Amancio Ortega și-a clădit averea pe imperiul de textile Inditex, care deține renumite branduri de haine, precum Zara, Massimo Dutti, Bershka sau Stradivarius, iar în ultimii ani, spaniolul în vârstă de 84 de ani a investit în imobiliare. În prezent, portofoliul său din real estate valorează 15,2 miliarde de euro, scrie retail.ro.

Activele deținute de Amancio Ortega se apropie de 52 de miliarde de euro, estimează Bloomberg. Cea mai mare parte din avere vine din cota pe care o deține din Inditex. Astfel, el este cel mai bogat spaniol, chiar dacă pandemia de Coronavirus l-a costat câteva miliarde de euro. Criza sanitară a obligat mai multe magazine din lanțurile sale să se închidă, iar prețul acțiunilor companiei a scăzut.

Anul trecut, Ortega a investit 2,1 miliarde de euro în real estate, prin mai multe companii ale holdingului Pontegadea, care deține mai mult de 59% din acțiunile Inditex. În ultimii ani el a mai cumpărat imobile în Statele Unite în valoare de 2,6 miliarde de euro, printre achiziții numărându-se proprietăți istorice precum clădirea Haughwout din Manhattan sau cea mai înaltă clădire de birouri din Miami. Astfel, averea din real estate se ridică la 15,2 miliarde de euro.

În ultimii doi ani, Ortega a mai cumpărat acțiuni în companii energetice și de telecomunicații.

Inditex, cel mai mare retailer de fashion din lume, a anunțat că va închide aproximativ 1.200 de magazine din Europa și Asia, până în 2021, pentru a se concentra pe comerțul online. Proprietarul Zara a înregistrat o pierdere uriașă a vânzărilor, de până la 44% în primul trimestru al anului. Odată cu ridicarea restricțiilor de circulație, vânzările de îmbrăcăminte și accesorii și-au revenit, însă ritmul de creștere din offline nu se compară cu cel din online, unde Inditex a bifat o creștere de 50% în primul trimestru și de 95% doar în luna aprilie.

Inditex nu este singura companie care a anunțat că va închide magazine. Retailerul suedez de fashion H&M va închide 170 de magazine anul acesta, din cauza pierderilor înregistrate pe fondul pandemiei de Coronavirus. Compania a anunțat că se va concentra pe comerțul online, după ce a raportat un declin al vânzărilor, de 50% în perioada martie-mai.

În plus, Esprit va închide jumătate din magazinele de fashion pe care le are în Germania și va concedia 1.100 de angajați, iar 100 de alte locuri de muncă vor dispărea din sediul companiei din Hong Kong

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri