Wirtek, companie daneză, desprinsă din Nokia, și-a extins recent operațiunile pe piața locală prin achiziția unei companii românești de outsourcing IT, CoreBuild (formată din CoreBuild și Core Technology Services SRL). Prețul final de achiziție al companiei CoreBuild va fi între 568.000 euro și 1.452.000 de euro. Partea fixă a plății pentru achiziție este de 568.000 euro, parțial în numerar, iar restul în acțiuni Wirtek.

Tranzacția care a avut loc pe data de 1 iunie a presupus și creșterea numărului de angajați, de la 110 la 150. Procesul de integrare a noii echipe în cadrul companiei mamă este în plină desfășurare și este de așteptat să dureze aproximativ doi ani, explică reprezentații companiei pentru wall-street.ro.

Cea mai mare noutate pentru salariații nou absorbiți este că vor beneficia de acum înainte de acțiuni (în sensul de warrants) în cadrul companiei, ca instrument de fidelizare și de motivare, un model mai des întâlnit pe piețele mature. De altfel, acest tip de beneficii sub formă de acțiuni oferite angajaților sunt mai atractive din punct de vedere fiscal în România, comparativ cu alte ţări ECE, arata datele unui studiu realizat de Deloitte.

Motivul principal a fost să le oferim colegilor posibilitatea de a fi proprietari ai Wirtek, compania la care lucrează și pe care o construiesc, zi de zi, prin munca lor. Mai mult, în calitate de acționari, angajații beneficiază de avantajele creșterii profitabile a business-ului Wirtek. Cu cât compania se dezvoltă mai mult, cu atât crește și prețul acțiunilor și, implicit, valoarea acțiunilor pe care ei le dețin.

- Emmett King (foto), Chief Operating Officer la Wirtek -

Emmett King, COO WirtekDupă trei ani de activitate în Wirtek, angajații primesc ceea ce se numește „warrants” , mai precis, instrumente financiare care le oferă dreptul de a cumpăra și deține acțiuni la un preț foarte redus la Wirtek, compania-mamă daneză, listată din 2006 la bursa din Copenhaga, pe piața Nasdaq First North.

„Acest tip de beneficiu a fost lansat prima dată în 2018, când 35 de angajați puteau obține acțiuni în companie. La momentul respectiv, ponderea reprezenta mai mult de 50% din angajați și nu se adresa doar echipei de management. Odată începute programele din 2019, respectiv din 2020, și alți colegi au beneficiat de aceste avantaje, ba chiar am continuat să menținem activ același procent (de peste 50% dintre angajați), în fiecare an.”, a mai precizat Emmett King.

Vezi și: Ce datorii ai către Fisc dacă primești acțiuni de la compania la care lucrezi

Beneficii multiple, dar angajați greu de găsit

După un 2020 pandemic și un 2021 care se vede amenințat de un nou val al crizei sanitare, companiile din întreaga lume și-au regândit pachetele de beneficii extrasalariale, mai ales în contextul în care specialiștii din resurse umane estimează o nouă criză a candidaților. După volumele mari de muncă acumulate, dar și după perioadele în care menținerea unui echilibru între muncă și viața personală a devenit din ce în ce mai greu, liderii și-au dat seama că un salariu mare nu este suficient pentru a mulțumi și pentru a motiva angajații.

Pe lângă acțiuni oferite în companie, angajații de la Wirtek beneficiază de asigurare medicală, abonamente la fitness, zile libere suplimentare, teambuilding-uri, ochelari de vedere, servicii de telemedicină, precum și clasicele tichete de masă.

„Wirtek are și ceea ce noi numim `flex-time bank`, și anume, un interval de ore din care colegii își pot lua timp pentru activitățile personale, iar mai apoi îl pot restitui pe parcusul lunii, în funcție de sarcini și de necesități” spune Emmett King.

Cu toate acestea, angajații se găsesc din ce în ce mai greu, într-o industrie cu un grad extrem de ridicat de competitivitate, în care angajații pot fi furați în orice moment de o altă companie. Acesta este și motivul pentru care și la Wirtek, numărul de poziții deschise este mereu mai mare decât numărul de candidați disponibili pe piața locală.

A devenit din ce în ce mai dificil să găsim candidați potriviți și colegi noi în toate departamentele din Wirtek. Și aici nu ne referim doar la dezvoltatorii de software, la testări, manageri de proiect, analiști de business, ci și la experți pentru departamentele de HR, marketing, contabilitate sau administrativ.

- Emmett King, Chief Operating Officer la Wirtek -

În prezent, compania, care are birouri atât în Cluj, cât și la București, caută candidați pentru poziții ca OpenShift DevOps Engineer, Google Cloud Platform Engineer și Cyber Security Engineer. Mai mult, pentru sediul din Transilvania, Wirtek recrutează, printre altele și oameni pentru poziția de Technical Recruiter și respectiv HR manager.

„Nu în ultimul rând, mai căutăm DevOps Engineer, o poziție remote pentru care se poate aplica de oriunde din România, nu necesită vreo relocare în niciunul dintre orașele în care avem birouri”, a declarat King.

În ceea ce privește modalitatea de lucru, Wirtek ia în calcul un model hibrid, dar unul care să fie ajustat angajaților săi.

„Luăm în considerare să includem menținerea unor echipe în aceleași birouri, dar și utilizarea altor birouri în sistem de hub, pentru a fi folosite de angajați doar atunci când aceștia au nevoie de acele spații de lucru. Vom upgrada și continua acest program de lucru atât timp cât vom vedea că el este în beneficiul colegilor și clienților noștri”, a mai precizat specialistul, care consideră că întreaga industrie va trebui să se adapteze la noua realitate, care implică atât sisteme de lucru hibride, cât și creșterea concurenței din partea țărilor cu angajați care au cereri salariale mai mici.

Citește și: Daniel Homorodean, Cluj IT Cluster: Nu cred că industria de IT are nevoie de facilități fiscale, ci de o strategie de internaționalizare

Sursa foto: Wirtek

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri