Taxa clawback din Romania a crescut de la 7 - 8%, cat era la inceput, la 26 - 27%, fiind suportata de firmele din domeniu, care nu mai pot sa suporte efectiv aceasta povara fiscala si care incetul cu incetul se retrag de pe piata, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

Taxa clawback din Romania a crescut de la 7 - 8%, cat era la inceput, a 26 - 27%, iar aceasta taxa "este suportata de firmele din domeniu, care nu mai pot sa suporte efectiv aceasta povara fiscala si care incetul cu incetul se retrag de pe piata", a declarat joi premierul Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa comuna cu noul ministru al Sanatatii, Victor Costache, si cu vicepremierul Raluca Turcan.

"Din ce am studiat sunt 2.000 de medicamente care s-au retras de pe piata. Dupa acea aplicare a taxei clawback oarecum pausal si pe inovative si pe generice iarasi este de discutat si de analizat. Nu sunt un specialist in domeniu, dar va spun clar ca aici va trebui sa facem o analiza serioasa si sa luam niste decizii", a adaugat Ludovic Orban.

Noul premier mai spune ca "taxa clawback, asa cum a fost gandita, a devenit cel mai mare inhibitor in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de medicamente, ajungand la cote de 26 - 27%. Se stie ca preturile la medicamentele compensate si gratuite sunt preturi reglementate, care sunt calculate dupa o formula care trebuie sa o discutam. Sigur, nu vin eu acum cu solutii. Dar trebuie sa o discutam, pentru ca asa cum este formula de calcul acum nu generam stimulente pentru o prezenta foarte serioasa de medicamente si pentru o competitie pe piata medicamentelor. In privinta taxei de clawback a ajuns la 26 - 27% din cauza faptului ca au crescut costurile pe medicamente compensate si gratuite, mentinand in schimb aceeasi anvelopa bugetara".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri