Acordarea de actiuni gratuite sau la pret preferential este una dintre modalitatile eficiente financiar pentru companie de a-si rasplati angajatii si de a-i cointeresa in dezvoltarea sanatoasa a companiei pe termen lung. Planurile de recompensare prin intermediul unui stock option plan (SOP) genereaza insa obligatii si pentru angajatii care le primesc, potrivit firmei de consultanta Accace.

"Implementarea unui program de tip stock option plan in cadrul companiilor romanesti a devenit mai eficienta din punct de vedere fiscal incepand cu 2016, odata cu actualizarea definitiei stock option plan, asa cum este prevazuta de Codul Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016", noteaza firma de consultanta.

Ce s-a schimbat pentru stock option plan de la 1 ianuarie

Incepand cu 1 ianuarie 2016, un „stock options plan” este definit ca fiind un program initiat in cadrul unei persoane juridice ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de valori mobiliare emise de entitatea respectiva.

Schimbarea introdusa de la inceputul acestui an este ca in cadrul unui astfel de program de acordare de actiuni, pot fi distribuite si titluri emise de parti afiliate companiei la care lucreaza angajatul.

"Practic, in definitia SOP se incadreaza si programele desfasurate de societati romanesti care fac parte din grupuri multinationale, unde doar societatea-mama este listata, cel mai probabil, in afara Romaniei. Din punct de vedere fiscal, avantajele sub forma dreptului la <<stock options plan>>, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora, nu se includ in baza de impozitare in scopul determinarii impozitului pe venit sau al contributiilor sociale. Valorile mobiliare acordate in cadrul unui program stock options plan devin impozabile doar la momentul la care angajatul decide sa vanda aceste valori", afirma Mihaela Iacob, tax manager la Accace.

Ce datorezi la stat pentru actiunile primite de la companie

Statul iti calculeaza castigul la care iti aplica impozitul ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea fiscala a acestora. Valoarea fiscala este pretul de achizitie preferential, la care le-ai cumparat de la companie, si care include costurile aferente tranzactiei. Pentru cele dobandite cu titlu gratuit, valoarea fiscala este considerata egala cu zero.

Castigul astfel determinat se impoziteaza cu o cota de 16%. Angajatul care primeste actiunile gratuit sau cumpara actiuni la un pret mai mic decat cel de pe bursa are obligatia de a calcula, declara si plati impozitul asociat castigurilor.

"Cade in sarcina angajatului prin declaratia anuala de venit ce se depune pana in data de 25 mai a anului urmator celui in care a avut loc tranzactia. Compania care acorda acest tip de beneficii in cadrul unui program stock option plan nu are obligatii fiscale de retinere sau plata a vreunui impozit asociat cu aceasta tranzactie", a declarat Mihaela Iacob.

Beneficiarii de actiuni gratuite sau la pret preferential datoreaza si contributii la asigurarile sociale

Angajatii care primesc actiuni prin stock option plan datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% din castigul aferent transferului titlurilor de valoare. Ca o exceptie de la regula, pentru anul 2016, persoanele care inregistreaza si alte tipuri de venituri (de exemplu: salarii, activitati independente etc.) concomitent cu obtinerea unor venituri dintr-un program de tip stock option plan, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru castigurile pe care le aduc titlurile obtinute de la companie.

"Incepand cu anul 2017, aceasta exceptie nu va mai fi aplicabila, astfel incat pentru veniturile obtinute din cadrul unui program stock option plan se va datora si contributia sociala de sanatate", a spus tax managerul Accace.

Programele de tip stock option plan au devenit mai atractive pentru recompensarea angajatilor, in contextul clarificarilor aduse de la inceputul anului.

"Pentru a beneficia de acest tratament fiscal, recomandam companiilor sa analizeze programele implementate pentru a se asigura ca indeplinesc conditiile unui stock options plan asa cum este definit de Codul Fiscal", noteaza Accace.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri