Mirabela Miron, manager general al firmei de consultanta Avisso, asteapta de la Guvern si parlamentari ca in anul urmator sa aiba ca prioritati predictibilitatea fiscala, investitiile in infrastructura si o politica de resurse umane echitabila, pentru ca economia privata sa nu mai fie nevoita sa acopere greselile "guvernarilor populiste".

"Privim cu mult realism spre viitorul an, mai ales ca vom avea din nou doua randuri de alegeri si un guvern cu o sustinere fragila in Parlament care nu va putea face miscari foarte bruste din punctul de vedere al refomei statului si, probabil, nici macar din cel al fiscalitatii. 2020 va fi un an de tranzitie spre o noua guvernare, mai stabila, cu un orizont teoretic de 4 ani si care va putea sa isi asume masuri mai curajoase", a declarat, pentru Wall-Street, Mirabela Miron, manager general al companiei de consultanta Avisso.

Cresterile de salarii au influentat anul acesta sectorul privat, dar sunt asteptate sa aiba un impact asupra taxelor, in anul urmator.

"Astazi statul este concurentul neloial al sectorului privat din punctul de vedere al fortei de munca, iar mediul de business a fost puternic afectat de maririle de salarii din zona bugetara, mariri care nu au fost dublate si de o sporire a calitatii serviciilor publice fata de contribuabili. Aceasta realitate nu va putea fi sustinuta pe termen lung si suntem convinsi ca, odata finalizat ciclul electoral, orice guvern va veni va avea de „strans surubul“ in zona cheltuielilor cu salariile in sistemul public, iar aceasta „strangere de surub“ este posibil sa fie dublata si de mariri de taxe", a explicat Miron.

Mirabela Miron sustine sa economia privata a acoperit pana acum greselile guvernantilor, asa ca spera ca de acum inainte deciziile luate de Guvern si parlamentari sa fie echitabile pentru mediul privat.

"Sa te imprumuti, ca stat, sa platesti salarii si pensii, dar sa nu investesti nimic in infrastructura inseamna sa condamni o tara intreaga la saracie pe termen mediu si lung. Dupa alegerile generale (anticipate sau la termen), niste decizii vor fi luate. Speram ca, de data aceasta, masurile sa fie echitabile si pentru mediul privat. Pana acum, regula a fost ca economia privata sa plateasca oalele sparte ale guvernarilor populiste", a mai spus reprezentanta Avisso.

In final, asteptarile mediului de afaceri de la Guvern si Parlament raman aceleasi si in 2020: predictibilitate fiscala, investitii in infrastructura si o politica de resurse umane echitabila.

"Ca antreprenori ne dorim aceleasi lucruri pe care le repetam de peste un deceniu: predictibilitate fiscala, investitii in infrastructura mare (rutiera, cale ferata etc.), precum si o politica de resurse umane echitabila in zona publica. Asteptam de la autoritati sa faca doar lucruri normale: sa ofere servicii publice de calitate contribuabililor, sa tina Romania in zona de credibilitate fata de pietele financiare internationale si fata de partenerii europeni, sa demareze reforma profunda a statului. Si sa guverneze cu adevarat pro business, nu doar sa foloseasca incurajarea intreprinzatorilor locali si a investitorilor straini ca pe o lozinca. La 30 de ani de la Revolutie, poate a venit cu adevarat momentul sa ne apucam serios de treaba!", a adaugat Mirabela Miron.

Avisso este o companie de consultanta care ofera servicii financiar-contabile, consultanta in afaceri si in resurse umane. Compania are sediul central in Iasi. In 2017 a fost deschis si sediul din Bucuresti, unde lucreaza cinci angajati, din totalul de 70. In prezent are peste 400 de contracte permanente pe contabilitate, consultanta fiscala si audit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri