Acordarea de actiuni gratuite sau la pret preferential este una dintre modalitatile eficiente financiar pentru companie de a-si rasplati angajatii si de a-i cointeresa in dezvoltarea sanatoasa a companiei pe termen lung. Planurile de recompensare prin intermediul unui stock option plan (SOP) genereaza insa obligatii si pentru angajatii care le primesc, potrivit firmei de consultanta Accace.

"Implementarea unui program de tip stock option plan in cadrul companiilor romanesti a devenit mai eficienta din punct de vedere fiscal incepand cu 2016, odata cu actualizarea definitiei stock option plan, asa cum este prevazuta de Codul Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016", noteaza firma de consultanta.

Ce s-a schimbat pentru stock option plan de la 1 ianuarie

Incepand cu 1 ianuarie 2016, un „stock options plan” este definit ca fiind un program initiat in cadrul unei persoane juridice ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de valori mobiliare emise de entitatea respectiva.

Schimbarea introdusa de la inceputul acestui an este ca in cadrul unui astfel de program de acordare de actiuni, pot fi distribuite si titluri emise de parti afiliate companiei la care lucreaza angajatul.

"Practic, in definitia SOP se incadreaza si programele desfasurate de societati romanesti care fac parte din grupuri multinationale, unde doar societatea-mama este listata, cel mai probabil, in afara Romaniei. Din punct de vedere fiscal, avantajele sub forma dreptului la <<stock options plan>>, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora, nu se includ in baza de impozitare in scopul determinarii impozitului pe venit sau al contributiilor sociale. Valorile mobiliare acordate in cadrul unui program stock options plan devin impozabile doar la momentul la care angajatul decide sa vanda aceste valori", afirma Mihaela Iacob, tax manager la Accace.

Citeste si:
Revolut lanseaza serviciul prin care poti cumpara actiuni
Revolut lanseaza serviciul...

Ce datorezi la stat pentru actiunile primite de la companie

Statul iti calculeaza castigul la care iti aplica impozitul ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea fiscala a acestora. Valoarea fiscala este pretul de achizitie preferential, la care le-ai cumparat de la companie, si care include costurile aferente tranzactiei. Pentru cele dobandite cu titlu gratuit, valoarea fiscala este considerata egala cu zero.

Castigul astfel determinat se impoziteaza cu o cota de 16%. Angajatul care primeste actiunile gratuit sau cumpara actiuni la un pret mai mic decat cel de pe bursa are obligatia de a calcula, declara si plati impozitul asociat castigurilor.

"Cade in sarcina angajatului prin declaratia anuala de venit ce se depune pana in data de 25 mai a anului urmator celui in care a avut loc tranzactia. Compania care acorda acest tip de beneficii in cadrul unui program stock option plan nu are obligatii fiscale de retinere sau plata a vreunui impozit asociat cu aceasta tranzactie", a declarat Mihaela Iacob.

Beneficiarii de actiuni gratuite sau la pret preferential datoreaza si contributii la asigurarile sociale

Angajatii care primesc actiuni prin stock option plan datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% din castigul aferent transferului titlurilor de valoare. Ca o exceptie de la regula, pentru anul 2016, persoanele care inregistreaza si alte tipuri de venituri (de exemplu: salarii, activitati independente etc.) concomitent cu obtinerea unor venituri dintr-un program de tip stock option plan, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru castigurile pe care le aduc titlurile obtinute de la companie.

Citeste si:
Banca Transilvania si-a majorat capitalul social cu 400 mil. de lei
Banca Transilvania ajunge la...

"Incepand cu anul 2017, aceasta exceptie nu va mai fi aplicabila, astfel incat pentru veniturile obtinute din cadrul unui program stock option plan se va datora si contributia sociala de sanatate", a spus tax managerul Accace.

Programele de tip stock option plan au devenit mai atractive pentru recompensarea angajatilor, in contextul clarificarilor aduse de la inceputul anului.

"Pentru a beneficia de acest tratament fiscal, recomandam companiilor sa analizeze programele implementate pentru a se asigura ca indeplinesc conditiile unui stock options plan asa cum este definit de Codul Fiscal", noteaza Accace.

Citeste si:
Cum detectezi un broker ilegal si metodele de inselaciune ale acestuia
Cum detectezi un broker...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cinci idei prin care iti cresti sansele la interviul de angajare