Dupa 30 de ani de capitalism, Romania a ajuns o "jungla necontrolata", este de parere Dr. Wargha Enayati, fondatorul retelei private de sanatate Regina Maria si cel care a introdus in piata conceptul de abonamente medicale. "Cumva trebuie sa ne intoarcem la valorile care au construit omenirea, pentru a raspunde nevoilor semenilor".

Nascut in Germania, din parinti iranieni, Wargha Enayati a venit in Romania in anul 1983, in plin regim comunist, pentru a afla povestea Reginei Maria a Romaniei, primul cap incoronat din lume devenit adept al religiei Baha’i. Medicul isi aminteste ca a regasit atunci o Romanie similara cu Germania de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

“Multi ani am simtit acea povara a nevoii de reconstructie ca in anii 1945-1975. Entuziasmul a venit insa dupa Revolutie si lucrurile s-au dezghetat putin”, povesteste Dr. Wargha Enayati.

Recunoaste ca anii petrecuti in Republica Democrata Germana l-au ajutat sa vada diferentele fata de Republica Socialista Germana, ceea ce l-a ajutat sa aprecieze valorile capitalismului german. Cel mai important, a invatat de la propria familie cum sa construiasca un business, tatal sau fiind cel care l-a inspirat si i-a daruit spiritul antreprenorial.

"Tatal meu a fost, pe langa medic cu practica proprie, si un antreprenor de success. Stiu etapele pe care le traversa in perioada in care cresteam alaturi de ei si m-a inspirat sau am mostenit spriritul antreprenorial", marturiseste medicul.

Dr. Wargha Enayati, omul premierelor

Dr. Enayati a infiintat Centrul Medical Unirea – reteaua Regina de sanatate Regina Maria de azi –, in 1995, cu un an inainte de aparitia MedLife si cu sase ani inainte de inaugurarea Sanador, doi dintre principalii concurenti. De asemenea, tot medicul de origine germana a vandut primele abonamente medicale din Romania.

Anii 1995 -1997 au fost cei mai dificili, spune Enayati. Intrata pe o piata cu concurenti puternici, compania a incercat sa aduca un concept nou, cel de abonamente medicale. Cu toate ca acum, dupa 22 de ani, piata abonamentelor a ajuns la 1,5 milioane de abonati, inceputul a fost unul anevoios. "Era un concept nou pe care trebuia sa il explicam, sa il facem inteles ca sa poata fi vandut”.

De-a lungul celor peste 20 de ani de evolutie, Dr. Wargha Enayati este de parere ca cea mai buna perioada a fost cea cuprinsa intre 2005 - 2010 pentru ca a fost perioada de expansiune a Retelei private Regina Maria, caracterizata de o echipa puternica. "Am initiat in 2007 pentru prima oara in Romania vanzarea unor actiuni catre un fond de investitii. A fost multa efervescenta”, isi aminteste antreprenorul.

Astfel, in 2007, medicul vindea un pachet minoritar catre fondul de investitii 3i, pentru ca in 2010 sa vanda catre un alt investitor financiar, Advent International, intr-o tranzactie estimata la 40 de milioane de euro. In urma tranzactiei Enayati a ramas actionar minoritar in reteaua Regina Maria, cu 20%. Cinci ani mai tarziu, Enayati si Advent vindeau ope­­ra­torul de servicii medicale intr-o tranzactie-record, de 145 de milioane de euro, catre un alt fond de private equity, Mid Europa Partners.

Dupa vanzarea Retelei de sanatate Regina Maria, Dr. Enayati a inceput constructia celui mai mare centru de ingrijire a batranilor din Romania, Enayati Medical City. Noul proiect este de departe cea mai mare provocare pentru antreprenorul indragostit de Romania. Ideea a aparut in urma cu 8-9 ani, dupa ce a realizat ca varstnicii reprezinta cea mai defavorizata zona din sistemul medical si social.

Imi doresc cu sinceritate sa incerc sa ofer un pic de demnitate varstnicilor din Romania. Proiectul in sine este plin de provocari, cele mai grele au venit din zona de autorizare, din relatia cu autoritatile. A durat 3 ani sa putem baga escavatorul si sa sapam prima groapa. Acum, ne provoaca constructia in sine prin multifunctionalitatea ei: spital de recuperare si oncologie, ambulatoriu, centru varstnici asistati medical, centru rezidential varstnici. Primul complex medical construit dupa Revolutie, 35.000 m2, un adevarat ecosistem medical in care vom reuni elita medicala. Este ca numar de paturi cel mai mare centru medico-social pentru varstnici din zona urbana

Dr. Wargha Enayati

Enayati Medical City, proiect greenfield de circa 60 de milioane de euro, va avea aproximativ 400 de angajati, urmand sa fie deschis in 2021. Dezvoltarea proiectului se afla sub coordonarea lui Dan Doroftei si a lui Razvan Brasla, project manager si unul dintre cei mai apropiati colabotari ai doctorului Enayati (foto jos). Pentru a raspunde lipsei personalului medical din tara, Enayati vrea sa puna pe picioare si o scoala de asistente medicale, un domeniu puternic afectat de emigrarea fortei de munca din ultimii ani.

Wargha Enayati: In Romania nimic nu mai trebuie castigat, ci doar "misecuvenit"

Dupa 30 de ani, Wargha Enayati vede capitalismul romanesc drept o "jungla necontrolata", fara valori umane, cu bune si rele. Se copiaza prea mult din vest si se foloseste prea putin inventivitatea autentica romaneasca, spune Enayati. Ce s-a facut bine? "Nu mai avem gropi si Dacii, ceea ce era de neimaginat ca se poate intampla vreodata in Romania", raspunde antreprenorul, zambind.

Citeste si:

    Intrebat despre slabiciunile capitalismului romanesc, fondatorul Retelei de sanatate Regina Maria spune ca romanii sunt expusi la un mecanism fara viziune de ansamblu, in care rolul primordial este de a produce, fara sa se stie pentru ce. Consecinta este ca producand in nestire, se creeaza niste dezechilibre ireversibile in piata.

    Enayati spune ca evolutia capitalismului in Romania este dezamagitoare, pentru ca, in loc sa fie mai inventivi si mai entuziasti decat "vesticii cu ochelarii lor de cal", romanii ii copiaza prea mult. Totodata, iau ”for granted” tot si au senzatia ca li se cuvine.

    "Nu mai poate nimeni concepe viata, indiferent de cat de tanar sau la inceput de drum ar fi, fara sindromul ”mi se cuvine”. Mi se cuvine sa am masina, sa am lift, caldura, birou, cafea la discretie, pozitie de management. Nimic nu mai trebuie castigat, luptat, construit, consolidat, depasindu-ti limitele. Ci doar ”misecuvenit”. Asta nu mi se pare ok. Deloc. Cumva trebuie sa ne intoarcem la valorile care au construit omenirea, la progres etapizat, la constructie bazata pe obiectivul general, la a raspunde nevoilor semenilor", a declarat Dr. Wargha Enayati.

    Citeste si:

      Intrebat cum crede ca va arata Romania peste 30 de ani, Enayati spune ca nu va fi o tara suverana, ci va fi parte dintr-o federatie mondiala unde avantajele micului sunt supuse avantajelor intregului.

      Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ivona Stog
       Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri