Producătorii europeni de plastic s-au declarat pentru prima dată, "în favoarea obligaţiei ca până în 2030 să încorporeze 30% plastic reciclat în ambalajele de plastic", în ideea de a respecta obiectivele prevăzute în pactul verde al Comisiei Europene, informează AFP, citată de Agerpres.

"Salutăm revizuirea Directivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, legislaţia europeană cheie pentru tranziţia sectorului plasticului spre o economie circulară", a anunţat într-un comunicat Asociaţia Europeană a Producătorilor de Plastic, care reuneşte aproximativ o sută de producători care împreună generează peste 90% din toţi polimerii din Europa.

Producătorii europeni se declară "favorabili propunerii Comisiei Europene vizând introducerea obligaţiei de a încorpora materie reciclată în ambalajele de plastic şi cer o cotă de 30% până în 2030".

Acest angajament se bazează pe dezvoltarea procedurilor de reciclare chimică a plasticului, în care companiile europene intenţionează să investească "7,2 miliarde de euro până în 2030" în noi tehnologii şi instalaţii care să permită producţia a 3,4 milioane de tone de plastic pe an provenit din reciclare chimică.

"Nu putem face singuri toate acestea, avem nevoie să facem eforturi concentrate cu instituţiile europene şi întregul lanţ de valoare pentru a atinge acest obiectiv" a avertizat directorul general de la PlasticsEurope, Virginia Jansses. "Avem nevoie de un cadru politic european armonizat care să ofere vizibilitate şi să stimuleze investiţiile în infrastructurile şi tehnologiile de colectare, triere şi reciclare, inclusiv chimică", a adăugat Virginia Jansses.

Cu toate acestea, angajamentul producătorilor de plastic nu a impresionat ONG-ul de mediu Zero Waste care militează împotriva tuturor deşeurilor. "Accentul pus pe încorporarea materiilor reciclate înseamnă mutarea problemei dinspre poluare spre plastic. Ceea ce trebuie să facem mai întâi este să reducem sursa producţiei şi consumului de plastic, şi să dezvoltăm soluţii de ambalaje reciclabile", a insistat Moďra Trouneur, responsabil pentru Franţa la Zero Waste.

În 2020, din cauza crizei sanitare, producţia mondială de plastic a scăzut cu 0,3% comparativ cu 2019, aceasta fiind doar a treia scădere mondială înregistrată de la debutul erei industriale.

Pe de altă parte, producţia mondială de deşeuri din plastic ar putea creşte cu 41% până în 2030, iar cantitatea de deşeuri prezentă în oceanele lumii ar putea să se dubleze, până la 300 milioane de tone, avertizează asociaţia pentru protecţia animalelor WWF.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri