlocuiesc insecticidele

Olga Talmaciu (foto) este inginer agronom si consultantul Mega Image pe proiectul „Gusturi Romanesti de la gosposari”. Ea este cea care ii „scoleste” si ii monitorizeaza indeaproape pe cei 158 de fermeri care sunt inclusi momentan in acest program.

„Fiecare pas din procesul de cultivare este indeaproape supervizat. Intai, solul si apa sunt testate si analizate pentru a stabili interventiile necesare pentru recolte. Apoi, li se ofera semintele, atent selectionate, folosind hibrizi profesionali traditionali, care asigura gustul autentic al legumelor, dar si uniformitatea culturilor. De asemenea, primesc consultanta de specialitate si supervizare pentru fiecare pas al recoltei, in functie de necesitatile fiecarei culturi”, explica Olga Talmaciu care de doua ori pe luna merge in vizita la fiecare dintre fiermierii inclusi in program.

Inginerul agronom da detalii si despre tehnologia inedita pe care fermierii o folosesc in lupta cu daunatorii culturilor.

„Am reusit sa integram, in cadrul proiectului, o tehnologie care este foarte folosita in alte tari, dar la noi este abia la inceput: combaterea integrata cu pradatori naturali care combat daunatorii culturilor. Acesti pradatori inlocuiesc insecticidele care sunt cele mai nocive si cele mai brutale produse fito sanitare”, explica Olga Talmaciu care adauga si ca polenizarea se face pe cale naturala, cu bondari, care inlocuiesc hormonii de stimulare.


Chiar daca intreg procesul este foarte bine monitorizat, legumele sunt verificate la un laborator performant din Grecia.

„Se recolteaza probe din toate culturile inainte sa intre in magazine si pentru ca nu avem inca un laborator performant in Romania, analizele sunt facute la un laborator neutru din Grecia, al patrulea din Europa ca nivel de standarde. Acolo se analizeaza peste 330 de substante active, iar circa 90% dintre produse sunt conforme cu cerintele noastre”, sustine inginerul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri