Fondul Mozaik Investments continuă investițiile în timpul pandemiei, însă cu precauție

Fondul Mozaik Investments, înființat în 2019, are în continuare capital pentru investiții și caută afaceri pe care să le finanțeze, păstrând investiția între unu și cinci milioane de euro, cu un tichet preferat de două - trei milioane de euro, a declarat, pentru wall-street.ro, Vlad Bușilă, managing partner Mozaik Investments.

„Mozaik Investments este un fond tânăr, înființat în 2019, deci în prima etapă, în căutare activă de oportunități de a investi. Capitalul Mozaik Investments este în continuare disponibil, însă această perioadă ne face să abordăm cu mai multă precauție investițiile viitoare”, a explicat Bușilă.

La finalul anului trecut, Mozaik a cumpărat o participație de 35% din lanțul românesc de cafenele 5 to go, fondat de Radu Savopol și Lucian Bădilă, care a ajuns, în prezent, la peste 150 de cafenele în țară, finalizând mai multe contracte în ultimele săptămâni de pandemie. În prezent, investitorii analizează opțiuni din sănătate, retail și HoReCa.

Suntem în diferite stadii de discuție cu mai multe companii din domenii precum sănătate, retail, HoReCa. Toate sunt companii durabile, conduse de antreprenori puternici, cu echipe de management solide, în care am fi investit și înainte de criză. Fie dacă criza a adus anumite vulnerabilități în gestionarea afacerii, sau din contră, a creat oportunități de creștere în perioada următoare, acestea au nevoie de un partener financiar precum noi”, a spus Bușilă.

Bușilă: Nu cred că efectele lăsate de această criză s-au făcut simțite încă

În ciuda pandemiei de Coronavirus, care a afectat planurile de expansiune și dezvoltare ale mai multor companii, Mozaik își păstrează investiția de la unu la cinci milioane de euro, cu un tichet preferat de două-trei milioane de euro, fără să aibă o poziție majoritară în companie.

Citeste si:
Coty vinde către un fond de investiții brandurile Wella...
Coty vinde către un fond de...

„Nu cred că efectele economice lăsate de această criză mondială s-au făcut simțite încă. Impactul va fi diferit, de la sector la sector, poate unele se vor schimba fundamental. În mod cert, comportamentul de consum a suferit schimbări după această perioadă, iar afacerile trebuie să se adapteze unor noi obiceiuri și nevoi ale consumatorilor. Este încă devreme să spunem cum va arăta lumea post-COVID, însă suntem deschiși spre noi investiții și dispuși să contribuim cu capital în afacerile solide, motivate să redefinească succesul”, a mai declarat reprezentantul Mozaik.

Vlad Bușilă: Există o diferență mare între așteptările antreprenorilor și investitorilor

„Pe măsură ce situația începe să se stabilizeze, lucrurile par să se clarifice. Acum ne aflăm într-o perioadă de mare incertitudine, cu foarte multe variabile care pot influența radical nu numai valoarea unei companii, dar chiar și existența acesteia. Din discuțiile avute cu diverși antreprenori în ultima vreme, am observat că există o diferență mare între așteptările celor două părți, antreprenor și investitor, fără ca niciuna dintre ele să știe cât de aproape sau de departe se află de adevăr”, a spus reprezentantul Mozaik Investments.

Până acum, compania a amânat o posibilă investiție, din cauza așteptărilor diferite ale antreprenorilor.

Am pus pe hold o posibilă investiție dintr-un motiv menționat anterior: așteptările companiei erau cu mult peste ceea ce eram noi dispuși să oferim în actualul context. Practic, randamentul pe care noi îl ceream pentru riscul asumat de a investi în această perioadă a fost sub ceea ce acționarii au fost dispuși să ofere. Repet însă faptul că nu pot spune cu certitudine dacă noi sau ei au avut dreptate, este posibil ca în viitor să ne reîntâlnim la masa discuțiilor,

Citeste si:
UPDATE Coronavirus 5 martie | Bucureștiul intră în scenariul roșu
UPDATE Coronavirus 5 martie |...

Vlad Bușilă

Mozaik Investments este un fond de investiții care a apărut în 2019 prin parteneriatul dintre antreprenorul Sacha Dragic, fondator al grupului Superbet, și un jucător în private equity, Roland Haas. În prezent, compania are doar două investiții în portofoliu. Mozaik are în spate mai mulți investitori privați, atât locali cât și regionali. Mozaik urmărește să investească în companii cu potențial ridicat de creștere oferind capital și know how financiar în schimbul unei participații minoritare. Sumele investite variază între 1 și 5 milioane de euro, iar perioada de investiție poate ajunge și la 10 ani. Fondul acoperă Europa Centrală și de Est prin cele două birouri locale din Viena și București.

Sursa foto: Arhiva personala

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri