Anca Damour, membru in board-ul Carrefour Romania, considera ca suntem o natiune care intra intr-o anumita stare de spirit in preajma sarbatorilor si lasa loc spiritului civic, poate mai mult decat in restul anului. Am stat de vorba cu Anca despre ceea ce insemnau sarbatorile de iarna in copilarie, "febra" cumparaturilor de Craciun, dar si despre rezolutiile pentru anul 2020.
Acest interviu face parte dintr-un proiect editorial desfasurat de WALL-STREET si HOSPICE Casa Sperantei, in care aflam cum simt si petrec Craciunul managerii din companiile din Romania.
Wall-Street: Povesteste-mi despre implicarea ta in proiectul HOSPICE: ce te-a atras, de cand colaborezi si ce ai facut, efectiv, pentru proiect.
Anca Damour: De ce HOSPICE? Pentru ca se vorbeste, in general, prea putin despre ingrijirea paliativa si despre cei cu boli in stadii terminale. Pacientii de la HOSPICE au nevoie de tratament medical, consultatii in ambulator, servicii de asistenta sociala, consiliere psiho-emotionala, dupa cum si familiile lor au nevoie de suport. Colaborarea noastra a inceput acum mai bine de 4 ani, cand Carrefour Romania a devenit o fila din povestea HOSPICE CASA SPERANTEI.
De atunci si pana in prezent, am crescut frumos ca parteneri, am invatat de la ei cum sa pretuim fiecare clipa ce ne este data si cum, impreuna, putem muta muntii.
Asa a luat nastere, de fapt, si cel mai recent proiect care poarta amprenta Carrefour, Concertul Caritabil de Craciun sustinut de Andra si invitatii sai in beneficiul HOSPICE CASA SPERANTEI. Ne-am dorit sa lansam un apel catre alti jucatori care au puterea sa schimbe ceva. La invitatie ne-au raspuns 29 de companii, vedete si persoane publice, intr-un efort comun mai presus de orice orgoliu. Caci atunci cand incerci sa contribui la o cauza sociala, nici nu este loc de rivalitati, doar de un scop comun, de o dorinta sincera de a contribui pentru a face bine.
Wall-Street: Pentru majoritatea oamenilor, sarbatorile de iarna inseamna „acasa” si „cadouri”. Ce inseamna pentru tine „acasa” si unde te simti „acasa”? Ce cadouri iti place sa faci?

Anca Damour: „Acasa” poate fi oriunde, atat timp cat ai alaturi persoanele potrivite. Si pentru ca am mentionat factorul „timp”, mi-as dori, mai mult decat orice, sa pot oferi timp. Acel timp pretios pe care, de multe ori, nu-l avem cand ne dorim cel mai mult, acel timp care ne „cumpara” clipe nepretuite langa familie. Cred ca ar fi cel mai frumos cadou pe care cineva il poate face, dar si primi.

Wall-Street: De ce crezi ca este important sa ajutam si sa daruim in aceasta perioada?

Anca Damour: Este important sa ajutam oricand, nu doar de sarbatori. Orice gest, indiferent cat de mic, poate insemna enorm pentru cineva, intr-un anumit moment. Vor fi mereu oameni, grupuri, comunitati, care au nevoie de sprijinul celorlalti si de eforturi comune pentru a depasi o situatie.
Insa, da, suntem o natiune care intra intr-o anumita stare de spirit, se incarca, progresiv, in preajma sarbatorilor, cu o anumita energie si lasa loc spiritului civic, poate mai mult decat in restul anului. Indiferent de moment, o dorinta sincera, dezinteresata, de a ajuta, este binevenita. De ce? Pentru ca, de-a lungul timpului, nevoile societatii s-au schimbat, au luat amploare, ajungand la o scala la care nu pot fi ignorate. Si pentru ca sunt oameni, companii, institutiii care au puterea sa raspunda acestor nevoi.

Wall-Street: Ce planuri ai pentru Craciunul din 2019?

Anca Damour: In fiecare an, incercam sa ne „impartim” intre cele doua familii, cea din tara si familia din Franta. De acest Craciun, vom fi fizic impreuna cu familia din Franta, si cu gandul, alaturi de cei din tara.

Wall-Street: Ce parere ai despre „febra cumparaturilor” de Craciun?
Anca Damour: Avem, de cele mai multe ori, tendinta sa atribuim o conotatie negativa acestei asa-zise „febre a cumparaturilor”. Eu prefer sa vad latura pozitiva a sa, cumva, asociind-o cu gestul cat se poate de frumos din spatele ei. Este fascinant, daca stam sa ne gandim, efortul pe care oamenii il fac pentru a darui ceva, pentru a face un gest pentru cei dragi. Mai mult, tot demersul are o finalitate de nepretuit: timp de valoare cu familia, prietenii, acest „get together” dupa care toti ravnim in diferite momente.

Wall-Street: Ce iti doresti sa primesti de Craciun?
Anca Damour: Clipe care sa se transforme in amintiri frumoase.

Wall-Street: Care este cea mai placuta amintire de Craciun?

Anca Damour: Cred ca multi vor fi de acord cu mine daca spun ca asociez Craciunul cu bananele. Cand eram copil, credeam ca Mosul imi aduce banane, deci ele deveneau cu atat mai importante pentru mine.

Wall-Street: Cum iti petreceai Craciunul cand erai mica?

Anca Damour: Nu era Craciun in care sa nu ajung in casa bunicilor, sa nu asist la pregatirea cozonacilor si a mesei traditionale, ca un moment de maxima importanta pentru familie.

Wall-Street: Ce primeai de Craciun cand erai copil?
Anca Damour: Zambesc, nostalgic, de fiecare data cand imi amintesc cat de fascinata eram de capacitatea inexplicabila a Mosului de a-mi aduce toate jucariile pe care le punem, cu grija, pe lista. Asta pana le-am descoperit, intamplator, undeva, pe un raft din bucatarie.

Wall-Street: Care este colindul sau melodia preferata iarna?

Anca Damour: Sunt multe, fiecare asociat cu momente, locuri si oameni. Imi amintesc ca atunci cand colindam, credeam ca, daca o sa cantam din toata inima "Mos Craciun", aveam sanse ca versul "de la noi sa nu te duci" sa devina realitate.

Wall-Street: Care este mancarea favorita de Craciun? Cine prepara masa de sarbatori in familia ta?

Anca Damour: Ooo…cu siguranta, sarmalele facute de bunica mea, cu gust tipic ardelenesc. Nimic nu poate concura cu ele. Acasa, incercam sa transformam pregatirile de Craciun si decorarea mesei intr-o petrecere in care fiecare are un rol, si tot ceea ce obtinem e facut impreuna, cu multa distractie.

Wall-Street: Cum arata Craciunul ideal pentru tine?
Anca Damour: Este un mix intre rutina frumoasa de a sta alaturi pe cei dragi si elementul de surpriza, cadourile, intamplarile si povestile pe care ni le vom spune despre Craciunul acesta.

Wall-Street: Care sunt rezolutiile pentru 2020?

Anca Damour: Profesional, rezolutiile mele stau la intersectia dintre cresterea business-ului si responsabilitatea sociala. Este, practic, ceea ce imi defineste activitatea de zi cu zi.

Wall-Street: Care este mirosul care iti aduce aminte de sarbatorile de iarna?
Anca Damour: Mirosul de portocale si cozonac.

Wall-Street: La final de an, ce a fost bine si ce ar trebui imbunatatit in anul care vine?

Anca Damour: Daca ma raportez strict la Romania, cred ca avem nevoie de mai multa predictibilitate si stabilitate pentru mediul de business, tocmai ca acesta sa se poata implica din ce in ce mai mult in proiecte cu impact major asupra societatii.

Profesional, imi doresc ca tot mai multi oameni sau companii sa inteleaga importanta proiectelor de responsabilitate sociala, sa se schimbe mentalitati si comportamente.

Ca sa punctez doar cateva dintre proiectele si programele care s-au intamplat asa cum ar fi trebuit sa se intample in acest an, as mentiona Fundatia Carrefour, „Act for Food”, „Crestem Romania BIO”, „Deschidem vinul romanesc”, „Punem pret pe plastic”.

Personal, imi doresc sa pastrez echilibrul pe care am reusit sa-l gasesc intre viata de familie si cea profesionala.
Redirectioneaza 20% din impozitul pe venit/profit pentru serviciile de ingrijire paliativa oferite de HOSPICE Casa Sperantei pacientilor adulti si copii care sufera de o boala incurabila. Detalii pe: https://www.hospice.ro/20hospice/.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri