Ludovic Orban: Taxa clawback, o povara pentru companiile care aleg incetul cu incetul sa se retraga de pe piata

Taxa clawback din Romania a crescut de la 7 - 8%, cat era la inceput, la 26 - 27%, fiind suportata de firmele din domeniu, care nu mai pot sa suporte efectiv aceasta povara fiscala si care incetul cu incetul se retrag de pe piata, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

Taxa clawback din Romania a crescut de la 7 - 8%, cat era la inceput, a 26 - 27%, iar aceasta taxa "este suportata de firmele din domeniu, care nu mai pot sa suporte efectiv aceasta povara fiscala si care incetul cu incetul se retrag de pe piata", a declarat joi premierul Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa comuna cu noul ministru al Sanatatii, Victor Costache, si cu vicepremierul Raluca Turcan.

"Din ce am studiat sunt 2.000 de medicamente care s-au retras de pe piata. Dupa acea aplicare a taxei clawback oarecum pausal si pe inovative si pe generice iarasi este de discutat si de analizat. Nu sunt un specialist in domeniu, dar va spun clar ca aici va trebui sa facem o analiza serioasa si sa luam niste decizii", a adaugat Ludovic Orban.

Noul premier mai spune ca "taxa clawback, asa cum a fost gandita, a devenit cel mai mare inhibitor in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de medicamente, ajungand la cote de 26 - 27%. Se stie ca preturile la medicamentele compensate si gratuite sunt preturi reglementate, care sunt calculate dupa o formula care trebuie sa o discutam. Sigur, nu vin eu acum cu solutii. Dar trebuie sa o discutam, pentru ca asa cum este formula de calcul acum nu generam stimulente pentru o prezenta foarte serioasa de medicamente si pentru o competitie pe piata medicamentelor. In privinta taxei de clawback a ajuns la 26 - 27% din cauza faptului ca au crescut costurile pe medicamente compensate si gratuite, mentinand in schimb aceeasi anvelopa bugetara".

Citeste si:
Taxa clawback, redusă în cazul producătorilor români. Legea a fost...
Klaus Iohannis a promulgat...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri