Laurentiu Luca, director general Synevo Romania, este de parere ca alocarea bugetelor de la CNAS ar trebui sa se faca in functie de locul in care pacientul vrea sa se duca. „Plafonul de decontare pentru analize medicale este conditionat inca de criterii administrative, care nu tin de alegerea pacientului, ceea ce reprezinta un minus”. Cu o istorie de 25 de ani pe piata din Romania, Synevo este prima companie locala care a lansat un ghid al serviciilor de laborator si o platforma online de accesare a rezultatelor analizelor, destinata medicilor si pacientilor.

Pe data de 11 noiembrie 1994 a fost inregistrat oficial Rombel Medical, pe atunci un parteneriat romano-belgian nascut din dorinta de a dezvolta laboratoare medicale private in Romania. Primul laborator a fost inaugurat intr-o cladire a Facultatii de Ecologie din Bucuresti, din zona IOR. In scurt timp, in Cluj Napoca, in cadrul Institutului Oncologic Ion Chiricuta va fi inaugurat al doilea laborator al companiei, care oferea 250 de tipuri de analize medicale, cea mai larga oferta din Romania la data respectiva.

Trei ani mai tarziu, in 1997 Medicover intra in Romania investind in cele mai dinamice companii din domeniul medical, preluand astfel si laboratoarele Rombel. Acesta a fost momentul in care compania a inceput sa opereze sub denumirea Medicover-Rombel, povesteste Laurentiu Luca, Director General Synevo Romania.

2003 este anul in care activitatea Medicover din Romania s-a impartit in doua divizii, cea de servicii de asistenta medicala sub brandul Medicover Romania si cea de servicii de diagnostic, numita initial Reteaua de laboratoare Medicover Rombel, iar ulterior, din 2004, Synevo Romania.

Un moment cheie in evolutia companiei a fost reprezentat de lansarea Laboratorului Central de Referinta in noiembrie 2010 , o investitie de peste 10 milioane euro la momentul respectiv. Laboratorul ofera astazi servicii de diagnostic pacientilor din cinci tari din Europa de Est.

Synevo Romania are in acest moment peste 1.400 de angajati, din care 100 sunt medici, iar circa 300 sunt specialisti de laborator.

„Am ajuns in timp sa fim o echipa de 1.400 de oameni in toata reteaua, formata din 17 laboratoare medicale si 117 centre de recoltare amplasate in 51 de orase, respectiv 36 de judete. Pe parcursul lui 2019 am accelerat extinderea teritoriala, inaugurand doua noi laboratoare in Ploiesti si Bacau si 18 centre de recoltare a probelor”, spune Laurentiu Luca.

Laboratoarele private sunt cele care au deschis accesul populatiei catre analize medicale efectuate intr-un mediu diferit de un spital, cu servicii de calitate si personal atent la nevoile pacientului. Relatia de incredere s-a consolidat in timp, iar astazi o buna parte din populatie prefera sa acceseze centrele private, atat in sens preventiv, cat si curativ.

„Synevo a lansat primul ghid al serviciilor de laborator din Romania, care a ramas principala referinta educationala a comunitatii medicale din tara”, sustine Luca. Acesta mentioneaza ca, in prezent, domeniul serviciilor medicale de laborator este intr-o dezvoltare accelerata, potentata de evolutia tehnologica.

Dezvoltarea companiilor private pe acest segment va permite in continuare pacientilor accesul la aparatura performanta si la teste de ultima generatie, in acord cu evolutia din domeniul stiintific

Laurentiu Luca, director general Synevo Romania

Synevo Romania: 25 de ani si peste 2.000 de servicii

Laurentiu Luca spune ca fiecare etapa prin care a trecut Synevo de-a lungul timpului a avut provocari specifice, pe care compania a reusit sa le depaseasca prin „ambitie”.

„Atunci cand deschizi drumuri si creezi repere nu exista manuale, dar am fost si ramanem motivati de dorinta de a oferi pacientilor mai mult decat un rezultat de analize: oferim posibilitatea unui dialog profesional specializat intre medici clinicieni, pacienti si medicii nostri de laborator”, este de parere directorul general Synevo, Laurentiu Luca.

De-a lungul celor 25 de ani Synevo a construit un parteneriat de succes, cu profesionisti din domeniul sanatatii, cu mediul academic si cu cel de afaceri. Portofoliul de teste Synevo s-a diversificat continuu in timp, cuprinzand acum peste 2.000 de servicii care acopera toate ariile terapeutice.

De la teste genetice simple la teste complexe

Synevo a cautat mereu sa aduca aproape de pacientii din intreaga tara cele mai avansate teste si solutii pentru a stabili cel mai sigur diagnostic medical, explica Laurentiu Luca. In acest scop, compania investeste constant in dotarea laboratoarelor sale cu echipamente de ultima generatie pentru a ajuta medicii si pacientii din Romania sa poata lua cele mai bune decizii in tratarea sau preventia unor boli.

Datorita noilor tehnologii, datele se pot colecta si se pot grupa in timp record, eliberand personalul medical de sarcini manuale repetitive si permitand concentrarea lor pe faza de interpretare si analiza medicala.

„In departamentul de biologie moleculara am avut teste genetice de mai mult de zece ani, iar in ultimii ani am demarat o serie de colaborari cu parteneri importanti din Europa, specializati pe acest segment. Pentru a ne extinde activitatea pe aceasta zona, compania Medicover, din care face parte Synevo, a achizitionat recent Center for Human Genetics and Laboratory Diagnostics (AHC) Munchen, cel mai important jucator de pe acest segment din Germania”, Laurentiu Luca, Director Genral Synevo.

Identificarea unor predispozitii genetice permite modificarea din timp a unor factori de mediu si comportamentali, care ar duce la aparitia sau dezvoltarea unor afectiuni, explica Laurentiu Luca.

„Evident, incidenta afectiunilor oncologice a impulsionat cercetarea si dezvoltarea unor teste genetice specifice, fiind un segment care reprezinta acum 10% din portofoliul Synevo”. In ultimul an au fost realizate peste 45.000 de astfel de teste in intreaga retea nationala, spune Luca.

De asemenea, segmentul de testare genetica pre si post-natala a crescut foarte mult. Synevo dispune de o gama variata de teste prenatale, teste pentru monitorizarea sarcinii sau teste postnatale, precum si consultanta genetica din partea unei echipe medicale specializate. Aceste teste sunt importante pentru parinti si medici pentru ca pot depista cu precizie anumite boli si pot sustine cu informatii suplimentare managementul clinic al anumitor patologii.

Piata libera a facilitat o competitie sanatoasa, in beneficiul pacientilor

In ceea ce priveste instaurarea capitalismului in Romania, Laurentiu Luca este de parere ca piata libera a facilitat o competitie sanatoasa care a accelerat adoptarea noilor tehnologii, in beneficiul pacientilor. In viziunea directorului general al Synevo, poate cel mai important aspect din ultimii 30 de ani este cel al libertatii de alegere din partea clientilor, faptul ca acestia au putut sa aleaga unde isi fac analizele, in functie de increderea in laborator, oferta financiara si medicala, locatia acestuia si nu numai.

Synevo este lider pe piata laboratoarelor medicale, sustine Luca, in ciuda faptului ca reforma sanatatii nu s-a adaptat intru totul in sensul de a da prioritate dorintei pacientului. Plafonul de decontare pentru analize medicale este conditionat inca de criterii administrative, care nu tin de alegerea pacientului, ceea ce reprezinta un minus. Astfel, pacientii sunt nevoiti sa mearga pentru analize la operatorul care are alocat un buget mai mare de la Casa Nationala de Asigurari, alegerea romanilor fiind astfel limitata de alocarea unui buget pentru decontari gratuite pe criterii tehnice, care nu sunt legate de pacient.

In viziunea lui Laurentiu Luca, alocarea bugetelor de la CNAS ar trebui sa se faca in functie de locul in care pacientul vrea sa se duca.

„Exista motive pentru care pacientul decide sa mearga la un operator sau la altul, de cele mai multe ori legate de calitatea si increderea in rezultatul analizelor si profesionalismul echipei medicale. Totodata cred ca subfinantarea sistemului medical este o problema reala. Indiferent de cat de mult ne-am stradui noi sa organizam sistemul in cel mai bun mod posibil, nu vom putea avea calitate vestica atat timp cat avem cel mai mic buget alocat pentru sanatate in intreaga Uniune Europeana”, Laurentiu Luca.

Ultimul raport OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) arata ca Romania aloca anual pentru sanatate cea mai mica suma medie pe cap de locuitor. Suntem, asadar, pe ultimul loc in Europa.

„Sigur, situatia este mai complexa decat o arata cifrele statistice, insa, in realitate, stim ca nu se poate face medicina performanta cu fonduri insuficiente, iar lipsa de finantare nu trebuie transferata in sarcina pacientilor”, spune Luca.

In ceea ce priveste planurile, Synevo Romania va continua sa investeasca in extinderea retelei si in dotarea laboratoarelor cu cele mai moderne tehnologii, dar si in dezvoltarea liniilor de diagnostic specializat.

„Vrem sa fim prezenti in toate judetele din tara in urmatorii doi ani. Vom continua dezvoltarea liniilor de diagnostic specializat – histopatologie, citologie si genetica. Credem ca, prin investitii continue in tehnologie, in educatia oamenilor nostri, asigurarea disponibilitatii serviciilor si oferirea unei experiente cat mai placute pacientilor, ne vom dezvolta in continuare in Romania, pe termen lung”, explica Laurentiu Luca.

Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri