Litoralul românesc a fost şi în acest an pentru unii operatori economici o justificare continuă a costurilor şi a serviciilor slabe, dar o binecuvântare pentru a mări preţurile, a declarat directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, scrie Agerpres.

Acesta susţine că de ani de zile comisarii ANPC amendează comercianţii care vând aceleaşi "porcării" în staţiunile de la Marea Neagră, multe dintre ele fiind produse alertate de state membre prin sistemul rapid de alertă - RAPEX, însă tot de ani de zile apar alţi comercianţi cu aceleaşi produse. În opinia sa, "răul trebuie oprit de la rădăcină", ceea ce înseamnă ca toate containerele care vin din import cu astfel de produse să nu mai fie lăsate să intre în România.

Directorul general al ANPC a precizat că în acest an au fost primite de la consumatorii români aproape 48.000 de reclamaţii, mai mult de jumătate fiind întemeiate, dar au existat şi 1.371 de alerte de produse periculoase pe RAPEX.

Nu în ultimul rând, Anghel a subliniat că şi-ar dori să există echitate în familia instituţiilor de control din România, în condiţiile în care ANPC este la ora actuală "Cenuşăreasa" instituţiilor de control la nivel de salarizare, menţionând totodată şi deficitul masiv de personal pe partea de control.

ANPC, despre comercializarea dezinfectanșilor periculoși

"Pe partea noastră, verificăm toate aceste produse, dar există o competenţă şi din perspectiva Ministerului Sănătăţii. Am discutat şi cu cei de la Inspecţia Sanitară referitor la aceşti dezinfectaţi care ar putea să intre pe piaţa românească, sigur că până la acest moment nu avem o dovadă că au şi intrat, dar am discutat şi cu cei de la Direcţia Vămilor, pentru a fi pregătiţi. Ori de câte ori am găsit, în cadrul controalelor, tipuri de produse notificate pe RAPEX am avut aceste reacţii, 43 după cum am spus, până acum. Legat de măşti, trebuie să se ştie că există mai multe categorii de măşti: masca medicinală, masca de protecţie sau pur şi simplu masca facială, care trebuie să îndeplinească anumite standarde. Pe eticheta de produs trebuie să scrie însă acest lucru. Este foarte important ca şi consumatorul să se uite foarte atent pe eticheta de produs, iar operatorul economic trebuie să precizeze tipul de mască pe care îl comercializează, respectiv dacă e mască medicală, de protecţie sau doar o mască facială.

Obligativitatea purtării măştii nu indică şi ce fel de mască să purtăm, dar e clar că, pentru protejarea împotriva virusului Sars-Cov-2, trebuie să achiziţionăm nişte măşti care să fie potrivite pentru acest lucru. Am găsit măşti pe piaţă pe al căror ambalaj scria că nu protejează împotriva Covid-19, dar şi măşti care atenţionau pe faţa ambalajului că sunt împotriva Covid 19, iar pe spate că nu protejează. Pot părea lucruri hilare, dar sunt practici comerciale înşelătoare.

Citeste si:
Reduceri de iarnă. Sfaturile ANPC pentru cei care fac cumpărături acum
Reduceri de iarnă. Sfaturile...

Ce trebuie să facă şi să ştie consumatorul

"În primul rând să cumpere numai dintr-un loc autorizat, să citească cu atenţie caracteristicile pe care i le pune la dispoziţie operatorul economic sau site-ul respectiv, în cazul în care cumpără online, să citească cu atenţie ce scrie pe ambalajul de produs. Sunt anumite zone unde se comercializează şi produse care sunt probabil neconforme şi vin din import, deşi instituţiile statului blochează tot ce vine din import dacă nu au documente de provenienţă sau dacă sunt suspiciuni asupra documentelor. Cele mai multe astfel de produse vin din zona asiatică sau chiar din Turcia", a spus Paul Anghel.

ANPC, controale în turism

"Sunt mai multe lucruri de discutat pe acest domeniu. Primul ar fi pe zona agenţiilor de turism. În perioada stării de urgenţă, acestea au ridicat următoarea problemă: "nu numai că nu mai facturăm nimic, pentru că nu mai pleacă nimeni nicăieri, dar vin foarte mulţi consumatori care cer să li se restituie sumele deja plătite". Am crezut că acest "conflict" se va rezolva amiabil între agenţiile de turism şi consumatori. Ulterior, Comisia Europeană a ieşit cu un punct de vedere oficial şi a anunţat că acolo unde consumatorul nu îşi doreşte acel voucher, agenţia trebuie să dea banii înapoi. Aici sunt două paliere de discuţie, dacă banii turiştilor au plecat din agenţie către organizator şi dacă nu au plecat, iar în această situaţie agenţia trebuie să dea banii înapoi turistului. Noi putem verifica foarte simplu dacă banii au plecat sau nu din agenţie, împreună cu ANAF/Direcţia Antifraudă Fiscală, pentru că sunt agenţii de turism care au banii primiţi de la turişti în cont, nu au făcut plăţile către terţi, dar nici nu vor să îi dea înapoi consumatorului şi asta este o altă situaţie.

Noi am zis aşa, pe perioada stării de urgenţă şi de alertă consumatorul care doreşte returnarea banilor de vacanţă de la agenţii să îi primească, dacă nu acceptă vouchere, şi mai ales dacă banii nu au plecat către unitatea de cazare. În schimb, nu putem să fim de acord să se aplice aceeaşi regulă dacă turistul doreşte să anuleze o excursie din decembrie sau care este programată la anul, în vară. Pot să vă spun că în perioada martie-iunie 2020 s-au restituit consumatorilor 4,37 milioane de lei şi 15.600 de euro în baza celor 933 de reclamaţii depuse la ANPC, dar s-au dat şi vouchere. Şi aici vorbim şi de operatorii aerieni.

Dacă discutăm despre litoral, competenţele noastre au fost cele obişnuite, pe domeniile pe care le verificăm noi în afara zonei de Covid-19, respectiv prestări servicii, produse comercializate. Din păcate, de ani de zile îi amendăm pe operatorii economici care vând anumite tipuri de produse alertate pe RAPEX, vin cu foarte multe porcării, pur şi simplu, mai ales cu jucării. De ani de zile îi amendăm, dar tot de ani de zile apar alţii şi alţii. Există mirajul acesta de a cumpăra anumite produse, care sunt cel puţin dubioase unele dintre ele, şi de a le comercializa pe litoral pe foarte mulţi bani, pentru că există genul de consumatori care le cumpără, copii care şi le doresc în vacanţă, fiind ceea ce noi numim "consumatori captivi". Sunt mulţi comercianţi care schimbă societăţile comerciale pe care operează, în aşa fel încât sunt foarte greu de urmărit. S-au luat nişte măsuri împotriva lor, dar nu foarte ferme şi vând în continuare pe faleza de la Mamaia de ani de zile aceleaşi porcării. Noi îi amendăm în continuare, am trimis către Poliţie înştiinţări, s-au făcut dosare penale pentru copie de marcă pentru că vând jucării şi haine contrafăcute, fake-uri.

Citeste si:
ANPC la vremea bilanțului: 2022, totalul ultimilor patru ani la...
ANPC la vremea bilanțului:...

Care este soluţia dacă amenzile nu mai sperie pe nimeni

"Cred că răul trebuie oprit de la rădăcină şi aceasta ar fi ca împreună cu Direcţia Generală a Vămilor să nu mai lăsăm să intre în România containere cu asemenea produse, să le verificăm mult mai drastic şi să le oprim acolo, pentru că o dată intrate se diseminează extrem de rapid la nivel de ţară: le găseşti la Baia Mare, la munte, pe Valea Prahovei, la Bran-Moeciu, în târguri, în Deltă şi pe faleze, peste tot şi atunci eu cred că undeva la vamă, dacă oprim răul de la rădăcină, stopăm de la sursa povestea asta".

Cred că e important să cernem aceste produse mult mai bine. Problema este însă alta. Importatorii sunt suficient de abili, au fel de fel de metode de a le aduce în Romania. Dacă îi opreşti la vama de la Constanţa, intră prin altă zonă. Mai sunt şi centrele comerciale Dragonul Roşu şi Doraly ticsite de ani de zile cu astfel de produse.

Citeste si:
România ar putea avea un nou sit UNESCO, Limesul Dacic
România ar putea avea un nou...

Lucruri șocante în cluburile de fițe de pe litoral

"Cluburile deschid pentru o lună sau maximum două luni pe litoral, dar vor să facă un profit maxim şi să nu investească nimic în infrastructură. De exemplu, am găsit într-un club de fiţe ventilatoare care treceau prin nişte panouri sandwich care conţineau vată de sticlă, iar aerul era recirculat prin acea vată de sticlă. Nu mai spun că nu erau site la geamuri, intrau muşte, praf, nisip pe mâncare. Gheaţa era în nişte frigidere total insalubre. Nu mai zic de mese că nu se respecta distanţa fizică, practic de toate lucrurile legate de Covid, care erau de fapt cele mai importante.

Ai aşteptarea ca atunci când te duci într-un club de fiţe şi plăteşti sume importante de bani să găseşti cel puţin o mâncare proaspătă şi că nu te păcăleşte nimeni. Ei bine, toată mâncarea era congelată şi salata de vinete preparată era congelată şi sosul de roşii, fără să informeze consumatorii că se servesc produse congelate. Poate eu nu vreau să-i dau copilului meu mâncare congelată din 2017. Repet, am aşteptarea, în calitate de consumator, să găsesc produse proaspete, să nu fiu păcălit la gramaje la băuturi sau la mâncare. Pe aceste zone, noi am controlat tot nordul staţiunii Mamaia, dar şi zonele din sud ale litoralului, Vama Veche, Costineşti. Am dat peste 30 de sancţiuni cu oprire temporară a activităţii pe zona cluburilor şi beach-baruri de pe litoral după aceste controale.

Citeste si:
Vacanță la Mamaia, la preț redus. A crescut numărul de rezervări...
Vacanță la Mamaia, la preț...

Cum este litoralul românesc în 2020

"Practic, sunt aceleaşi servicii care lasă de dorit, în unele cazuri, deşi am avut tendinţa să cred că, după 10 ani în care românii au văzut aproape tot globul, vor fi mult mai exigenţi cu ce li se oferă, masa critică nu pare a fi atinsă. Din păcate, aş mai sintetiza: aceeaşi atitudine pro japcă, costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, atitudine sfidătoare, patroni care nu înţeleg relaţia serviciu/cost/respect, prost gust generalizat, plastic peste tot. Nu suntem încă suficient de educaţi, din păcate, să nu stingem ţigara în nisip, îngropând-o ulterior discret rămânând "micul nostru secret". Capacul berii îl descoperim printre scoici, în nisip, cu orice alt rest/gunoi întregeşte tabloul de pe plajă.

Ce să vă spun despre atmosferă? Circ, bâlci, muzică de proastă calitate, ţipete, hăhăială, trotuare neterminate, străzi găurite, capace de canal pe post de jaloane, fructe expirate la preţ de trufandale, 80% din personal nu respectă nimic din ce ar trebui să reprezinte "bariera" anti-Covid. Ce să vă spun despre meniul general? Multă shaorma, bere la pet combinată cu porumb fiert şi hamsii expirate, meniu de la supermarket pe post de masă în oraş. Dacă vorbim de cum arată plajele, toate sunt pline de cioburi, capace de sticlă sau multe scoici. Dacă intri în mare, până la genunchi sunt alge. Poţi să îţi pierzi foarte uşor copilul în alge, mai ales dacă e copil mic. Nicăieri în lume nu am văzut atâtea alge ca la noi. Oare chiar nu pot fi strânse de pe plaje şi din apă aceste alge?

Evident, nu vreau să generalizez. Există şi excepţii. Îmi pare rău pentru cei care înţeleg ce înseamnă turismul, pentru cei care au muncit 30 de ani să dezvolte acest segment, pentru cei care au investit şi au depus eforturi enorme. Se pare că aceştia au rămas şi ei tot excepţii. Aş concluziona spunând că Litoralul 2020 în România, în vremea pandemiei, este o justificare continuă a costurilor şi a serviciilor slabe şi o binecuvântare pentru a mări preţurile. Mi-a spus cineva că educaţia ratată, pierdută, a unui popor în atâţia ani nu se poate schimba decât în timp, iar noi nici nu am început schimbarea.

Citeste si:
Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi în SUA ca turist
Ce trebuie să știi dacă vrei...

De ce alege consumatorul român an de an litoralul românesc

"Pentru că este captiv în perioada aceasta. Dacă alege Grecia anul acesta, pentru patru persoane îl mai costă cel puţin 1.200 de lei, în cel mai bun caz, testele Covid, iar mulţi profită de faptul că românul nu poate să plece şi fac japcă. În luna septembrie, vom face publice datele finale pe toate controalele efectuate la mare în această vară, dar şi la munte. Anul acesta am făcut şi foarte multă consiliere, atât pe litoral, cât şi pe Valea Prahovei, cu autorităţile locale şi operatorii economici în special pe zona de alimentaţie publică, de cazare şi primire turistică, dar şi pe cea de entertainment".

"Avem un sistem prin care prevenim înainte să combatem şi consiliem înainte să amendăm, mai ales în această perioadă. În acest context economic dificil din cauza pandemiei, nu e normal să năvălim peste operatorii economici şi să-i sancţionăm doar de dragul de ai sancţiona. Pe noi ne interesează ca aceştia să dezvolte o relaţie civilizată cu consumatorii, să se comporte corect, iar dacă nu se comportă, prima dată îi consiliem şi prevenim, a doua oară le dăm o amendă minimă şi abia a treia oară le dăm o sancţiune maximă şi o măsură complementară de a suspenda sau închide, dacă se impune".

"Sunt domenii în care amenzile pot fi considerate mici. Dacă vorbim de un butic din colţ care vinde trei pâini şi o răcoritoare, o amendă foarte mare poate chiar să ducă la închiderea afacerii. Cel mai corect ar fi ca amenda să fie dată în funcţie de mărimea agentului economic, dar sunt zone unde amenzile sunt destul de mici pentru că sunt operatori economici care ne râd în faţă şi ne spun: "ce poţi să îmi faci? poţi să îmi dai 1.000 - 2.000 de lei!". Acolo, în zona aceea trebuie găsită o variantă de sumă minimă mult mai mare, care să conteze pentru ei şi să îi determine să se conformeze legii.

Putem aplica amenzi de cel mult 100.000 de lei, adică un miliard de lei vechi. Anul acesta am dat o amendă de 90.000 de lei unui supermarket din Mangalia.

Reclamații ANPC în 2020

"Din 1 ianuarie şi până în prezent au fost înregistrate 47.794 de reclamaţii, din care pentru prestări servicii 22.535, pentru bunuri nealimentare 19.118, pentru servicii financiare 3.608, iar bunuri alimentare 2.533. Reclamaţiile întemeiate au reprezentat aproximativ jumătate din totalul celor depuse, iar restul au fost ori neîntemeiate ori nu erau de competenţa ANPC şi au fost direcţionate către instituţiile abilitate. De exemplu, a fost o situaţie pe litoral în care s-a reclamat că au fost rezervate două camere, au servit masa şi s-au îmbolnăvit, iar în urma verificărilor s-a constatat că a existat o singură cameră şi nu serviseră masa, dar au dorit să recupereze banii pe cazare. Au mai fost depuse reclamaţii prin care ni se cerea să verificăm o anumită patiserie şi să o închidem ca să-şi piardă locul de muncă o angajată care fugise cu soţul reclamantei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri