Peste 200 de muncitori lucreaza neincetat pe santierul Enayati Medical City, un oras medical dedicat varstnicilor, al carui concept se bazeaza pe notiunea de ”complex integrat”.

Wargha Enayati si-a asumat rolul de pionier in mai multe proiecte medicale din Romania, fie ca vorbim de Reteaua de sanatate Regina Maria, de introducerea abonamentelor medicale sau de lansarea concierge medicine si second opinion prin Intermedicas. Enayati Medical City este un concept unic, bazat pe iubirea pentru oameni si pe dorinta de a crea comunitati.

In ce investeste Wargha Enayati 60 de milioane de euro

"M-am inspirat din strainatate dar nu am preluat tot sistemul, ci am incercat sa inovez cu avem aici si cu ce am vazut acolo. Pot spune ca a iesit un hibrid. Exista si in Romania locatii senior home, poate pe un teren mult mai mare, poate si cu un spital alaturat, dar nu asa compact cum va fi aici, unde fluxul e imbinat si legat unul de celalalt si se creeaza o comunitate si un tot intreg. Atunci cand va avea probleme, varstnicul va putea fi tratat in acelasi loc", explica dr. Wargha Enayati.

Vrem un model in care sa aratam ca se poate si altfel, nu doar ce stim noi, cu sapte batrani intr-o camera

Wargha Enayati

Fondatorul Regina Maia considera ca Enayati Medical City este cea mai mare provocare de pana acum, dar doar daca vorbim in termeni de anvergura. Un business mic are provocari mult mai mari, explica medicul cardiolog, amintindu-si de inceputul Centrul Medical Unirea - Regina Maria de astazi, cand "alergam dupa clienti si nu ma stia nimeni. A durat sase ani pana cand am simtit ca nu mai dispar usor din peisaj. Sau cand ma luptam cu piata din Romania pentru conceptul de abonamente medicale, unde si partenerii imi erau impotriva".

Un proiect medical pentru o categorie ignorata de societate

Orasul medical dedicat varstnicilor este un proiect la care lucreaza de mai bine de 5 ani si in care a ales sa investeasca maturitate si know-how pentru o categorie ignorata de societate.

"In fiecare stadiu din viata imi aleg diferit proiectele. Ma implic acolo unde am know-how, potential si background. Nu as fi putut sa ma implic intr-un asemenea proiect acum 15 ani, oricat mi-ar fi placut. Marturitatea, know-how-ul si partea financiara mi-au dat curajul sa ma implic si sa fac urmatorul pas", spune Wargha Enayati, care isi aminteste de o discutie de acum cativa ani, cand, abia iesit din actionariatul Regina Maria nu stia ce sa mai faca pe viitor.

"Cand la 50 de ani am terminat cu Regina Maria mi-am sunat un prieten si l-am intrebat: 'Eu ce fac acum?'. El atunci mi-a spus: 'De la 20 la 50 de ani ai lucrat incontinuu aproape 30 de ani. Teoretic, de la 50 la 80 de ani mai poti lucra alti 30 de ani. Te opresti acum?' Si atunci 10 ani nu au mai parut asa de mult si am decis sa ma implic", povesteste Enayati.

Noul complex de servicii medicale dedicat varstnicilor va avea o suprafata de 35.000 de metri patrati si presupune o investitie estimata la 60 de milioane de euro, unde vor fi angajati aproxmativ 400 de medici, asistente si personal medical. Din 35.000 mp, aproape 15.000 sunt subsolurile, unde va avea loc majoritatea actului medical.

Enayati Medical City va include un spital de oncologie si recuperare, un centru rezidential de lux pentru varstnici si un centru pentru varstnicii care au nevoie de asistenta medicala specifica, arhicunoscutul "azil". Diferenta fata de ce exista acum in piata sta in facilitatile medico-sociale.

Totodata, spitalul este primul centru integrat pentru oncologie din Romania – tot ce inseamna de la diagnostic pana la tratament aici se va face in colaborare cu Spitalul Monza, dar si cu alti parteneri din domeniul medical, asa cum este Asociatia Medicilor Independenti.

"Trecem varstnicul prin tot circuitul, de la batranii independenti, la cei independenti cu anumite servicii sociale, urmeaza partea de recuperare, avem un centru dedicat celor cu boli neurodegenerative si pe urma paliatie. Vrem sa oferim toata gama de servicii, dar si o noua perspectiva, sa instituim un model in care sa aratam ca se poate si altfel, nu doar ce stim noi, cu sapte batrani intr-o camera", spune Razvan Brasla, Project Manager al Enayati Medical City.

[Fata de varstnicii straini] singurul element care ne diferentieaza este partea de planificare, de forward thinking. Ei daca stau intr-o casa cu etaj si s-au apropiat de 60 si ceva de ani incep sa se gandeasca: ce fac eu mai departe, nu o sa mai pot urca scarile. La noi nu se intampla asa

Dan Doroftei

"La etajul patru sunt apartamente pentru batranii absolut independenti, celelalte trei etaje sunt pentru batranii care au nevoie de un nivel de asistare light (asistentele te ajuta sa te imbraci, sa iti faci toaleta zilnica, te insotesc unde trebuie, dar foarte light medical). Vor exista si doua etaje de recuperare, pentru batranii care au avut sau au o conditie medicala cronica, dar nu terminala. E vorba de batranii care vin si ulterior pleaca acasa. Va exista si un etaj dedicat persoanelor care au Alzheimer, unde e nevoie de un alt nivel de ingrijire. Apoi va exista si ingrijirea paliativa", a explicat Dan Doroftei, director de dezvoltare al Enayati Medical City.

Citeste si:

    Pentru Enayati Medical City cuvantul "integrat" a devenit un laitmotiv. Complexul medical, care va fi lansat la inceputul lui 2021 va numara peste 400 de angajati, majoritatea medici si personal medical dar si asistenti sociali sau ocupationali si personal tehnic. O mare provocare tine de personalul medical, de aceea planul este sa fie incorporata si partea de educatie si astfel sa existe o scoala de asistente.

    "Avem toata partea practica incorporata, vom avea si o sala de conferinte de 200 de persoane, ceea ce ne permite sa imbinam teoreticul cu practicul. Te duci, faci cursul, apoi intri direct in zona de practica", explica Dan Doroftei.

    Dan Doroftei este directorul de dezvoltare al Enayati Medical City si aduce plus valoare proiectului prin experienta sa de mai bine de 12 ani in dezvoltare, consultanta si management pentru proiecte dedicate sanatatii si ingrijirii varstnicilor din SUA. Intrebat despre nevoile batranilor din Romania in comparatie cu cei din SUA, el spune ca acestea nu difera cu nimic. "Culmea, nu suntem diferiti nici din punct de vedere financiar. Singurul element care ne diferentieaza este partea de planificare, de forward thinking. Ei daca stau intr-o casa cu etaj si s-au apropiat de 60 si ceva de ani incep sa se gandeasca: ce fac eu mai departe, nu o sa mai pot urca scarile. La noi nu se intampla asa", sustine Doroftei.

    Citeste si:

      La ce sa se astepte varstnicii?

      Dan Doroftei si Razvan Brasla spun ca ceea ce incearca proiectul Enayati Medical City este sa schimbe mentalitati si sa invete oamenii ca un pic de planificare nu strica.

      "Oamenii sa se astepte la ceva ce nu au vazut in Romania. Suntem invatati cu mentalitatea "Mama s-a imbolnavit, eu unde o duc acum?". Cumva venim sa schimbam asta. Noile generatii trebuie sa invete sa gandeasca in perspectiva. Ok, traieste clipa cat esti tanar, dar gandeste-te si ce vei face dupa 65 de ani", spune Dan Doroftei. "Esti un batran care sta la etajul trei intr-un bloc comunist, fara lift. Cum te misti tu toata ziua? La cate pericole te expui zilnic? Iata tema de gandire!"

      (Razvan Brasla si Dan Doroftei)

      "Batranii se intereseaza", explica directorul de dezvoltare al Enayati Medical City, care aduce in discutie un studiu facut printre varstnici, apartinatori si asistente medicale. Spre deosebire de apartinatori, care s-au aratat contrariati de ideea de "a o duce pe mama la azil", cei in varsta au intrebat, au vizitat centre de batrani si sunt mult mai informati.

      Trebuie sa ne gandim si ce facem dupa 65 de ani. Esti un batran care sta la etajul trei intr-un bloc comunist, fara lift. Cum te misti tu toata ziua? La cate pericole te expui zilnic?

      Dan Doroftei

      Per total, Enayati Medical City va avea circa 140 de paturi, asa ca antreprenorii se asteapta la un waiting list. Ca si criterii de eligibilitate, disponibilitatea spatiilor, necesitatile medicale si, bineinteles, partea financiara vor conta in alegerea candidatior. Avantajul major din punctul de vedere al pacientului este ca acesta va avea totul la un loc.

      "Exista partea de spital, partea de consultatii de zi, stomatologie, consultatia de policlinica, tot ce inseamna recuperare medicala, partea de servicii conexe. Cuvantul cheie este integrat, totul este sub acelasi acoperis", spune Razvan Brasla.

      Anul trecut, in iulie, s-a inceput constructia propriu-zisa a centrului medical, dupa trei ani de obtinere a autorizatiilor. Din vara si pana acum s-a lucrat la foc automat, urmand ca in ianuarie sa se inchida structura cu totul. Sunt peste 200 de muncitori zilnic, pe viitor urmand ca numarul sa ajunga undeva la peste 300. Fiecare om va munci peste 1 milion de ore pe sit-ul de constructie. In cadrul celor 15.000 de metri patrati, unde e ambulatoriul, se va lucra pe timp de vreme rea, cand conditiile meteo vor fi nevafobanile. "Avem multe de facut, sali de operatie, laborator, imagistica, RMN, sterilizare", explica Dan Doroftei.

      Intrebati despre principalele provocari, cei doi coordonatori ai proiectului amintesc de reactie si de flexibilitate, atat din punctul de vedere al autorizatiilor si al autoritatilor, cat si din punctul de vedere al constructorului.

      "Daca te duci si te uiti la anumite normative ale Ministerului Sanatatii si ale Directiei de Sanatate Publica, acestea difera si trebuie sa le gasesti un punct comun. Daca vii cu un concept greu, este cu atat mai greu. In ceea ce priveste constructorul, trebuia sa fie unul care sa iasa in afara zonei de confort. In Romania se fac apartamente, birouri industriale si hale. Aici, fiind vorba de un spital, structura arata altfel, este o opera de arta", spune Dan Doroftei.

      "De multe ori noi am cautat solutiile, le-am explicat si au fost aprobate. Am facut research, am interpretat baza legala, normativele si ne-am dus cu un proiect nou si diferit, ceea ce reflecta si in executie", precizeaza Razvan Brasla, care completeaza ca putini au fost cei flexibili si au inteles posibilitatea ce se deschide o data cu Enayati Medical City.

      Ca si detalii ingineresti, cei doi coordonatori enumera peste 180 de furnizori, 23.000 tone de beton, ceea ce inseamna vreo 460 de apartamente, peste 160 km de cabluri, distanta Bucuresti - Brasov si 5.000 de corpuri de iluminat, cat are in acest moment orasul Deva.

      Sursa foto: Wall-Street.ro / Ivona Stog

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ivona Stog
       Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri